Josh Walet

Eerste noodopvanglocatie nu ook ingericht voor vluchtelingen uit Oekraïne

Maandag is de eerste noodopvanglocatie in Alphen aan den Rijn geopend aan de Genielaan. “Vluchtelingen die eerder in hotels in onze gemeente verbleven, zijn overgeplaatst naar deze locatie.”

Crisisnoodopvanglocatie Nieuwe Sloot is sinds vrijdag geopend voor Oekraïense vluchtelingen. Deze locatie is in korte tijd ingericht als Regionaal Centrum Vluchtelingen Spreiding (RCVS-HM). Deze crisisnoodopvang is bedoeld voor vluchtelingen uit alle gemeenten in deze regio. Zij blijven hier maximaal 72 uur. Alphens.nl kreeg vrijdag een kijkje achter de schermen bij Nieuwe Sloot.

Noodopvanglocaties

Vanuit de crisisnoodopvanglocatie kunnen de vluchtelingen terecht op een locatie waar ze voor minimaal zes maanden kunnen blijven, wat de gemeente in korte tijd voor elkaar heeft gekregen. Maandag is op de Genielaan de eerste noodopvanglocatie in de gemeente Alphen aan den Rijn geopend. “Vluchtelingen die eerder in hotels in onze gemeente verbleven, zijn overgeplaatst naar deze locatie. Zij beschikken hier over een kamer met eigen keuken en sanitair. Op dit moment verblijven er 80 mensen op deze locatie en zit deze al bijna vol”, aldus de gemeente.

Binnenkort opent een tweede noodopvanglocatie in het voormalige GGZ-pand aan de Noorderkeerkring. “In dit pand wonen tijdelijk ook jongeren. Op 1 juli 2022 loopt hun huurcontract af vanwege de geplande sloop van het pand. Woonforte heeft als eigenaar van dit pand besloten de sloop uit te stellen, om tijdelijk onderdak te verlenen aan de Oekraïense vluchtelingen. In de periode tot 1 juli 2022 wonen er daarom zowel jongeren als Oekraïense vluchtelingen (40 wooneenheden) in het pand. Vanaf 1 juli zijn dit alleen nog maar Oekraïense vluchtelingen (maximaal 125 wooneenheden).”

Hartverwarmend

Los van de gemeentelijke noodopvanglocaties, worden er op verschillende plaatsen in Alphen aan den Rijn vluchtelingen warm opgevangen door huishoudens. De gemeente laat weten erg blij te zijn met alle inwoners, organisaties en bedrijven die graag iets willen doen voor Oekraïense vluchtelingen. “Dit is hartverwarmend en wordt enorm gewaardeerd”, zegt de gemeente. “Vanwege het grote aanbod van hulp en de onzekerheid over hoe de vluchtelingencrisis zich gaat ontwikkelen, is het helaas niet mogelijk om vanuit de gemeente in te gaan op elk initiatief. We rekenen op ieders begrip hiervoor.”

Hulp aanbieden  

De gemeente vraagt omwonenden van noodopvanglocaties en andere betrokken inwoners om geen spullen naar deze locaties te brengen, maar een mail te sturen naar vluchtelingen@alphenaandenrijn.nl als je hulp wilt bieden. De actuele informatie over de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne staat op www.alphenaandenrijn.nl/hulpoekraine.

zendmast blauw geel.jpeg


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Straatraadsels vandaag 13:56

Waar komt de naam van het ‘Rooie Dorp’ vandaan?

Het is misschien wel één van de meest bekende wijken in Alphen aan den Rijn: het Rode Dorp, in de volksmond ook wel ‘Rooie Dorp’ genoemd. Maar hoe komt deze Alphense wijk eigenlijk aan zijn naam?

De sfeer van het Zomerspektakel vandaag 12:31

Van Koninginnedag tot slot-act op het Zomerspektakel: het verhaal van Helemaal Top

In 2017 stond Helemaal Top voor het eerst op het podium van het Zomerspektakel aan het Meer, een hele eer voor het trio. Nu, zes jaar later, mag de band de zondagavond afsluiten. We spreken Toine Kremer over de essentie van Helemaal Top, hun optredens bij het Zomerspektakel en de voorbereiding op het komende festivalseizoen.

Advertorial Activiteiten voor kids vandaag 10:58

Ontmoet Bob de Bouwer bij winkelcentrum De Aarhof

Het succes van Bob de Bouwer kent geen grenzen en is razend populair bij kinderen zowel in Nederland als in de rest van Europa. Overal waar Bob de Bouwer verschijnt loopt het storm. De televisieheld zal ook in Alphen komen. Op 3 juni komt Bob de Bouwer naar winkelcentrum De Aarhof.