Alphens EV

EenVandaag besteedt aandacht aan de woningbouwsituatie in de Alphense Gnephoek

De huizenmarkt zit totaal op slot. Het bouwen van huizen is daarom een kwestie die hoog op de politieke agenda staat. Wethouder Gerard van As en gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland waren maandagavond te zien bij EenVandaag over bouwen in de buitenranden, met de Gnephoek in het bijzonder.

Eén miljoen huizen in tien jaar? Alle politieke partijen zijn het erover eens dat er woningen gebouwd moeten worden, maar de vraag is of dat haalbaar is en vooral ook hoe deze woningen gerealiseerd moeten worden. Daar werd maandagavond bij EenVandaag aandacht aan besteed. In de uitzending ging het ook over bouwen in de buitenranden, aangezien binnensteden in veel gevallen al te vol zitten om daar op grote schaal woningbouw te realiseren. Aan het woord kwamen onder meer de Alphense wethouder Gerard van As en gedeputeerde Anne Koning van de provincie Zuid-Holland. 

Eén van de locaties waar op grote schaal gebouwd zou kunnen worden is namelijk de Gnephoek in Alphen. Maar hierbij staan de gemeente en de provincie lijnrecht tegenover elkaar. Bij EenVandaag zegt Van As dat er in de polder ruimte is voor enige duizenden woningen. Alphen zou hiermee tot aan 2060 uit de voeten kunnen voor de toekomstige ontwikkeling, zo stelt de wethouder. Maar de provincie wil hier niet in mee. “Het is niet meer uit te leggen. De mensen worden boos, die zijn woedend. Vooral de jonge mensen zijn woedend, want moet je nou eens nagaan dat jonge mensen, twintigplussers, die nog thuis moeten wonen, met hun partner nergens terecht kunnen”, zegt Van As.

De provincie Zuid-Holland ziet de noodzaak van bouwen in de Gnephoek nog niet in. Zij geven de voorkeur aan bouwen in de binnensteden. De reden hiervoor is dat zij zien dat mensen graag in de binnenstad willen wonen, omdat zij dicht in de buurt willen blijven van werk, winkels en scholen. “Wat we binnenstedelijk kunnen bouwen is hoofdzakelijk appartementen. Die zijn nog vaak te duur ook”, stelt Van As. Daarnaast is er in Alphen vooral behoefte aan eengezinswoningen. “Gewoon een woning met een tuintje. En dat is er niet.” Van As pleit in de uitzending dan ook voor een minister van Wonen die bij deze kwestie moet ondersteunen.

De uitzending van EenVandaag terugkijken? Dat kan hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Weekoverzicht gisteren 16:56

Het nieuws van week 19 samengevat in het Alphens.nl weekoverzicht

Wat speelde er afgelopen week in Alphen? Van versoepelingen voor diverse sectoren en het einde van de Ramadan tot aan opnieuw gedoe met GO Sharing scooters en een opgerolde hennepkwekerij in de Prinses Marijkestraat. Dit en meer lees je in het Alphens.nl weekoverzicht.

Cultuur gisteren 15:07

Zwammerdamschepen worden duurzaamheid gerestaureerd

De Zwammerdamschepen, die momenteel duurzaam gerestaureerd en gereconstrueerd worden, zullen over enkele jaren gepresenteerd worden in het Romeins Scheepvaartmuseum van Archeon. Maar hoe restaureer je zo’n vrachtschip nou duurzaam?

Romeinen gisteren 12:00

ROMEINEN Baksteen

Van de uitvindingen die de Romeinen op hun conto kunnen schrijven, is de baksteen er een. Nadat het Romeinse leger de Lage Landen had verlaten, duurde het tot de twaalfde eeuw voordat er weer baksteen als bouwmateriaal werd gemaakt en gebruikt.

Te zien op televisie gisteren 10:28

Bewonder Alphense Boys vanavond in BNNVARA documentaire

Op zondagavond 16 mei om 20:30 uur zijn de jonge Alphense voetballers van voetbalvereniging Alphense Boys te bewonderen in de documentaire Voetbaldroom. Hier volgen zij het team Alphense Boys JO13-1, met prachtige opnames en diverse interviews.