GroenLinks Alphen aan den Rijn
Advertorial Politiek plein

Energie van, voor en door Alphenaren

GroenLinks wil dat duurzame energie van, voor en door onze eigen inwoners kan worden geproduceerd. Ook willen we dat inwoners samen kunnen bedenken waar die energie het beste kan worden opgewekt. Daarvoor doet de fractie van GroenLinks Alphen aan den Rijn in de gemeenteraadsvergadering van 23 november twee voorstellen.

Doel

De gemeente wil meer schone energie om de klimaatverandering af te remmen. Maar hoe bepalen we samen waar die energie het beste kan worden opgewekt? En doen we dat met zonnepanelen, windturbines of misschien wel op een hele andere manier?

Draagvlak

GroenLinks wil dat inwoners van onze gemeente zelf de kans krijgen om daar over na te denken en met oplossingen te komen. Dat willen we doen met een burgerberaad. Dat is een groep van ongeveer 100 inwoners met verschillende achtergronden, leeftijden en opleidingen. Deze groep gaat, gesteund door experts, intensief met elkaar in gesprek om tot de beste oplossingen te komen. In veel andere gemeenten heeft zo’n burgerberaad al geholpen om met voorstellen voor het opwekken van duurzame energie te komen die steun hebben gekregen van de inwoners én de gemeenteraad.

Stap twee

Is duidelijk waar energie kan worden opgewekt? Dan wil GroenLinks dat de opbrengsten zo veel mogelijk worden gedeeld met de inwoners van onze gemeente. Dat kan bijvoorbeeld door samen een energiecoöperatie te vormen. Energiek Alphen is een goed voorbeeld van zo’n coöperatie, die met zonnepanelen op de daken van Rijnvicus en de golfvereniging al veel Alphenaren van energie voorziet. GroenLinks vraagt aan het college van Alphen om met een plan te komen waarin wordt geregeld dat de opwekking van energie zo veel mogelijk ten goede komt van de lokale gemeenschap.

Een duurzame gemeente: samen kan het!


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.