Archieffoto

Eerste plaatsing Romeinse figuur in Alphen in zicht

Op 9 maart zal de eerste van de vier nieuwe Romeinse figuren zijn standplaats krijgen op de steiger bij de Swaenswijkbrug in het Alphense centrum. Echter, de figuren moeten allemaal nog een naam krijgen. Daarvoor vraagt de gemeente jouw hulp.

Inwoners van Alphen aan den Rijn krijgen de kans om mee te beslissen over de namen die de Romeinse figuren gaan krijgen. Aanstaande 9 maart Romeinse figuur van cortenstaal geplaatst. Een Cananefaat zal dan worden onthuld door wethouder Kees van Velzen.

Cananefaat bij de Swaenswijkbrug

Cananefaten waren één van de eerste Germaanse stammen die leefden rondom de Limes. Veel van deze mannen dienden in het Romeinse leger als hulptroepen.

Voor dit figuur heeft de gemeente de volgende namen om uit te kiezen:

 • Catunectus
 • Ampliatus
 • Rufinus

Vrouw en kind onder de Maximábrug

In april plaatst de gemeente een beeld van een vrouw en een kind met een paar kippen onder de Maximabrug in Alphen aan den Rijn. Deze figuren staan symbool voor de burgers, voor de familie van de hulptroepen en soldaten die in het kampdorp hebben geleefd.

Voor de vrouw kan je kiezen uit de volgende namen:

 • Julia
 • Lucretia
 • Antonia

Voor het meisje kan je stemmen op de volgende namen:

 • Livia
 • Claudia
 • Salvia

Tekst gaat verder onder de foto.20220221_STEMMEN_ROMEINSE_FIGUREN.jpg

Bovenop de Maximábrug

Op de Maximabrug komt een Romeinse legionair. De legionairs waren hier waarschijnlijk voor tijdelijke acties, het bouwen van nederzettingen, de aanleg van de Limes en het beschermen van de Limes. De grote legioenskampen lagen vooral in Valkenburg, Nijmegen en in Duitsland.

De stemmogelijkheden voor de Romeinse legionair zijn als volgt:

 • Flavus
 • Aurelius
 • Valerius

Tot 2 maart kan je je stem uitbrengen om zo mee te beslissen over de naam van onze vier nieuwe dorpsgenoten. Stemmen doe je hier.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.