Archieffoto

Eerste plaatsing Romeinse figuur in Alphen in zicht

Op 9 maart zal de eerste van de vier nieuwe Romeinse figuren zijn standplaats krijgen op de steiger bij de Swaenswijkbrug in het Alphense centrum. Echter, de figuren moeten allemaal nog een naam krijgen. Daarvoor vraagt de gemeente jouw hulp.

Inwoners van Alphen aan den Rijn krijgen de kans om mee te beslissen over de namen die de Romeinse figuren gaan krijgen. Aanstaande 9 maart Romeinse figuur van cortenstaal geplaatst. Een Cananefaat zal dan worden onthuld door wethouder Kees van Velzen.

Cananefaat bij de Swaenswijkbrug

Cananefaten waren één van de eerste Germaanse stammen die leefden rondom de Limes. Veel van deze mannen dienden in het Romeinse leger als hulptroepen.

Voor dit figuur heeft de gemeente de volgende namen om uit te kiezen:

 • Catunectus
 • Ampliatus
 • Rufinus

Vrouw en kind onder de Maximábrug

In april plaatst de gemeente een beeld van een vrouw en een kind met een paar kippen onder de Maximabrug in Alphen aan den Rijn. Deze figuren staan symbool voor de burgers, voor de familie van de hulptroepen en soldaten die in het kampdorp hebben geleefd.

Voor de vrouw kan je kiezen uit de volgende namen:

 • Julia
 • Lucretia
 • Antonia

Voor het meisje kan je stemmen op de volgende namen:

 • Livia
 • Claudia
 • Salvia

Tekst gaat verder onder de foto.20220221_STEMMEN_ROMEINSE_FIGUREN.jpg

Bovenop de Maximábrug

Op de Maximabrug komt een Romeinse legionair. De legionairs waren hier waarschijnlijk voor tijdelijke acties, het bouwen van nederzettingen, de aanleg van de Limes en het beschermen van de Limes. De grote legioenskampen lagen vooral in Valkenburg, Nijmegen en in Duitsland.

De stemmogelijkheden voor de Romeinse legionair zijn als volgt:

 • Flavus
 • Aurelius
 • Valerius

Tot 2 maart kan je je stem uitbrengen om zo mee te beslissen over de naam van onze vier nieuwe dorpsgenoten. Stemmen doe je hier.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Evenementen vandaag 15:50

Laatste 500 tickets voor de Zomerspektakel Vrijdag nu in de verkoop

Sta jij straks op het Zomerspektakel aan het Meer om zoals vanouds lekker te zingen en te dansen op muziek van Anouk, Snelle en Kensington? Scoor dan nog snel je tickets, want met tweeënhalve week op de teller zijn er nog maar 500 kaarten beschikbaar.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 15:01

Nieuw initiatief in de regio: “De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden”

Gelijke kansen voor alle kinderen. Het is een mooi uitgangspunt, maar de praktijk is weerbarstig. Afgelopen jaren nam de kansenongelijkheid in de regio Leiden-Haaglanden verder toe. Door de coronacrisis raakten kinderen in een achterstandssituatie verder achterop. De Coöperatiekring Leiden-Haaglanden wil daar verandering in brengen. Door financiële ondersteuning van concrete projecten zoals extra taallessen of de coaching van ouders.

Politiek vandaag 14:16

Aanleg fietsbrug over Aarkanaal start na de zomer

Na enige vertraging plus oplopende kosten wordt de geplande fietsbrug over het Aarkanaal in het verlengde van de Burgemeester Bruins Slotsingel na de zomer aangelegd. Naar verwachting kunnen de eerste Alphense fietsers en voetgangers in het voorjaar van 2024 de brug in gebruik nemen.

Wonen en bouwen vandaag 13:29

Sloopterrein Rode Dorp wordt vanaf donderdag eindelijk volledig afgesloten

Aankomende donderdag en vrijdag wordt in het Rode Dorp dan eindelijk de gehele bouwplaats voor de nieuwbouw van fase 2 afgesloten met hekken. “Daarmee maken we een afgesloten bouwplaats, een veilige omgeving waarbinnen we de oude woningen kunnen slopen en de nieuwe woningen kunnen opbouwen.”