Blog Opinie

Eten voor voedsel

Eén keer per maand levert Margarete, onze maatschappelijk werkster in Kenia, een aantal rapporten in met potentiële nieuwe projecten. Omdat we aan de vooravond staan van ons jaarlijkse Circle4life sponsordiner, dit keer bij Maggie Blue op donderdag 26 september, neem ik er hier even twee met jullie door. Schrik niet.  

Moeder Christine heeft vier kinderen van respectievelijk elf, acht, zes en anderhalf jaar oud. Ze zat in een gewelddadig huwelijk en werd dagelijks mishandeld door haar man. Uiteindelijk had ze de moed om met haar kinderen naar haar moeder te vluchten, maar dat werkte niet. Het hutje was te klein om met zes mensen in te wonen. Ze moest, mede vanwege het welzijn van haar kinderen, terug naar haar man. Die verkrachtte haar, ze werd weer zwanger en besloot definitief te vertrekken. Nu woont ze in een plaggenhutje van drie bij drie, ze eten hooguit eenmaal per dag en slapen op de grond.

Als je nu denkt; jeetje, dat is best triest, dan heb ik er hier nog eentje. Anne is vijfentwintig jaar en heeft drie kinderen van zeven, vier en twee en woont bij haar oude moeder. Toen Marggie, zoals wij Margarete noemen, Anne benaderde en haar bevindingen opschreef aan de hand waarvan wij bepalen of we het project opnemen, vond ze het maar raar dat Anne haar niet even een stoel aanbood. Maar toen ze het kleine hutje van Anne’s moeder binnenliep, lagen daar alleen een paar kleren op de grond. Die waren niet om aan te doen. Nee, die werden als matras gebruikt, zodat er toch nog iets tussen de koude grond en de kinderen ligt als ze slapen. Verder bezitten ze niets. Deze kinderen eten eenmaal in de twee dagen een klein portie rijst met bonen. Geschonken door iets minder arme buren.

Volgende week donderdag hebben we dus een sponsordiner. De opbrengst gaat naar Teresia, een vijfjarig weesmeisje dat met haar overgrootmoeder van 86 woont. Meer dan 80 mensen hebben al toegezegd dat ze komen. Maar we hebben nog plek zat. Als we de tent vol krijgen, dan kunnen we het gezin van Christine en Anne ook helpen. Hoe mooi zou dat zijn?

Natuurlijk is het een beetje dubbel. Dat wij daar een heerlijk driegangenmenu oppeuzelen, het gezellig hebben en onbezorgd naar de prachtige stem van Martin van Luik luisteren, terwijl aan de andere kant van de wereld kinderen een moord doen voor een normale maaltijd.

Maar hé, je kunt ook thuis blijven en weten dat we met die € 19,25 dat Maggie Blue per menu aan onze stichting schenkt, één van die gezinnen een maand lang van eten kunnen voorzien. Eten voor voedsel, dus. Donderdag 26 september, 18:30 uur.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:44

Nieuw Elan wil handhaven van fietsverbod in Van Mandersloostraat

Tot grote ergernis van ondernemers en bewoners van de Van Mandersloostraat wordt het fietsverbod hier niet gehandhaafd. Met enige regelmaat zoeven er fietsen en scooters voorbij tijdens de uren dat het gebied uitsluitend bestemd is voor voetgangers. Nieuw Elan wil nu dat hier meer aan wordt gedaan.

Natuur, recreatie en reizen vandaag 16:26

Driehonderd bomen vervangen in Alphen aan den Rijn vanwege ziekte en veiligheid

De Gemeente Alphen aan den Rijn zal de komende tijd ongeveer driehonderd bomen vervangen op openbare plekken, voornamelijk in de wijken Ridderveld en Kerk en Zanen. Deze vervangingen worden gemarkeerd door groene stippen op de stammen van de bomen, die aangeven dat ze ziek of dood zijn en niet langer veilig voor de omgeving.

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!