Laurent

EK voetbal trapt deze week af, oranjegekte neemt toe in Alphen

Eerder deze week leek van oranjekoorts nog niet echt sprake, maar inmiddels is dat veranderd. Met de eerste wedstrijd van het Nederlands Elftal in het vooruitzicht, is het centrum oranje versierd en zijn er al aardig wat straten in oranjesferen. Zo ook de straten van Marcha en Laurent. 

Bij Marcha in de Tuinstraat in Alphen is de oranjegekte sinds afgelopen weekend voelbaar. Ook al is het in de straat een smeltkroes van nationaliteiten, de straat is inmiddels feloranje door de versiering. ‘’We proberen met een EK of WK altijd het een en ander te versieren. Ook met kerst hangt het hier vol. We steken een beetje de draak met elkaar. We hebben hier een Zwitser, Duitser, Engelsman en Belg in de straat wonen. En mijn eigen man is Canadees. Onze Duitse buurman heeft nog een klein Duits vlaggetje neergezet. Ze tolereren de oranjespullen’’, lacht Marcha.

Ook bij Laurent aan de Zadelmaker in Alphen is er al een tijdje een zee van oranje vlaggetjes te zien. ‘’Twee weken geleden zijn we begonnen met het ophangen van de oranjeversiering. De meeste buren zijn voetbalfan. Het zorgt voor een beetje gezelligheid in de buurt. De laatste keer dat we er op zo’n groot toernooi bij waren is een tijd geleden, maar we maken er altijd een feestje van. We hebben een beetje extra voorraad ingeslagen om de gemiste jaren in te halen.’’

Foto album

Zadelmaker Kleurt Oranje 1 (foto: Laurent)
Zadelmaker Kleurt Oranje (foto: Laurent)
Zadelmaker Kleurt Oranje 2 (foto: Laurent)
Zadelmaker Kleurt Oranje 3 (foto: Laurent)
Zadelmaker Kleurt Oranje 4 (foto: Laurent)


We hebben er lang op moeten wachten voordat we weer op een eindtoernooi mogen schitteren. Het is alweer zeven jaar geleden dat het Nederlands elftal de derde plaats bereikte op het Wereldkampioenschap in Brazilië. In de Tuinstraat zijn ze blij dat het eindelijk weer tijd is voor een oranjefeest. ‘’Dit is wel heel leuk. We hebben groot ingeslagen in de supermarkt. Sommige buren hadden nog oranjespullen liggen van het vorige WK. De laatste dagen zien we steeds meer grote vlaggen. Er komt steeds meer vorm in. Het ziet er steeds gezelliger uit. Je bent met elkaar in de weer’’, zegt Marcha. 

Saamhorigheid 

In een tijd als deze is het saamhorigheidsgevoel soms ver te zoeken. Het versieren van de straat zorgt voor sfeer en je doet het nog eens samen met de buurt, zo vinden de bewoners. Zeker nu je niet met z’n allen voor de buis kunt zitten. ‘’We zitten niet op een kluitje voetbal te kijken. Voorheen zette iemand nog weleens zijn televisie voor het raam en keken we met de buurt. Dit jaar hebben we daar nog geen invulling aan gegeven. Mede door corona geeft het een gevoel van saamhorigheid en gezelligheid.’’

Foto album

Tuinstraat klaar voor het EK (foto: Marcha)
Tuinstraat klaar voor het EK 1 (foto: Marcha)
Tuinstraat klaar voor het EK 2 (foto: Marcha)


Ook bij Laurent in de straat staat ligt een gezellig feestje in het verschiet. Gezelligheid en sfeer staat voorop. ‘’Ondanks de coronatijd hebben we nu toch zicht op gezellige avonden. We gaan niet met de hele buurt bij elkaar komen, maar we zullen waarschijnlijk wel met een paar huishoudens samen kijken. Het is absoluut een stukje saamhorigheid. We halen zondag weer de oranje kledij uit de kast en de vuvuzela’s komen tevoorschijn. Bij ons leeft het zeker wel. We waren een van de eerste in de wijk die oranje kleurde.’’

Verwachting 

De verwachtingen voor het Europees Kampioenschap zijn nog niet zo hoog gespannen als voorgaande edities. Veel Nederlanders zijn blij dat we er weer bij zijn, maar of we hoge ogen gaan gooien is volgens velen nog maar de vraag. Hoe zit dat bij Marcha en Laurent?

Laurent blijft met beide benen op de grond. ‘’Het is lastig om in te schatten. Aan de ene kant ben je hoopvol en aan de andere kant moet je realistisch blijven. De hoop is dat we zo ver mogelijk komen, bijvoorbeeld de halve finale. Realistisch is, gezien het materiaal, iedere wedstrijd na de groepsfase mooi meegenomen. Laten we het houden op een kwartfinale. We laten de versieringen sowieso hangen tot na het EK. Het is toch wel een stukje gezelligheid voor de buurt.’’

Marcha laat de prestaties van Oranje in het midden. ‘’Ik weet niet wat ik van het EK moet verwachten. Cillessen en Van de Beek doen helaas niet mee’’, zegt ze. ‘’Laat ik het zo zeggen, ik probeer positief te blijven. De groepsfase zal geen probleem zijn. Daarna hangt het van de tegenstander af. Maar aan de versiering zal het in ieder geval niet liggen!’’

De wedstrijden  

De eerste wedstrijd van het Nederlands elftal staat op 13 juni om 21:00 uur op het programma. Oranje neemt het dan op tegen Oekraïne. Op 17 juni om 21:00 uur komt Nederland de nieuwe aankoop van Real Madrid tegen, David Alaba, in de wedstrijd tegen Oostenrijk. De laatste wedstrijd van groep C is tegen Noord-Macedonië. Deze wedstrijd is op 21 juni om 18:00 uur. 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport gisteren 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving gisteren 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving gisteren 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige gisteren 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen gisteren 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.