Google Street View

El Futuro kampt met gebrek aan juiste zorg voor jeugdigen volgens inspectie

Volgens de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd brengt El Futuro risico's met zich mee voor jeugdige bewoners vanaf 15 jaar. De jeugdinstelling heeft tot 9 juni de tijd om de tekortkomingen op te lossen. Gedurende deze periode mag El Futuro geen nieuwe aanvragen meer accepteren voor verblijfshulp aan jeugdigen.

De jeugdinstelling El Futuro biedt jongeren vanaf 15 jaar aan om te wonen in een stabiele en rustige woonplek. De jongeren worden begeleid totdat ze zelfstandig kunnen wonen. El Futuro heeft twee locaties. Een locatie in Alphen op de Evenaar. Hier worden maximaal zeven jongeren opgevangen. De andere locatie ligt in Gouda waar elf jongeren worden opgevangen.

Ernstige tekortkomingen

Op beide locaties van El Futuro bracht de inspectie begin dit jaar onaangekondigde bezoeken. De inspectie ontdekte grote tekortkomingen op het gebied van het verlenen van hulp en bijdragen aan een gezonde ontwikkeling, de deskundigheid van het personeel en goed bestuur. De bewoners zijn kwetsbare jeugdigen die hulp nodig hebben bij complexe jeugdvragen. De inspectie wil daarom onder andere een verbeterpunt zien op dit gebied. Voor deze problematiek suggereert de inspectie dat een professional wordt ingeschakeld om met deze specifieke kennis en vaardigheden om te kunnen gaan. Het inspectierapport laat zelfs zien dat de situatie verslechterd is ten opzichte van 2017. Uit de gesprekken met medewerkers blijkt dat hun voornaamste taak is om de jongeren te begeleiden bij dagelijkse activiteiten, zoals het doen van de was en koken.

Veel regels beperken de vrijheid en controle

Vanwege de overvloed aan regels en maatregelen voelen jongeren zich beperkt in hun vrijheid en controle. Zo moeten bewoners na 23:00 uur op hun kamer blijven, met uitzondering van vrijdagen en zaterdagen. Daarnaast mogen bewoners maximaal één bezoeker ontvangen, waarvoor zij ruim van tevoren toestemming moeten aanvragen. Er mogen maximaal twee bewoners tegelijkertijd in de keuken aanwezig zijn en er zijn vaste tijden voor maaltijden. "Dit is om te voorkomen dat ze op willekeurige momenten van alles kunnen pakken", aldus een medewerker tegenover de inspectie.

Wanneer een bewoner zijn of haar kamer niet heeft opgeruimd, mag er geen bezoek ontvangen worden of wordt er geen verlof verleend. Bewoners geven aan dat sommige veel meer mogen dan anderen. Dit heeft invloed op hun gevoelens met betrekking tot behandeling, respect, begrip, vertrouwen en veiligheid. Medewerkers geven aan dat niet iedereen zich strikt aan de strenge regels houdt.

Gebrek aan respect of serieus nemen door begeleiders

Een bewoonster geeft aan dat sommige begeleiders niet altijd respect tonen voor haar persoonlijke grenzen. De inspectie vermeldt ook in het rapport van een jeugdige dat 'de begeleiders niet het gevoel geven dat ze je serieus nemen, oprecht naar je luisteren of geïnteresseerd zijn'. Volgens een bewoonster zijn 'een paar begeleiders goed en een paar echt niet'.

"De bestuurder van El Futuro herkent zich niet in het niet respecteren van de grenzen van de jeugdigen. Het terugtrekken naar de eigen kamer wordt juist besproken in de coaching gesprekken met jeugdigen", stelt het rapport als reactie van El Futuro.

Deel van jeugdigen positief

In het rapport geeft een deel van de jeugdigen aan dat begeleiders er voor hen zijn. Ze luisteren oprecht en tonen interesse. Ze beschrijven het contact als gezellig, maar merken wel op dat de begeleiders vaak op kantoor zitten. Veel bewoners zijn niet thuis vanwege de ongezellige sfeer. Ze geven aan dat ze vaker thuis zouden zijn als de sfeer in huis gezelliger was.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 12:49

Werkzaamheden Prins Bernhardlaan en Julianabrug starten morgen

Morgen beginnen de werkzaamheden aan de kruising van de Prins Bernhardlaan en de Willem de Zwijgerlaan. Vanaf 24 juni tot 23 augustus zal de kruising afgesloten zijn, vanwege de aanleg van een grote rioolbuis voor de afvoer van hemelwater. Hierdoor is de Julianabrug tijdelijk niet bereikbaar voor gemotoriseerd verkeer.

Advertorial Winactie Eten en drinken vandaag 09:23

WIN twee tegoedbonnen van El Caballo ter waarde van €50!

Bij El Caballo kun je genieten van de authentieke Argentijnse keuken. Heb jij zin in een avondje lekker uiteten? Doe mee met de winactie en maak kans op een van de twee tegoedbonnen ter waarde van €50!  

Advertorial Sport gisteren 15:20

Nieuw: SlowRun voor de wijk Kerk en Zanen

Wil jij hardlopen zonder prestatiedruk? Dan is SlowRun iets voor jou! Vanaf 1 september start er een nieuwe SlowRun-groep speciaal voor de wijk Kerk en Zanen. Elke week lopen we in een rustig tempo, zonder oordeel van jezelf of van anderen.

Werken gisteren 14:01

Vacatureoverzicht week 25: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier. 

Maatschappelijk gisteren 11:59

Gratis scootmobielcursus in Alphen aan den Rijn

VVN Alphen aan den Rijn organiseert in samenwerking met de gemeente, Welzorg, Vegro en Ergozorg een gratis scootmobielcursus op dinsdag 2 juli 2024. Deze cursus biedt zowel een ochtend- als een middagsessie.