Josh Walet

Eerste gedetineerde fietst volgende week naar zijn werk

In augustus is de pilot op de Beperkt Beveiligde Afdeling van start gegaan in Penitentiaire Inrichting (PI) Alphen. Gedetineerden die in aanmerking komen voor re-integratieverlof, mogen ‘buiten de muren’ arbeid verrichten. Volgende week fietst de eerste gedetineerde uit PI Alphen naar zijn werk.

Op vijf locaties in Nederland is in augustus gestart met een pilot op de Beperkt Beveiligde Afdeling (BBA). Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI): “Dit is een nieuwe afdeling in de gevangenis waar gedetineerden worden geplaatst die in aanmerking komen voor re-integratieverlof voor het verrichten van arbeid ‘buiten de muren’.” Gedetineerden komen niet zomaar in aanmerking voor deze nieuwe afdeling. Zo dienen zij zich de houden aan ‘groene gedragsregels’ en actief deel te nemen aan de arbeid in de PI. Daarnaast wordt er gekeken naar hun gedrag in de gevangenis, of er risico’s zijn bij het verlaten van de gevangenis en naar de belangen van slachtoffers.

Succesvol en veilig re-integreren

Het succesvol en veilig laten re-integreren van gedetineerden vergt maatwerk. Er wordt namelijk samen met de gedetineerde gekeken naar welk werk het beste bij hem of haar past, en welke activiteiten nodig zijn om goed te re-integreren. Daarom is er eerst een pilot opgezet. Op basis van de opgedane ervaringen worden de BBA’s ingericht die begin 2021 volgens de nieuwe wet gaan werken. “In 2021 gaat de Wet ‘straffen en beschermen’ in. Die wet scherpt de detentiefasering aan en beperkt de maximale duur van de voorwaardelijke invrijheidsstelling tot twee jaar. Eén van de maatregelen uit deze wet is het inrichten van BBA’s.”

De PI Alphen doet ook mee aan de pilot. De gedetineerde uit PI Alphen zit aan het einde van zijn gevangenisstraf en is op de BBA geplaatst. Hierdoor kan hij langzaamaan wennen aan het ‘normale leven’. “Zo hopen we dat de kans op terugval verkleint”, aldus PI Alphen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 09:53

Leefomgeving Alphen Centrum en Park Zegersloot

In de gebiedsagenda 2024-2027 voor Alphen Centrum en Park Zegersloot gaat het over de leefomgeving van een stedelijk gebied en een aansluitend recreatiegebied. Belangrijk zijn het vergroenen van het stedelijk gebied met een goede aansluiting naar het recreatiegebied, betere verkeersveiligheid vooral voor fietsers en voetgangers en meer ontmoetingsplekken.

Gemeente gisteren 16:18

De fietsrotonde nabij het NS-station is verwijderd

De fietsrotonde langs de Prins Bernhardlaan nabij het NS-station in Alphen aan den Rijn is verwijderd. De rotondes wordt vaak verkeerd gebruikt (tegen de richting in) en vormt een obstakel midden op het fietspad. Met het verwijderen van de fietsrotonde ontstaat er meer ruimte, waardoor je als fietser comfortabeler en zonder hinderlijke obstakels je route kunt vervolgen.

Stadsdichter gisteren 15:45

Chanty Louis is de nieuwe stadsdichter van Alphen

Zondag werd de nieuwe stadsdichter van Alphen gekozen. Lars Ferwerda gaf het stokje over aan de Alphense Chanty Louis (31). Ze schrijft gedichten over streven naar verbinding en strijden tegen racisme.