Pixabay

Elektrische auto opladen met kabelgoot naar laadpunt

De Alphense gemeenteraad wil kabelgoten bij woningen van eigenaren zonder parkeerplaats op eigen terrein. Er moet dan een kabel tussen de woning met laadmogelijkheid en een parkeerplaats op de openbare weg komen. Dat mag niet, maar is wel veilig mogelijk met een kabelgoot.

Een laadpaal bij de eigen woning is ideaal als de auto voor de deur op eigen terrein kan worden geparkeerd. Dan is het een kwestie van stekker in de paal en er wordt met eigen stroom opgeladen. Deze stroom is goedkoper dan wanneer een auto bij een openbare laadpaal staat. Zeker als het om zelf opgewekte stroom gaat, bijvoorbeeld door zonnepanelen op de woning.

Nu zijn er legio woningen waarbij de – openbare – parkeerplaats niet aan de woning grenst, maar er een stoep tussen beide ligt. Een laadpaal bij de eigen woning kan dan niet worden ingezet. Een kabel over een openbare stoep is gevaarlijk, mensen kunnen struikelen, en daarom is die situatie ongewenst.

Verschillende gemeenten, onder meer buurgemeente Nieuwkoop, hebben een constructie waarbij tussen een woning en een parkeerplaats een kabelgoot in de stoep is gemaakt. Dit kan bijvoorbeeld met een speciale kabelgoottegel.

De Alphense gemeenteraad heeft een aantal jaren geleden een motie besproken om dit mogelijk te maken. Deze is indertijd aangehouden. Donderdag 25 mei is opnieuw een motie ingediend en deze is unaniem aangenomen door de gemeenteraad. Daarmee is het ontwikkelen van beleid een opdracht voor de verantwoordelijke wethouder geworden.

De motie is ingediend naar aanleiding van een incident waarbij onlangs een Alphense inwoner om zo’n kabelgoot heeft gevraagd. Ondanks de toezegging die indertijd is gedaan, is dit verzoek zonder meer afgewezen. De raad wil echter juist dit soort initiatieven vanuit inwoners stimuleren.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.