Pixabay

Elektrische auto opladen met kabelgoot naar laadpunt

De Alphense gemeenteraad wil kabelgoten bij woningen van eigenaren zonder parkeerplaats op eigen terrein. Er moet dan een kabel tussen de woning met laadmogelijkheid en een parkeerplaats op de openbare weg komen. Dat mag niet, maar is wel veilig mogelijk met een kabelgoot.

Een laadpaal bij de eigen woning is ideaal als de auto voor de deur op eigen terrein kan worden geparkeerd. Dan is het een kwestie van stekker in de paal en er wordt met eigen stroom opgeladen. Deze stroom is goedkoper dan wanneer een auto bij een openbare laadpaal staat. Zeker als het om zelf opgewekte stroom gaat, bijvoorbeeld door zonnepanelen op de woning.

Nu zijn er legio woningen waarbij de – openbare – parkeerplaats niet aan de woning grenst, maar er een stoep tussen beide ligt. Een laadpaal bij de eigen woning kan dan niet worden ingezet. Een kabel over een openbare stoep is gevaarlijk, mensen kunnen struikelen, en daarom is die situatie ongewenst.

Verschillende gemeenten, onder meer buurgemeente Nieuwkoop, hebben een constructie waarbij tussen een woning en een parkeerplaats een kabelgoot in de stoep is gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale kabelgoottegel.

De Alphense gemeenteraad heeft een aantal jaren geleden een motie besproken om dit mogelijk te maken. Deze is indertijd aangehouden. Donderdag 25 mei is opnieuw een motie ingediend en deze is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Daarmee is het ontwikkelen van beleid een opdracht voor de verantwoordelijke wethouder geworden.

De motie is ingediend naar aanleiding van een incident waarbij onlangs een Alphense inwoner om zo’n kabelgoot heeft gevraagd. Ondanks de toezegging die indertijd is gedaan, is dit verzoek zonder meer afgewezen. De raad wil echter juist dit soort initiatieven vanuit inwoners stimuleren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente vandaag 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen vandaag 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport vandaag 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten vandaag 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen vandaag 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.