Josh Walet

Een kleinschalige in-store jaarmarkt voor de Alphenaar

Ondanks dat de Alphense Jaarmarkt dit jaar niet doorgaat, wordt er op woensdag 16 september toch een soort jaarmarkt georganiseerd. Dit jaar geen duizenden mensen die slenteren langs de honderden kramen, maar een in-store jaarmarkt speciaal voor Alphenaren.

Normaal gesproken vindt in Alphen op de derde woensdag van september de Alphense Jaarmarkt plaats. Met 700 kramen, diverse podia, terrassen en een portie gezelligheid is het de grootste jaarmarkt van Nederland. Het coronavirus gooide dit jaar echter roet in het eten. Met duizenden bezoekers die jaarlijks de Alphense Jaarmarkt bezoeken, was het mogelijk om het evenement doorgang te laten vinden. Even werd er nog gekeken naar een alternatieve Jaarmarkt met kleine podia, maar al vrij snel bleek dat dit met de huidige coronamaatregelen niet haalbaar is.

In-store jaarmarkt

Op initiatief van Stichting Verenigde Ondernemingen Centrum Alphen (VOC) komt er een alternatief, zodat de traditionele feestdag niet zomaar aan ons voorbij zal gaan. “Alphenaren zijn gewend om op de derde woensdag van september een feestdag te hebben. Dit wilden we daarom op een andere manier door laten gaan, zodat er op die dag nog wel wat in het centrum te beleven is”, vertelt centrummanager Marc Krimpenfort.

Zo werd Alphen Feest en Koopt bij elkaar in het leven geroepen, voortbordurend op de campagne #AlphenKoopt bij elkaar. Bij deze verkleinde, lokale versie van de jaarmarkt staan de lokale ondernemers centraal. “Het is niet de jaarmarkt die Alphenaren gewend zijn. We hebben er bewust voor gekozen om het anders te organiseren, anders had de Alphense Jaarmarkt natuurlijk gewoon door kunnen gaan.” Wel benadrukt Krimpenfort dat de kermis gewoon door zal gaan, wat georganiseerd wordt door de Alphense Jaarmarkt.

Vanwege de coronamaatregelen zullen er geen kramen verspreid door het centrum staan. “We houden het in-store, dus de winkeliers moeten aan de slag in hun eigen winkels in plaats van met kramen”, vertelt Krimpenfort. De in-store jaarmarkt kan volgens hem dan ook het beste vergeleken worden met de Ladies Night die jaarlijks wordt georganiseerd in winkelcentrum De Aarhof. “Ondernemers zullen met speciale acties komen. Daarnaast hebben we horecaondernemers er ook bij betrokken. Zij zullen ook kortingen of speciale menu’s aanbieden.”

Sfeer in het centrum

Op woensdag 16 september zal er in het Alphense centrum dus genoeg te beleven zijn voor Alphenaren. Naast de in-store activiteiten, zal er ook een poffertjestrein door het centrum rijden. Daarnaast zullen er straatmuzikanten optreden bij de terrassen, als alternatief voor het straatmuzikantenfestival. Inmiddels zijn er al zo’n vijftien bands die komen optreden.

Het coronavirus kan voor wat aanpassingen in het draaiboek zorgen, maar het evenement zal niet worden afgelast. “Natuurlijk weten we niet hoe de situatie rondom corona over een maand is. Het kabinet kan tot op de dag van tevoren met nieuwe maatregelen komen, dus dat is iets wat we moeten afwachten. Maar hoe dan ook zal dit evenement doorgaan”, verzekert Krimpenfort. “Desnoods met wat kleine aanpassingen.”

Op de foto: drukte op de Alphense Brug tijdens de Alphense Jaarmarkt in 2018.

Lees ook: Geen ‘traditionele’ Oldtimerdag, wel een toertocht door het Groene Hart


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten gisteren 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige gisteren 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek gisteren 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten gisteren 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.