Advertorial Algemeen

En nu verder na de winst van Nieuw Elan

Nieuw Elan is verreweg de grootste partij in de Alphense gemeenteraad met iets meer dan een kwart van de zetels: 10 van de 39. Dan heb je veel invloed, maar je kunt het niet alleen. Er moet dus een goede breed gedragen coalitie worden gevormd. Dat is dan ook waar de komende weken aan wordt gewerkt.

Samenwerking met CDA en de andere winnaars VVD en GroenLinks lijkt logisch. De informateur is Pieter Hilhorst, oud-wethouder voor de PvdA in Amsterdam. Hij zal bekijken wat alle partijen in de nieuwe gemeenteraad vinden, of de beoogde partijen willen samenwerken en of er geen onoverkomelijke obstakels zijn. Oftewel: is verder praten zinvol?

Als dat inderdaad zo is, wordt een formateur benoemd die met de onderhandelaars van de beoogde coalitiepartijen aan tafel gaat zitten. Samen wordt een coalitieprogramma op hoofdlijnen gemaakt. Daarna volgt de verdeling op onderwerpen met bijpassende kandidaat-wethouders. Als iedereen het eens is, is er een nieuwe coalitie.

Als dat niet zo is, zal de informateur naar andere combinaties kijken die onvermijdelijk minder breed gedragen worden door de inwoners of die gecompliceerder zijn door een groter aantal partijen. Daar gaat Nieuw Elan echter niet van uit.

Invloed van inwoners
Nieuw Elan is voorstander van het uitzetten van een aantal grote belangrijke lijnen. Dan kan er de komende vier jaar ook veel invloed vanuit de inwoners komen op de exacte invulling en op kleinere thema’s, bijvoorbeeld op dorps- of wijkniveau. Het is dan ook mogelijk dat coalitiepartijen een afwijkende mening hebben op voor hen zeer belangrijke onderwerpen.

Nieuw Elan is van plan om net als de afgelopen vier jaar in ieder geval met alle inwoners van de gemeente in gesprek te blijven. Dit gebeurt onder meer op de facebookpagina. Wil je invloed en wil je meepraten, geef dan de pagina facebook.com/NieuwElanAlphen een dikke like.


Meer nieuws

Advertorial Werken gisteren 15:43

Werkstress

Iedereen ervaart wel eens stress. Maar wat als de stress te veel wordt? Afgelopen week was het de week van de werkstress. Dit houdt in dat er stilstaan wordt bij stress van werkgevers en werknemers.

Wonen en bouwen gisteren 13:25

Nieuwe samenwerking Woonforte en makelaars

Woonforte ondertekende dinsdagmiddag samenwerkingsovereenkomsten met Drieman Garantiemakelaars en Koppes Makelaardij. Woonforte wil de komende vijf jaar 525 huurwoningen verkopen met koopsommen rond de € 220.000.

Politiek gisteren 11:50

Gnephoek mogelijk splijtzwam in coalitie

Tijdens de gemeenteraadsvergadering op donderdag 16 december staat onder meer de bespreking van de Woonvisie 2021-2025 op de agenda. Duidelijk is dat bebouwing van de polder Gnephoek voor controverses tussen de politieke partijen zorgt.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 10:46

Productiehuis Alphen speelt kerstvoorstelling ‘Bijna Kerst’ in de middaguren

Productiehuis Alphen (PA) speelt dit jaar toch nog een serie kerstvoorstellingen in het theater van Parkvilla. Van 18 tot en met 30 december is de voorstelling ‘Bijna Kerst’ te zien. Vanwege de geldende coronamaatregelen zijn alle voorstellingen naar de middag verplaatst.