Josh Walet

Eind 2026 vier treinen per uur tussen Leiden en Utrecht

Alphen aan den Rijn en bereikbaarheid via openbaar vervoer. Het is een veelbesproken onderwerp, en iedereen heeft er wel een mening over. Want óf het treinverkeer ligt stil, óf de tijden zijn niet goed, óf er rijden te weinig treinen. In 2023 gaat er daarom gestart worden met meerdere verbeteringen aan de spoorverbinding Leiden - Utrecht.

Betere bereikbaarheid op het traject

Sinds December 2021 worden er in de spits al extra treinen ingezet op het traject Leiden - Alphen aan den Rijn - Utrecht. Op het moment dat alle verbeteringen zijn doorgevoerd zal dat aantal structureel opgevoerd gaan worden naar vier treinen per uur, ook buiten de spitstijden om.

Gemeente, ProRail, en de provincie hebben samen met een ingenieursbureau gewerkt aan een ontwerpproces dat treinreizen op het traject aantrekkelijker moet maken. Over dit ontwerp is inmiddels akkoord bereikt door bovenstaande partijen en het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat, de regio Holland Rijnland, en de NS.

Welke verbeteringen 

De meest ingrijpende en in het oog springende wijziging is het nieuw te bouwen station Hazerswoude-Rijndijk. Daarnaast zal de kruising van de Burgemeester Smeetsweg en de N11 ongelijkvloers gemaakt worden, en de spoorwegovergang van de Gemeneweg verplaatst worden.

Wethouder Kees van Velzen sprak eerder dit jaar al zijn enthousiasme uit over de aangekondigde verbeteringen. "Het wordt voor inwoners van Alphen aan den Rijn op werkdagen aantrekkelijker om met de trein te reizen nu deze vier keer per uur gaat rijden. Vooral nu steeds meer organisaties hybride gaan werken en medewerkers niet altijd in de spits hoeven te reizen"

Ook de verkeersdruk rondom Alphen in de spits wordt hier hopelijk een stuk lager door. “Reizigers van buiten de stad kunnen straks de auto bij het nog aan te leggen station Hazerswoude parkeren en voor het laatste stukje naar Leiden en Alphen de trein pakken. Dit draagt bij aan het verminderen van de verkeersdruk richting Leiden en Alphen. Ook de Hazerswoudse dorpen, de nieuwe wijk Westvaartpark en Koudekerk krijgen hiermee een uitstekende verbinding met de rest van de regio en daarbuiten.”, aldus de wethouder.

Planning

Begin 2023 zal er meer duidelijkheid komen over de precieze planning en uitvoering van het project. De gemeente en ProRail zijn voornemens om inwoners en andere betrokken partijen zo volledig mogelijk te informeren en waar mogelijk te betrekken bij het ontwerp. Dit volgens de richtlijnen die zijn vastgelegd in het participatiekader 'Iedereen aan zet' uit 2021.

De ambitie is om eind 2026 zowel het nieuwe station Hazerswoude-Rijndijk en de aanpassingen aan het spoor gereed te hebben. Dan kan de frequentie op de spoorlijn de hele dag verhoogd worden naar vier treinen per uur. Treinreizigers van en naar Alphen aan de Rijn krijgen hierdoor meer ruimte om hun reis zo efficiënt mogelijk in te plannen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Wonen en bouwen gisteren 17:11

Feestelijke start bouw Watersportcentrum in Rijnhaven

Vandaag vond in de Rijnhaven een feestelijke bijeenkomst plaats ter viering van de start van de bouw van het toekomstbestendige watersportcentrum van Nova Watersport. Tijdens het evenement deelden eigenaren Floris en Rutger samen met Wethouder Gerard van As hun visie op de toekomst van het gebied en de rol van het nieuwe gebouw.

Evenement gisteren 16:59

Laatste kans! Beleef het EK Voetbal in Park Rijnstroom

Oranjefans, pak je kans! Morgen, op 21 juni, transformeert Park Rijnstroom in dé plek waar je moet zijn voor een onvergetelijke avond vol oranjegekte, live muziek en natuurlijk de spannende wedstrijd tussen Nederland en Frankrijk, live te volgen op een reusachtig scherm.

Sport gisteren 15:37

Maxime Takken wint zilver op NK Tijdrijden

De 14-jarige Maxime Takken uit Alphen heeft gisteren een knappe prestatie geleverd door de zilveren medaille te winnen op het Nederlands Kampioenschap Tijdrijden in Steenbergen. Over een winderig parcours van 18,9 kilometer wist Maxime in de categorie Nieuweling-meisjes (U17) een gemiddelde snelheid van ruim 38 km/u te behalen, wat haar een tweede plaats opleverde.

Calamiteiten gisteren 15:05

Zwaarbewapende politie-eenheid rijdt verdachte klem op N207

Donderdag is de auto van een verdachte klemgereden door een gespecialiseerde, zwaarbewapende eenheid van de politie. De N207, de provinciale weg tussen Alphen aan den Rijn en Boskoop, werd speciaal voor de arrestatie in beide richtingen afgesloten.

Politiek gisteren 14:28

Bezwaren tegen komst AZC aan Genielaan Alphen aan den Rijn

De voorgenomen vestiging van een asielzoekerscentrum (AZC) aan de Genielaan in Alphen aan den Rijn stuit op bezwaren van omwonenden. Op woensdag 19 juni vond een belangrijke hoorzitting plaats, voorafgaand aan de aankomende beslissing over de omgevingsvergunning.

Evenement gisteren 13:02

Romeinse Dag in Alphen aan den Rijn volledig uitverkocht

De Romeinse Dag op vrijdag 28 juni in het Alphense stadshart is volledig uitverkocht. Op deze dag wordt Alphen-Stad omgetoverd tot een levendig Romeins dorp voor alle leeftijden, met een gevarieerd programma dat onder andere een speurtocht en Romeinse vaartochten omvat. Helaas zijn alle beschikbare tijdsloten voor de Romeinse vaartochten volgeboekt.