Archieffoto Josh Walet

Een kijkje achter de schermen: zo gaat het eraan toe op de vaccinatielocatie in Alphen

Maandag 1 maart werden de eerste prikken gezet op de vaccinatielocatie in Alphen. Ben je benieuwd hoe het er achter de schermen aan toe gaat? Jolande Knevel, locatiehoofd van vaccinatielocatie Nieuwe Sloot, neemt ons mee voor een rondleiding door de hal.

Inwoners van Alphen en omstreken kunnen sinds 1 maart terecht op de vaccinatielocatie in Alphen om zich in te laten enten tegen het coronavaccin. Daar worden vanaf nu elke dag tussen 08:00 en 15:30 uur prikken gezet. Dagelijks worden er voor nu zo’n 300 mensen ingeënt, maar de maximale capaciteit ligt een stuk hoger. Er zijn nu drie priklijnen in gebruik, maar er zijn er twaalf ingericht.

Binnenkomst

Het begint al met de bewegwijzering buiten de vaccinatielocatie. Rondom de locatie vind je diverse gele borden die je de weg wijzen, zowel voor auto’s als voor fietsers. Op de parkeerplaats staan verkeersregelaars die alles in de gaten houden. Daarna kun je naar binnen. Bij de in- en uitgang liggen planken zodat ook mensen met een rolstoel of rollator makkelijk binnen kunnen komen.

Er wordt ingezet om buiten geen rijen te laten ontstaan, maar vooral in de ochtend is dat lastig. “Veel mensen staan er al om 07:30 uur, terwijl we pas om 07:45 uur mensen binnenlaten”, zegt Jolande Knevel, locatiehoofd van vaccinatielocatie Nieuwe Sloot. Woordvoerder Carin Boon vult aan: “Er staan soms zelfs ’s avonds mensen buiten in de rij te wachten. Ze hopen dan te kunnen worden gevaccineerd. We moeten ze dan alleen teleurstellen, want dat is echt alleen mogelijk op afspraak.”

Tekst loopt door onder de foto

vaccineren alphen van start 6.jpeg

Medische balie

Bij binnenkomst is het eerst tijd om je handen te desinfecteren. Daarna word je opgevangen door de host, die iedereen welkom heet. Er wordt gevraagd naar de gezondheidsverklaring die mensen vooraf in moeten vullen. “Bij ouderen merken we dat zij soms geen printer hebben. Daarom hebben we ook een aantal tafels ingericht waar mensen een geprint exemplaar vinden om in te vullen. Het leuke is dat je de pen waarmee je het formulier invult ook mee naar huis mag nemen.”

Daarna loop je naar de balie toe, waar de gezondheidsverklaring wordt gecheckt en gevraagd wordt of je jouw ID bij je hebt. “Het is echt belangrijk om je ID bij je te hebben, anders moeten we je terug naar huis sturen. We mogen de prik namelijk niet geven als we de identiteit van iemand niet kunnen controleren”, benadrukt Knevel. Als er klachten zijn die van invloed zijn op het vaccin, zoals het gebruik van antistollingsmiddelen of bloedverdunners, word je doorverwezen naar de medische balie. Daar zitten artsen achter de balie die jouw situatie beoordelen en kijken of er extra zorg nodig is.

De prik

Vervolgens kom je bij de volgende host terecht, die jou doorverwijst naar de priklijn waar op dat moment plek is om even plaats te nemen. “Op dit moment zijn alleen de priklijnen 10, 11 en 12 open, maar hopelijk komen daar zo snel mogelijk meer priklijnen bij”, zegt Knevel. “We hebben nu zo’n 25 medewerkers rondlopen, maar als alle priklijnen open zijn loopt dit op naar zo’n 80 medewerkers.”

Bij de priklijn geef je jouw gezondheidsverklaring aan de medewerker van de administratie, die alles nog een keer controleert. Dit keer zat daar Leo. “Op welke datum bent u geboren?”, vraagt hij nog even ter controle. Daarna is het tijd voor de prik. Je neemt plaats op de stoel, waarna de persoon die de prik zet vraagt of je de prik links of rechts wil. Op de stoel zit Cees van Duivenbode (82). Net als zijn vrouw wil hij dat de prik in zijn linkerarm wordt gezet. “Dat gaan we regelen”, zegt Piet Anker, die zichzelf omgedoopt heeft tot Piet ‘de Prikker’.

Nadat de prik is gezet krijg je een vaccinatiebewijs mee ter bevestiging. Mensen die extra zorg nodig hebben kunnen nog even plaatsnemen op de stoel in de ruimte erachter, anderen kunnen doorlopen naar de wachtruimte. Iedereen die is gevaccineerd moet daar 15 minuten wachten. Mochten er klachten of bijwerkingen optreden, dan is de EHBO post ook aanwezig. “Omdat klantvriendelijkheid voor ons erg belangrijk is, bieden we iedereen ook koffie of thee aan tijdens het wachten.”

Tekst loopt door onder de foto

vaccineren alphen van start 9.jpeg

Bewaakte koelkast

In Alphen krijgen mensen vooralsnog alleen het Pfizer vaccin toegediend. Het is inmiddels algemeen bekend dat het Pfizer vaccin onder zeer koude omstandigheden moet worden bewaard. Maar wie op de vaccinatielocatie in Alphen een glimp van deze vriezer hoopt op te vangen, komt bedrogen uit. “De coronavaccins voor heel Nederland worden opgeslagen in Oss. Dat gebeurt in een vriezer van min 70 graden. Zodra de levering aan de vaccinatielocatie heeft plaatsgevonden, kan het vaccin een paar dagen bewaard worden in een gewone koelkast van 2 tot 8 graden”, legt Knevel uit.

De vaccins worden aangeleverd in een doos met daarin kleine flacons. Vervolgens wordt het opgeslagen in de koelkast. “Om alles goed te laten verlopen en ervoor te zorgen dat we altijd voldoende voorraad hebben, houden we heel nauwkeurig bij wat er in en uit de koelkast gaat. De hoeveelheden die we gebruiken koppelen we ook terug aan het RIVM, die besluit vervolgens of we een nieuwe voorraad nodig hebben.”

Tekst loopt door onder de foto

vaccineren alphen van start 12.jpeg

Secuur werken

De spuiten met de vaccins worden dus niet kant en klaar aangeleverd bij de vaccinatielocatie. Voordat er gevaccineerd worden gaat er nog veel vooraf. Achter de schermen werkt een team aan het klaarmaken van de vaccins. Zo ook Els, die een achtergrond heeft als verpleegkundige. “Het is een secuur werkje. We moeten heel voorzichtig te werk gaan om ervoor te zorgen dat alles volgens de richtlijnen verloopt”, vertelt ze.

Voor haar op tafel liggen verschillende bakjes met materiaal dat nodig is om de spuiten klaar te maken voor het vaccineren. “Het vaccin zoals we dat krijgen aangeleverd moet verdund worden. Dat gebeurt met zoutoplossing. In de spuit zit precies 1,8 ml zoutoplossing. Dit injecteren we als het ware in de flacon”, legt Els uit. Maar voordat dat gebeurt wordt de flacon eerst nog goed nagekeken. “We controleren de datum, het nummer, de substantie en of de flacon nog intact is.”

Uit elke flacon kunnen in totaal zes spuiten worden gehaald. “Aan het eind moeten er nog maar een paar druppels in de flacon zitten.” Als er tien keer langzaam heen en weer is gezwenkt met de flacon kan de zoutoplossing erin worden gespoten. Daarna dient er opnieuw tien keer langzaam heen en weer te worden gezwenkt. Vervolgens wordt de naald in de flacon gezet en wordt het vaccin helemaal gereed gemaakt door de spuit op te trekken. “Dan gaat het spuitstuk erop en is het klaar.”

vaccineren alphen van start 3.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.