Alphens EV

EenVandaag besteedt aandacht aan de woningbouwsituatie in de Alphense Gnephoek

De huizenmarkt zit totaal op slot. Het bouwen van huizen is daarom een kwestie die hoog op de politieke agenda staat. Wethouder Gerard van As en gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland waren maandagavond te zien bij EenVandaag over bouwen in de buitenranden, met de Gnephoek in het bijzonder.

Eén miljoen huizen in tien jaar? Alle politieke partijen zijn het erover eens dat er woningen gebouwd moeten worden, maar de vraag is of dat haalbaar is en vooral ook hoe deze woningen gerealiseerd moeten worden. Daar werd maandagavond bij EenVandaag aandacht aan besteed. In de uitzending ging het ook over bouwen in de buitenranden, aangezien binnensteden in veel gevallen al te vol zitten om daar op grote schaal woningbouw te realiseren. Aan het woord kwamen onder meer de Alphense wethouder Gerard van As en gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland. 

Eén van de locaties waar op grote schaal gebouwd zou kunnen worden is namelijk de Gnephoek in Alphen. Maar hierbij staan de gemeente en de provincie lijnrecht tegenover elkaar. Bij EenVandaag zegt Van As dat er in de polder ruimte is voor enige duizenden woningen. Alphen zou hiermee tot aan 2060 uit de voeten kunnen voor de toekomstige ontwikkeling, zo stelt de wethouder. Maar de provincie wil hier niet in mee. “Het is niet meer uit te leggen. De mensen worden boos, die zijn woedend. Vooral de jonge mensen zijn woedend, want moet je nou eens nagaan dat jonge mensen, twintigplussers, die nog thuis moeten wonen, met hun partner nergens terecht kunnen”, zegt Van As.

De provincie Zuid-Holland ziet de noodzaak van bouwen in de Gnephoek nog niet in. Zij geven de voorkeur aan bouwen in de binnensteden. De reden hiervoor is dat zij zien dat mensen graag in de binnenstad willen wonen, omdat zij dicht in de buurt willen blijven van werk, winkels en scholen. “Wat we binnenstedelijk kunnen bouwen is hoofdzakelijk appartementen. Die zijn nog vaak te duur ook”, stelt Van As. Daarnaast is er in Alphen vooral behoefte aan eengezinswoningen. “Gewoon een woning met een tuintje. En dat is er niet.” Van As pleit in de uitzending dan ook voor een minister van Wonen die bij deze kwestie moet ondersteunen.

De uitzending van EenVandaag terugkijken? Dat kan hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 13:38

Opkoopbescherming is juridische uitdaging voor gemeente

De Alphense gemeenteraad heeft eerder besloten een tijdelijke regeling  opkoopbescherming voor woningen in te voeren. Naar nu blijkt zitten hier haken en ogen aan. Er is namelijk twijfel over het nut van een opkoopbescherming.

Politiek vandaag 12:31

Alpherium stapelt containers definitief vier hoog

Het Alpherium, de Alphense overslagterminal, zal definitief containers vier hoog plaatsen. Er loopt al geruime tijd een proef waarvan de resultaten voldoen. De gemeenteraad gaat akkoord, maar heeft wel een verzoek neergelegd voor een ruimere groenvoorziening rond het complex.

Gezondheid en welzijn vandaag 10:19

Hecht GGD Hollands Midden ‘on tour’: HPV-prikbus bij treinstation Alphen aan den Rijn

Hecht GGD Hollands Midden gaat komende week op pad met een speciale HPV-prikbus. Van 5 tot en met 9 juni staat de duidelijk herkenbare blauwpaarse bus afwisselend bij treinstations Alphen aan den Rijn en Gouda. Dit in het kader van de ‘Mis ‘m niet’-campagne waarvoor staatssecretaris Van Ooijen op 31 mei het startschot gaf.