Josh Walet

Eind 2026 vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht

Alphen aan den Rijn en bereikbaarheid via openbaar vervoer. Het is een veelbesproken onderwerp, en iedereen heeft er wel een mening over. Want óf het treinverkeer ligt stil, óf de tijden zijn niet goed, óf er rijden te weinig treinen. In 2023 gaat er daarom gestart worden met meerdere verbeteringen aan de spoorverbinding Leiden - Utrecht.

Betere bereikbaarheid op het traject

Sinds December 2021 worden er in de spits al extra treinen ingezet op het traject Leiden - Alphen aan den Rijn - Utrecht. Op het moment dat alle verbeteringen zijn doorgevoerd zal dat aantal structureel opgevoerd gaan worden naar vier treinen per uur, ook buiten de spitstijden om.

Gemeente, ProRail, en de provincie hebben samen met een ingenieursbureau gewerkt aan een ontwerpproces dat treinreizen op het traject aantrekkelijker moet maken. Over dit ontwerp is inmiddels akkoord bereikt door bovenstaande partijen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de regio Holland Rijnland, en de NS.

Welke verbeteringen 

De meest ingrijpende en in het oog springende wijziging is het nieuw te bouwen station Hazerswoude-Rijndijk. Daarnaast zal de kruising van de Burgemeester Smeetsweg en de N11 ongelijkvloers gemaakt worden, en de spoorwegovergang van de Gemeneweg verplaatst worden.

Wethouder Kees van Velzen sprak eerder dit jaar al zijn enthousiasme uit over de aangekondigde verbeteringen. "Het wordt voor inwoners van Alphen aan den Rijn op werkdagen aantrekkelijker om met de trein te reizen nu deze vier keer per uur gaat rijden. Vooral nu steeds meer organisaties hybride gaan werken en medewerkers niet altijd in de spits hoeven te reizen"

Ook de verkeersdruk rondom Alphen in de spits wordt hier hopelijk een stuk lager door. “Reizigers van buiten de stad kunnen straks de auto bij het nog aan te leggen station Hazerswoude parkeren en voor het laatste stukje naar Leiden en Alphen de trein pakken. Dit draagt bij aan het verminderen van de verkeersdruk richting Leiden en Alphen. Ook de Hazerswoudse dorpen, de nieuwe wijk Westvaartpark en Koudekerk krijgen hiermee een uitstekende verbinding met de rest van de regio en daarbuiten.”, aldus de wethouder.

Planning

Begin 2023 zal er meer duidelijkheid komen over de precieze planning en uitvoering van het project. De gemeente en ProRail zijn voornemens om inwoners en andere betrokken partijen zo volledig mogelijk te informeren en waar mogelijk te betrekken bij het ontwerp. Dit volgens de richtlijnen die zijn vastgelegd in het participatiekader 'Iedereen aan zet' uit 2021.

De ambitie is om eind 2026 zowel het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de aanpassingen aan het spoor gereed te hebben. Dan kan de frequentie op de spoorlijn de hele dag verhoogd worden naar vier treinen per uur. Treinreizigers van en naar Alphen aan de Rijn krijgen hierdoor meer ruimte om hun reis zo efficiënt mogelijk in te plannen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 10:27

Politie zoekt mannen die motoren uit parkeergarage stalen

In de nacht van 7 op 8 oktober zijn twee motoren uit de parkeergarage van een appartementencomplex in Alphen aan den Rijn gestolen. De politie toonde beelden van de verdachten in het opsporingsprogramma Team West.

Advertorial Theater vandaag 09:21

Speel mee in een professionele theaterproductie

Bos Theaterproducties, producent van de succesvolle Herman Groen-voorstellingen, is op zoek naar amateurs (m/v/x) die mee willen spelen in de gloednieuwe komedie Rust en Vreugd. Een ontroerende, herkenbare en vooral tenenkrommend grappige muzikale voorstelling. Voor iedereen die het leven vol wil aangrijpen!

Politiek gisteren 19:22

Alleen opvang voor Oekraïense vluchtelingen aan Steekterweg

Naar aanleiding van onrust tijdens een bewonersavond over opvang van Oekraïense vluchtelingen aan de Steekterweg zijn er behoorlijk wat indianenverhalen in omloop. Wethouders Schotanus en Van As en burgemeester Spies nemen de moeite om rustig uit te leggen hoe het écht zit.

Advertorial Evenementen gisteren 18:07

Zaterdag 22 juli Sama Sama Summer Party

Op veler verzoek wordt alsnog een Sama Sama Party georganiseerd! Zoals aangekondigd wordt dit jaar geen groot Sama Sama Festival georganiseerd. Naar aanleiding van vele verzoeken heeft het bestuur echter besloten toch een Sama Sama Summer Party te lanceren.

Maatschappelijk gisteren 17:00

Voorzitter Alphense Voedselbank fietst 825 kilometer voor sponsorgeld

Het nieuwe pand van de Voedselbank is al even in gebruik genomen en werd afgelopen weekend geopend. De afgelopen maanden heeft het team vrijwilligers gemerkt dat het toch erg warm wordt in de uitdeelruimte. Voorzitter Dirk van Kampen zal daarom ruim 800 kilometer fietsen om sponsorgeld op te halen.