Josh Walet

Eerste noodopvanglocatie nu ook ingericht voor vluchtelingen uit Oekraïne

Maandag is de eerste noodopvanglocatie in Alphen aan den Rijn geopend aan de Genielaan. “Vluchtelingen die eerder in hotels in onze gemeente verbleven, zijn overgeplaatst naar deze locatie.”

Crisisnoodopvanglocatie Nieuwe Sloot is sinds vrijdag geopend voor Oekraïense vluchtelingen. Deze locatie is in korte tijd ingericht als Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM). Deze crisisnoodopvang is bedoeld voor vluchtelingen uit alle gemeenten in deze regio. Zij blijven hier maximaal 72 uur. Alphens.nl kreeg vrijdag een kijkje achter de schermen bij Nieuwe Sloot.

Noodopvanglocaties

Vanuit de crisisnoodopvanglocatie kunnen de vluchtelingen terecht op een locatie waar ze voor minimaal zes maanden kunnen blijven, wat de gemeente in korte tijd voor elkaar heeft gekregen. Maandag is op de Genielaan de eerste noodopvanglocatie in de gemeente Alphen aan den Rijn geopend. “Vluchtelingen die eerder in hotels in onze gemeente verbleven, zijn overgeplaatst naar deze locatie. Zij beschikken hier over een kamer met eigen keuken en sanitair. Op dit moment verblijven er 80 mensen op deze locatie en zit deze al bijna vol”, aldus de gemeente.

Binnenkort opent een tweede noodopvanglocatie in het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring. “In dit pand wonen tijdelijk ook jongeren. Op 1 juli 2022 loopt hun huurcontract af vanwege de geplande sloop van het pand. Woonforte heeft als eigenaar van dit pand besloten de sloop uit te stellen, om tijdelijk onderdak te verlenen aan de Oekraïense vluchtelingen. In de periode tot 1 juli 2022 wonen er daarom zowel jongeren als Oekraïense vluchtelingen (40 wooneenheden) in het pand. Vanaf 1 juli zijn dit alleen nog maar Oekraïense vluchtelingen (maximaal 125 wooneenheden).”

Hartverwarmend

Los van de gemeentelijke noodopvanglocaties, worden er op verschillende plaatsen in Alphen aan den Rijn vluchtelingen warm opgevangen door huishoudens. De gemeente laat weten erg blij te zijn met alle inwoners, organisaties en bedrijven die graag iets willen doen voor Oekraïense vluchtelingen. “Dit is hartverwarmend en wordt enorm gewaardeerd”, zegt de gemeente. “Vanwege het grote aanbod van hulp en de onzekerheid over hoe de vluchtelingencrisis zich gaat ontwikkelen, is het helaas niet mogelijk om vanuit de gemeente in te gaan op elk initiatief. We rekenen op ieders begrip hiervoor.”

Hulp aanbieden  

De gemeente vraagt omwonenden van noodopvanglocaties en andere betrokken inwoners om geen spullen naar deze locaties te brengen, maar een mail te sturen naar vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl als je hulp wilt bieden. De actuele informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne staat op www.alphenaandenrijn.nl/hulpoekraine.

zendmast blauw geel.jpeg


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”