Josh Walet

Eind 2026 vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht

Alphen aan den Rijn en bereikbaarheid via openbaar vervoer. Het is een veelbesproken onderwerp, en iedereen heeft er wel een mening over. Want óf het treinverkeer ligt stil, óf de tijden zijn niet goed, óf er rijden te weinig treinen. In 2023 gaat er daarom gestart worden met meerdere verbeteringen aan de spoorverbinding Leiden - Utrecht.

Betere bereikbaarheid op het traject

Sinds December 2021 worden er in de spits al extra treinen ingezet op het traject Leiden - Alphen aan den Rijn - Utrecht. Op het moment dat alle verbeteringen zijn doorgevoerd zal dat aantal structureel opgevoerd gaan worden naar vier treinen per uur, ook buiten de spitstijden om.

Gemeente, ProRail, en de provincie hebben samen met een ingenieursbureau gewerkt aan een ontwerpproces dat treinreizen op het traject aantrekkelijker moet maken. Over dit ontwerp is inmiddels akkoord bereikt door bovenstaande partijen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de regio Holland Rijnland, en de NS.

Welke verbeteringen 

De meest ingrijpende en in het oog springende wijziging is het nieuw te bouwen station Hazerswoude-Rijndijk. Daarnaast zal de kruising van de Burgemeester Smeetsweg en de N11 ongelijkvloers gemaakt worden, en de spoorwegovergang van de Gemeneweg verplaatst worden.

Wethouder Kees van Velzen sprak eerder dit jaar al zijn enthousiasme uit over de aangekondigde verbeteringen. "Het wordt voor inwoners van Alphen aan den Rijn op werkdagen aantrekkelijker om met de trein te reizen nu deze vier keer per uur gaat rijden. Vooral nu steeds meer organisaties hybride gaan werken en medewerkers niet altijd in de spits hoeven te reizen"

Ook de verkeersdruk rondom Alphen in de spits wordt hier hopelijk een stuk lager door. “Reizigers van buiten de stad kunnen straks de auto bij het nog aan te leggen station Hazerswoude parkeren en voor het laatste stukje naar Leiden en Alphen de trein pakken. Dit draagt bij aan het verminderen van de verkeersdruk richting Leiden en Alphen. Ook de Hazerswoudse dorpen, de nieuwe wijk Westvaartpark en Koudekerk krijgen hiermee een uitstekende verbinding met de rest van de regio en daarbuiten.”, aldus de wethouder.

Planning

Begin 2023 zal er meer duidelijkheid komen over de precieze planning en uitvoering van het project. De gemeente en ProRail zijn voornemens om inwoners en andere betrokken partijen zo volledig mogelijk te informeren en waar mogelijk te betrekken bij het ontwerp. Dit volgens de richtlijnen die zijn vastgelegd in het participatiekader 'Iedereen aan zet' uit 2021.

De ambitie is om eind 2026 zowel het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de aanpassingen aan het spoor gereed te hebben. Dan kan de frequentie op de spoorlijn de hele dag verhoogd worden naar vier treinen per uur. Treinreizigers van en naar Alphen aan de Rijn krijgen hierdoor meer ruimte om hun reis zo efficiënt mogelijk in te plannen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Calamiteiten vandaag 18:25

Kind aangereden door auto in Emmalaan

Op donderdag aan het einde van de middag vond er een incident plaats op de Emmalaan in Alphen aan den Rijn, waarbij een kind werd aangereden door een auto. Het slachtoffer werd naar het ziekenhuis vervoerd.  

Advertorial Overige vandaag 17:43

Prachtige samenwerking Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn

Korenmolen de Eendracht en Brugwachtertje aan den Rijn hebben afgesproken dat in het Brugwachtershuisje bij de Alphense Brug nieuwe kadopakketjes worden verkocht. Daarin speciale meelproducten van de Molen, aangevuld met enkele leuke dingen, zoals bijvoorbeeld een garde, een mini taartvorm, een mini deegrollertje, stroop, Hollandse snoep of theedoek etc.

Politiek vandaag 16:51

Gemeente gaat begrijpelijk communiceren

Donderdag 28 maart heeft wethouder Gert van den Ham de Direct Duidelijk Deal ondertekend. De deal is onderdeel van de landelijke campagne Direct Duidelijk. Doel is dat alle overheden, dus ook alle gemeenten, duidelijke informatie geven aan hun inwoners.

Calamiteiten vandaag 13:46

Paard gered nadat het te water raakte langs de Compierekade

Donderdag 28 maart, aan het begin van de middag, heeft zich een incident voorgedaan langs de Compierekade in de Rietveldse polder, waarbij een paard te water is geraakt. De lokale brandweer werd gealarmeerd en kwam snel ter plaatse om het dier te redden.

Advertorial Horeca-arrangementen vandaag 13:20

Geniet van een compleet avondje uit met het Diner & Film arrangement!

Wie houdt er nu niet van een etentje gevolgd door een avondje naar de bioscoop? Want zeg nou zelf, een etentje en de bioscoop gaan toch altijd lekker samen?! Of je nu met je vriend(in), broer, zus, moeder of opa komt of toch liever alleen geniet, dit is het perfecte arrangement voor een compleet avondje uit. Voor €42,50 per persoon kun je genieten van een 3-gangenmenu bij De Beren Alphen aan den Rijn met een bioscoopvoucher voor een film naar keuze.