Erfgoedfonds verleent subsidie voor herstel Gebouw Nabij

Onlangs is voor het Gebouw Nabij aan het Lauraplein 2 door de gemeente Alphen aan den Rijn een subsidie toegekend uit de pot van het Erfgoedfonds. De stad en de omgeving heeft er belang bij het aanzien van het gebouw in oude glorie te herstellen en te behouden voor het nageslacht, zo luidde het argument. 

Vooral de ouderen in Alphen aan den Rijn hebben goede herinneringen aan het Gebouw Nabij. Zo was er een tijd, dat er christelijk-verantwoorde films vertoond werden en was er het inspirerend jeugdwerk van de Hervormde Kerk. Gebouw Nabij werd gebouwd als Nederlands Hervormd wijkcentrum, waarin aanvankelijk ook kerkdiensten werden gehouden. Dit omdat de Adventskerk, ondanks vier kerkdiensten per zondag, qua capaciteit ontoereikend bleek. Als zodanig raakte het buiten gebruik in loop van de jaren '90. In 2006 werd het gebouw in gebruik genomen als kerk van de Nieuw Leven Evangelische Gemeenschap.

Bijdrage Erfgoedfonds

Het Erfgoedfonds ondersteunt het behoud en de beleving van Alphens cultureel erfgoed. Uit de pot van het Erfgoedfonds is subsidie toegekend aan Gebouw Nabij. Dit gebouw aan het Lauraplein staat op de cultuurhistorische waardenkaart vanwege haar karakteristieke bouwtype, gaafheid van hoofdvorm, materiaalgebruik, gevelindeling en andere details. 

De subsidie van € 15.000 wordt aangewend voor het herstel van houtrot in de houten raamkozijnen, de plaatsing van dubbele beglazing en het opnieuw schilderen in de authentieke kleuren. Hierdoor wordt het gebouw niet alleen behouden voor de toekomst, maar wordt het ook duurzamer gemaakt en voorbereid voor de energietransitie. De subsidie dekt echter maar een klein deel van de totale kosten.

Mocht u willen helpen in het herstel van het Gebouw Nabij met een gift of een renteloze lening dan kunt u via de website www.nleg.nl contact opnemen met de NIEUW LEVEN Evangelie Gemeenschap. Deze is ANBI-erkend en uw gift is derhalve voor de belasting aftrekbaar.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Overige gisteren 14:49

Kerstlichtje voor Alphenaren

Na de zeer geslaagde actie vorig jaar organiseert Tom in de Buurt dit jaar opnieuw weer een Kerstlichtje-nominatie. Welke Alphenaar verdient volgens jou een kerstlichtje?

Werken gisteren 13:04

Het nieuwe vacature aanbod van week 47

Op zoek naar baan? Of zoek je een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Wij hebben onze eigen vacaturepagina. Daar vind je vacatures in diverse soorten branches. Ben jij nieuwsgierig naar het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen? Lees dan snel verder.

Sport gisteren 09:36

Mooie opbrengst Spinning Marathon Alphen

Begin deze maand werd de Spinning Marathon Alphen gehouden bij Jawi Fitness Club Nederland. En dat heeft een mooie opbrengst opgeleverd. 

Calamiteiten 27 nov. 2021 18:30

Auto belandt in de sloot na botsing

Op de N11 nabij Zwammerdam heeft zaterdag aan het einde van de middag een ongeval plaatsgevonden. Een auto is daarbij in de sloot beland.

Advertorial Wonen en bouwen 27 nov. 2021 15:56

Eerste sleutel voor huis Housing First in Alphen aan den Rijn

Iedereen verdient een kans en soms is er meer dan één kans nodig. Als je geen netwerk hebt om op terug te vallen of als het allemaal niet lukt omdat je niet in het 'juiste' hokje past, dan is het zo lastig om terug te komen van een tegenslag. En die tegenslag kan ons echt allemaal overkomen. Woonforte is daarom blij dat ze hier een bijdrage aan kunnen leveren.