Eerste Stolpersteine worden vermoedelijk op 15 november geplaatst

De eerste Stolpersteine zouden eigenlijk al vòòr 5 mei in Alphen worden gelegd, maar door de grote vraag naar de stenen moest dit verplaatst worden naar dit najaar. Een datum kon toen nog niet worden genoemd, maar daar is nu iets meer over bekend.

Albert Bremer, secretaris van de werkgroep Oorlogserfgoed Alphen aan den Rijn, laat weten: “Wij hebben bericht gekregen van Gunther Demnig dat ze voornemens zijn om op zondag 15 november de eerste Stolpersteine te plaatsen in Alphen en Boskoop.” In totaal zullen er tien Stolpersteine in Alphen en drie Stolpersteine in Boskoop worden gelegd.

Stolpersteine

Stolpersteine zijn, letterlijk vertaald, ‘struikelstenen’. Tussen de straatstenen wordt een kleine steen met een messing plaatje geplaatst waarop de naam, geboortedatum, deportatiedatum en plaats en datum van overlijden zijn gestanst. Deze stenen worden geplaatst op plekken waar de omgekomen joden ooit woonden. De kunstenaar die ooit met de Stolpersteine is begonnen heet Gunter Demnig. Burgemeester Liesbeth Spies heeft Demnig vorig jaar middels een brief uitgenodigd om de eerste steen te leggen.

De gemeente telt maar liefst 362 oorlogsslachtoffers, waaronder 55 Joodse slachtoffers. Ondanks dit hoge getal zijn niet alle joodse nabestaanden te spreken over de Stolpersteine. ‘’Het onderwerp ligt nog erg gevoelig en dat is te begrijpen’’, vertelt Bremer. ‘’We respecteren ieder zijn mening en dat vinden wij ook belangrijk. Veel nabestaanden zijn er enthousiast over en een aantal ook niet. Als werkgroep zullen wij dan ook met iedereen rekening houden.’’

Alphens.nl was een paar jaar geleden de initiatiefnemer voor het plan, maar inmiddels wordt het plan breed gedragen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Natuur en recreatie gisteren 14:21

Park Zegersloot: "een visitekaartje voor Alphen"

Veel Nederlanders slaan dit jaar een reis naar het buitenland over en gaan in plaats daarvan dit jaar op vakantie in eigen land. Park Zegersloot heeft de afgelopen jaren war veranderingen ondergaan en is nu helemaal klaar voor Nederlandse vakantiegangers. Wethouder Kees van Velzen geeft een rondleiding. 

Calamiteiten gisteren 13:24

Traumahelikopter landt bij PI Alphen

Diverse hulpdiensten waren deze zaterdagmiddag aanwezig bij de Penitentiaire Inrichting (PI) in Alphen. Ook de traumahelikopter was ter plaatse. 

De Heerlijkheid van Alfen gisteren 13:09

De Heerlijkheid van Alfen: het oudste huis van Alphen

Het project ‘De Heerlijkheid van Alfen’ maakt de geschiedenis van Alphen aan den Rijn weer zichtbaar en beleefbaar. In de achttiende eeuw werd Alphen geroemd om haar schoonheid. Petrus Plemper schreef in 1714 dat Alphen ‘als diamant in goud gezet, voor Dorpkoningin kan speelen; binnen en buiten gestoffeerd zijnde met zulk eene majesteit van veldzieraaden, en watervermaaklijkheeden, dat men te dien opzigte, nauwelijks zijns gelijk zou vinden.

Gemeente gisteren 11:44

Denk mee over de Noordrand

Wil jij meedenken over de ontwikkeling van de Noordrand? Registreer je voor 8 juli en doe mee met de online participatie.