Hans Doderer

En de nieuwe kinderburgemeester is… Maud (11)

Een spannende woensdagmiddag op het gemeentehuis voor zes kinderen uit groep 7. Zij gingen de strijd met elkaar aan om de nieuwe kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn te worden. Maud (11) werd door de speciale jury benoemd tot nieuwe kinderburgemeester.

Uit dertig aanmeldingen werden zes kandidaten geselecteerd. Op woensdag 29 juni werd de 11-jarige Maud uit Koudekerk aan den Rijn na een selectieronde verkozen door een speciale jury. Na de bekendmaking droeg Safae de ambtsketen over. “Ik ben heel blij dat ik de nieuwe kinderburgemeester ben. Samen met de kinderraad ga ik mij inzetten voor alle kinderen in de gemeente”, vertelt een trotse Maud.

Een jaar lang

Maud mag zich vanaf nu een heel jaar kinderburgemeester van de gemeente Alphen aan den Rijn noemen. Alhoewel alle kandidaten fantastisch waren, wist Maud de jury het meest te overtuigen: zij is de derde kinderburgemeester van Alphen aan den Rijn. “Ik besef het nog niet helemaal. Toen ik hoorde dat ik de kinderburgemeester ben, werd ik helemaal blij van binnen”, zegt Maud. “Ik had het niet helemaal verwacht. De selectiemiddag was namelijk best pittig. Het meest nerveus was ik voor het geven van een speech, maar gelukkig ging dat goed.”

Maud is gek op voetballen en paardrijden. Ook volgt zij al het nieuws. Ze zit in groep 7 van OBS De Rijnschans. Volgens Maud luistert zij goed naar meningen van anderen voordat zij een beslissing neemt en kan goed kinderen verbinden. En als nieuwe kinderburgemeester weet ze ook al precies waar zij zich komend jaar voor wil inzetten: “Pesten moet stoppen op school of op straat. Daar ga ik mij hard voor maken. Alle kinderen zijn gelijk en moeten in veiligheid kunnen opgroeien.”

Kinderraad

Op dezelfde dag als de verkiezing van de nieuwe kinderburgemeester, is een nieuwe kinderraad geïnstalleerd. De kinderraad bestaat uit 24 kinderen. De kinderraad gaat in september echt van start. Op de eerste kinderraadsvergadering bespreken de kinderraadsleden welke onderwerpen zij komend jaar onder de aandacht willen brengen.

De kinderraad wordt ook betrokken bij projecten in de gemeente. Zij kunnen bijvoorbeeld hun mening geven over hoogbouw, groenvoorziening, speelplekken, duurzaamheid en nog veel meer onderwerpen waar kinderen net zo goed als volwassenen mee te maken hebben. Nu, maar ook in de toekomst.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Verkeer en vervoer vandaag 16:29

Alphense Rietveldsluis weer open vanwege einde droogte

Afgelopen zomer was het heel droog in Nederland, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit zorgde voor watertekort waardoor er enkele maatregelen genomen werden door het Hoogheemraadschap van Rijnland. De laatste maatregelen worden nu opgeheven.

Verkeer en vervoer vandaag 15:42

Inchecken met je betaalpas? Bij Arriva kan dat sinds kort in Alphen aan den Rijn

Reizen in de bussen van Arriva in Alphen aan den Rijn is nu nog makkelijker. Reizigers kunnen behalve met hun OV-chipkaart, vanaf 5 oktober ook in- en uitchecken met een betaalpas of creditcard - ook op een mobiel. In steeds meer provincies en regio’s is deze nieuwe betaalvorm in het OV beschikbaar.

Advertorial Handel en dienstverlening vandaag 14:59

Martens Riool Onderhoud is er áltijd voor jou

We hebben het allemaal wel eens gehad. Je komt thuis en je ontdekt dat je WC verstopt zit of dat er ineens kleine, hartvormige, zwarte vliegjes in je gang zitten. Wie kan je bellen om te helpen? Martens Riool en Onderhoud.

Kinderen vandaag 14:09

Kinderboekenweek 2022: Gi-ga-groen! is begonnen

Van woensdag 5 oktober tot en met zondag 16 oktober is het Kinderboekenweek. Tijdens de Kinderboekenweek staat als altijd het kinderboek centraal. Door het hele land, en dus ook in Alphen aan den Rijn, worden activiteiten georganiseerd. Op scholen, bij bibliotheken, en in boekhandels.