Gemeente Alphen aan den Rijn

Eerste circulaire verkeersbord in Alphen is geplaatst bij het Raoul Wallenbergplein

In de gemeente Alphen aan den Rijn staan maar liefst 13.000 verkeersborden. Jaarlijks wordt 10 procent van deze verkeersborden vervangen. En dat heeft impact op het milieu. Daarom plaatste wethouder Gert-Jan Schotanus deze week het eerste circulaire verkeersbord.

Een verkeersbord waar de bestickering slecht is, hoeft alleen de sticker vervangen te worden. De gemeente past deze oplossing al langer toe. De huidige aluminium borden worden dan opnieuw voorzien van een sticker in plaats van dat het hele verkeersbord wordt vervangen. En dat gebeurt ook nog eens met duurzame inkt.

Circulair verkeersbord

Jaarlijks worden er toch nog zo’n 1.300 verkeersborden in onze gemeente vervangen. Dat heeft betrekking op verkeersborden met deuken en kreukels. Denk bijvoorbeeld aan verkeersongevallen waarbij een verkeersbord wordt geraakt, of een vrachtwagen die tegen een verkeersbord aan rijdt. Het vervangen van deze verkeersborden heeft een impact op het milieu en daar wilde de gemeente wat op verzinnen.

Dat werd een circulair verkeersbord. Woensdag werd het eerste exemplaar door wethouder Gert-Jan Schotanus geplaatst bij het Raoul Wallenbergplein. Dit circulaire verkeersbord is gemaakt van natuurlijke grondstoffen. Het biocomposiet bestaat uit natuurvezel versterkt materiaal van Nederlands riet, kalk en hars. Aan het einde van hun levensduur worden de borden vermalen, waarbij het restmateriaal volledig wordt hergebruikt bij de productie van nieuwe verkeersborden.

Voortaan zullen alle verkeersborden met deuken en kreukels vervangen worden door circulaire verkeersborden.

CO2 neutraal in 2050

CO2 neutraal, volledig circulair, klimaat adaptief met een grotere biodiversiteit én voor iedere inwoner een passende woning. Dat wil de gemeente Alphen aan den Rijn in 2050 voor elkaar hebben. Door dit soort stappen te maken wordt hieraan bijgedragen.

In het verlengde hiervan werd in februari ook al het eerste duurzaam bankje geplaatst bij de Noorderkeerkring, waar er nog meer van volgen. De komende jaren vervangen Den Ouden Groep en Aannemersbedrijf Damsteegt in opdracht van de gemeente Alphen aan den Rijn 24 bruggen. Na het plaatsen van de eerste 3D print brug, wordt onderzocht welke bruggen er nog meer vervangen kunnen worden voor een duurzaam, 3D geprint alternatief.

Recentelijk ondertekende de gemeente ook nog de City Deal Circulair en Conceptueel Bouwen. Dit houdt in dat de gemeente de uitgangspunten voor nieuwbouw laat aansluiten bij de ambities voor duurzaamheid.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen gisteren 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer 8 mei 2021 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.