Pixabay

Eerste coronavaccin toegediend, wat kunnen we verwachten in onze regio?

Op woensdagochtend is het eerste coronavaccin toegediend in Veghel. “Als we dit zien, kunnen we niet wachten van start te gaan”, aldus GGD Hollands Midden. Op 15 januari wordt er gestart met vaccineren in onze regio, maar hoe zal dat eruit gaan zien? En in welke volgorde gebeurt dat?

Verpleeghuismedewerker Sanna Elkadiri kreeg op woensdagochtend 6 januari als eerste Nederlander het coronavaccin toegediend bij de vaccinatielocatie van de GGD Gemeentelijke Gezondheidsdienst Hart voor Brabant in Veghel. Dit gebeurde onder toeziend oog van coronaminister Hugo de Jonge, André Rouvoet (GGD GHOR) en Jaap van Delden (programmadirecteur RIVM  COVID-19-vaccinatie).

Eerder van start

Sinds maandag 4 januari ontvangen diverse zorgmedewerkers uitnodigingen voor het maken van een afspraak voor het toedienen van het coronavaccin. Sommige GGD locaties starten al eerder met vaccineren, maar in de regio Hollands Midden gebeurt dat vanaf 15 januari. Dit is een paar dagen eerder dan aanvankelijk gedacht.

Over het vaccineren zegt GGD Hollands Midden: “De vaccinatie is gratis en vrijwillig. Een vaccinatie tegen het coronavirus beschermt jezelf, maar ook jouw familie, vrienden, collega’s en de kwetsbare mensen om je heen. Als genoeg mensen zijn gevaccineerd kan corona niet meer ongecontroleerd om zich heen grijpen.” De afgelopen twee dagen zijn via het GGD-callcenter met 59.608 personen afspraken gemaakt voor de eerste en tweede prik, zo meldt het RIVM.

In de regio Hollands Midden krijgen zo’n 11.000 zorgmedewerkers een uitnodiging. Zij kunnen terecht in het Event en Convention Center in Leiden. De vaccinatieronde voor zorgprofessionals duurt in totaal zes weken: twee perioden van elk drie weken. Dit omdat het Pfizer-vaccin twee maal toegediend moet worden. Na de eerste vaccinatie moet er een periode van 21 dagen tussen zitten voordat de tweede vaccinatie gegeven mag worden. “Deze cyclus zorgt ervoor dat het personeel van zorginstellingen gespreid over drie weken gevaccineerd wordt, zodat de zorg in de instellingen steeds kan doorgaan.”

Volgorde vaccineren

Op termijn kan iedereen die daarvoor openstaat gevaccineerd worden. Op deze routekaart kun je zien wanneer jij aan de beurt bent en je kan laten inenten met het coronavaccin. Er zal gestart worden met zorgmedewerkers en verpleeghuisbewoners. Als laatste zijn mensen van 18-60 jaar zonder medische indicatie aan de beurt. Naar verwachting zijn zij vanaf april/mei aan de beurt.

De daadwerkelijke planning van vaccinatie is echter afhankelijk van diverse factoren, waaronder goedkeuring, werking, levering en distributie van de vaccins. Ook de vaccinatiebereidheid van mensen speelt hierin een rol. “Het moment van de start van de vaccinatie van een (nieuwe) groep en het moment waarop een groep gevaccineerd is, staat daarom niet vast in de tijd. Op basis van ontwikkelingen en adviezen kan ook veranderen welke groep welk vaccin krijgt.”

Zodra je tot een groep behoort die aan de beurt is om zich te laten vaccineren, ontvang je hiervoor een uitnodiging. In deze uitnodiging zal ook informatie staan over waar je terecht kunt: een GGD-locatie, de huisarts of bijvoorbeeld een arts in een verpleeghuis.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens.nl Magazine gisteren 14:43

Vrijwilliger Arry Zwaan: ‘’Het is een uit de hand gelopen hobby’’

Elke vereniging heeft ze: de duizendpoten waarvan het werk dat ze doen voor de club niet altijd direct zichtbaar is. Ze zijn de ‘Haarlemmerolie’ voor de club en dus vrijwel onmisbaar. Een lichtend voorbeeld daarvan is ARC’er Arry Zwaan. Ik spreek hem in mei, als hij ‘dienst’ heeft om de organisatie rond de eerste trainingen in coronatijd te regelen.

Romeinen gisteren 11:59

ROMEINEN Caligae

De Romeinen hadden een traditie in leer bewerken die tot op de dag van vandaag grotendeels hetzelfde is gebleven. Het leer werd gelooid en geverfd. Schoenen, laarzen en slippers waren kleurrijk, rijkelijk gedecoreerd en stevig.

Weer in Alphen 16 jan. 2021 18:27

Alphen kleurt langzaam wit

De eerste sneeuw van het jaar is gevallen. In de loop van de middag dwarrelden de eerste sneeuwvlokken naar beneden en sindsdien kleurt Alphen langzaam steeds witter. En dat levert mooie plaatjes op!

Alphens.nl Magazine 16 jan. 2021 15:54

Vrijwilliger Willem Versteeg: ‘’Dat virus draag je altijd met je mee’’

Geboren in Den Haag in een familie waar vrijwel iedereen in dienst was van de telefoondienst. Zijn lidmaatschap van een toneelvereniging bracht hem eigenlijk naar Alphen en voetbaldier als hij was zocht hij, omdat hij zaterdag werkte, een zondagsclub. Zo kwam hij bij Alphense Boys. De rest is geschiedenis. Dit is het verhaal van Willem Versteeg, een vrijwilliger pur sang.