Josh Walet

Eerste e-schip ‘Alphenaar’ vertrekt in augustus vanuit Alphen

Een e-schip is een containerschip waarbij een standaard zeecontainer gevuld is met accu’s. Het schip zal dan varen op deze accu’s in plaats van een dieselmotor. Bij het Alpherium in Alphen bij de containerterminal van CCT staan nu twee van zulke containers. Het e-schip ‘Alphenaar’ zal vanaf augustus dagelijks honderd containers van Heineken vervoeren.

De accu’s zijn bedacht door Zero Emission Services (ZES) in Rotterdam. Vandaar dat de accu’s ZESPacks worden genoemd. Met behulp van één ZESPack container van 2000 kWh kan een binnenvaartschip twee tot vier uur varen. Met twee ZESPacks kan een afstand afgelegd worden van 50 tot 100 kilometer.

Het schip heeft een lengte van 90 meter lang, 10,5 meter breed en heeft een draagvermogen van circa 1.900 ton. Op het schip passen 52 containers vol met bier. Dit komt neer op 2,5 miljoen flesjes. Het e-schip van Heineken zal in augustus twee accu’s aan boord moeten nemen, een voor de heenweg en een voor de terugweg. Alphen is tot op heden namelijk de enige locatie waar het mogelijk is om de accu’s te vervangen.

In de toekomst wil ZES twintig wissel- en laadstations realiseren. De stations leveren een vermogen van één megawatt. Hiermee duurt het 1,5 uur voordat een accu volledig vol is.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.