Google Street View

El Futuro kampt met gebrek aan juiste zorg voor jeugdigen volgens inspectie

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd brengt El Futuro risico's met zich mee voor jeugdige bewoners vanaf 15 jaar. De jeugdinstelling heeft tot 9 juni de tijd om de tekortkomingen op te lossen. Gedurende deze periode mag El Futuro geen nieuwe aanvragen meer accepteren voor verblijfshulp aan jeugdigen.

De jeugdinstelling El Futuro biedt jongeren vanaf 15 jaar aan om te wonen in een stabiele en rustige woonplek. De jongeren worden begeleid totdat ze zelfstandig kunnen wonen. El Futuro heeft twee locaties. Een locatie in Alphen op de Evenaar. Hier worden maximaal zeven jongeren opgevangen. De andere locatie ligt in Gouda waar elf jongeren worden opgevangen.

Ernstige tekortkomingen

Op beide locaties van El Futuro bracht de inspectie begin dit jaar onaangekondigde bezoeken. De inspectie ontdekte grote tekortkomingen op het gebied van het verlenen van hulp en bijdragen aan een gezonde ontwikkeling, de deskundigheid van het personeel en goed bestuur. De bewoners zijn kwetsbare jeugdigen die hulp nodig hebben bij complexe jeugdvragen. De inspectie wil daarom onder andere een verbeterpunt zien op dit gebied. Voor deze problematiek suggereert de inspectie dat een professional wordt ingeschakeld om met deze specifieke kennis en vaardigheden om te kunnen gaan. Het inspectierapport laat zelfs zien dat de situatie verslechterd is ten opzichte van 2017. Uit de gesprekken met medewerkers blijkt dat hun voornaamste taak is om de jongeren te begeleiden bij dagelijkse activiteiten, zoals het doen van de was en koken.

Veel regels beperken de vrijheid en controle

Vanwege de overvloed aan regels en maatregelen voelen jongeren zich beperkt in hun vrijheid en controle. Zo moeten bewoners na 23:00 uur op hun kamer blijven, met uitzondering van vrijdagen en zaterdagen. Daarnaast mogen bewoners maximaal één bezoeker ontvangen, waarvoor zij ruim van tevoren toestemming moeten aanvragen. Er mogen maximaal twee bewoners tegelijkertijd in de keuken aanwezig zijn en er zijn vaste tijden voor maaltijden. "Dit is om te voorkomen dat ze op willekeurige momenten van alles kunnen pakken", aldus een medewerker tegenover de inspectie.

Wanneer een bewoner zijn of haar kamer niet heeft opgeruimd, mag er geen bezoek ontvangen worden of wordt er geen verlof verleend. Bewoners geven aan dat sommige veel meer mogen dan anderen. Dit heeft invloed op hun gevoelens met betrekking tot behandeling, respect, begrip, vertrouwen en veiligheid. Medewerkers geven aan dat niet iedereen zich strikt aan de strenge regels houdt.

Gebrek aan respect of serieus nemen door begeleiders

Een bewoonster geeft aan dat sommige begeleiders niet altijd respect tonen voor haar persoonlijke grenzen. De inspectie vermeldt ook in het rapport van een jeugdige dat 'de begeleiders niet het gevoel geven dat ze je serieus nemen, oprecht naar je luisteren of geïnteresseerd zijn'. Volgens een bewoonster zijn 'een paar begeleiders goed en een paar echt niet'.

"De bestuurder van El Futuro herkent zich niet in het niet respecteren van de grenzen van de jeugdigen. Het terugtrekken naar de eigen kamer wordt juist besproken in de coaching gesprekken met jeugdigen", stelt het rapport als reactie van El Futuro.

Deel van jeugdigen positief

In het rapport geeft een deel van de jeugdigen aan dat begeleiders er voor hen zijn. Ze luisteren oprecht en tonen interesse. Ze beschrijven het contact als gezellig, maar merken wel op dat de begeleiders vaak op kantoor zitten. Veel bewoners zijn niet thuis vanwege de ongezellige sfeer. Ze geven aan dat ze vaker thuis zouden zijn als de sfeer in huis gezelliger was.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.