Josh Walet

Een sobere dodenherdenking

Burgemeester Liesbeth Spies en Kees Slingerland, voorzitter van het Comité Herdenkingen, hebben ter gelegenheid van Dodenherdenking een bloemenkrans neergelegd bij het Verzetsmonument in het Burgemeester Visserpark. Daarna volgde de toespraak van de burgemeester, waarin ze inging op het herdenken van oorlogsslachtoffers en de viering van 75 jaar bevrijding. 

Dit jaar geen herdenking met publiek, maar gezamenlijk herdenken vanuit huis. Bij oorlogsmonumenten in heel de gemeente zijn bloemstukken neergelegd door de burgemeester en wethouders om de oorlogsslachtoffers te herdenken. Ook hingen de hele dag de vlaggen halfstok bij de oorlogsmonumenten. 

Burgemeester Spies hield ook een toespraak voor inwoners van Alphen aan den Rijn. Hierin ging ze in op het herdenken van oorlogsslachtoffers, het bijzondere jaar vanwege de viering van 75 jaar bevrijding, hoe dit er anders uit is komen te zien dan oorspronkelijk gepland, en hoe we vrijheid nu heel anders ervaren door de recente ontwikkelingen. "Nu we ineens merken dat welvaart en vrijheid niet zo vanzelfsprekend zijn, luisteren we anders naar de woorden van hen die erbij waren. De stilte en de begrenzing die we nu ervaren, schept ook ruimte voor bezinning."

Vanavond vindt de Nationale Dodenherdenking plaats op de Dam in Amsterdam, maar dit jaar zal dit zonder publiek gebeuren. Alleen premier Rutte, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, burgemeester Halsema van Amsterdam en voorzitter Verbeet van het Nationaal Comité zullen aanwezig zijn. Tijdens de herdenking houdt de koning een toespraak die live wordt uitgezonden door de NOS. 

DODENHERDENKING


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.