Blog Opinie

Eten voor voedsel

Eén keer per maand levert Margarete, onze maatschappelijk werkster in Kenia, een aantal rapporten in met potentiële nieuwe projecten. Omdat we aan de vooravond staan van ons jaarlijkse Circle4life sponsordiner, dit keer bij Maggie Blue op donderdag 26 september, neem ik er hier even twee met jullie door. Schrik niet.  

Moeder Christine heeft vier kinderen van respectievelijk elf, acht, zes en anderhalf jaar oud. Ze zat in een gewelddadig huwelijk en werd dagelijks mishandeld door haar man. Uiteindelijk had ze de moed om met haar kinderen naar haar moeder te vluchten, maar dat werkte niet. Het hutje was te klein om met zes mensen in te wonen. Ze moest, mede vanwege het welzijn van haar kinderen, terug naar haar man. Die verkrachtte haar, ze werd weer zwanger en besloot definitief te vertrekken. Nu woont ze in een plaggenhutje van drie bij drie, ze eten hooguit eenmaal per dag en slapen op de grond.

Als je nu denkt; jeetje, dat is best triest, dan heb ik er hier nog eentje. Anne is vijfentwintig jaar en heeft drie kinderen van zeven, vier en twee en woont bij haar oude moeder. Toen Marggie, zoals wij Margarete noemen, Anne benaderde en haar bevindingen opschreef aan de hand waarvan wij bepalen of we het project opnemen, vond ze het maar raar dat Anne haar niet even een stoel aanbood. Maar toen ze het kleine hutje van Anne’s moeder binnenliep, lagen daar alleen een paar kleren op de grond. Die waren niet om aan te doen. Nee, die werden als matras gebruikt, zodat er toch nog iets tussen de koude grond en de kinderen ligt als ze slapen. Verder bezitten ze niets. Deze kinderen eten eenmaal in de twee dagen een klein portie rijst met bonen. Geschonken door iets minder arme buren.

Volgende week donderdag hebben we dus een sponsordiner. De opbrengst gaat naar Teresia, een vijfjarig weesmeisje dat met haar overgrootmoeder van 86 woont. Meer dan 80 mensen hebben al toegezegd dat ze komen. Maar we hebben nog plek zat. Als we de tent vol krijgen, dan kunnen we het gezin van Christine en Anne ook helpen. Hoe mooi zou dat zijn?

Natuurlijk is het een beetje dubbel. Dat wij daar een heerlijk driegangenmenu oppeuzelen, het gezellig hebben en onbezorgd naar de prachtige stem van Martin van Luik luisteren, terwijl aan de andere kant van de wereld kinderen een moord doen voor een normale maaltijd.

Maar hé, je kunt ook thuis blijven en weten dat we met die € 19,25 dat Maggie Blue per menu aan onze stichting schenkt, één van die gezinnen een maand lang van eten kunnen voorzien. Eten voor voedsel, dus. Donderdag 26 september, 18:30 uur.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Coronavirus in Alphen vandaag 17:44

Zo gaat een bezoek aan Vogelpark Avifauna eruitzien

Veiligheidsregio Hollands Midden en de gemeente Alphen aan den Rijn zijn eruit. Vogelpark Avifauna mag weer open. Vanaf zaterdag 30 mei kunnen bezoekers weer vertoeven in het vogelpark. Maar hoe komt een bezoek aan Avifauna eruit te zien?

Advertorial Onderwijs vandaag 17:11

Het Leerplein zorgt voor een vliegende start

Dit schooljaar was voor leerlingen anders dan andere jaren. Om hen extra ondersteuning te bieden met het oog op volgend schooljaar, biedt Het Leerplein in Alphen schaduwonderwijs aan in de vorm van een Summerschool. Zo gaat uw zoon of dochter met een vliegende start het nieuwe schooljaar in!

Alphens Restaurantweek vandaag 16:39

De asperges van Aspergehof Noordam zijn in trek

Het zijn drukke weken voor Aspergehof Noordam, want het aspergeseizoen is nog in volle gang. Bij Guusta Noordam en haar familie kun je niet alleen terecht voor de lekkerste asperges, maar kunnen ze je ook allerlei weetjes vertellen over het witte goud.

Coronavirus in Alphen vandaag 15:19

Familie verrast echtpaar met felicitaties tijdens boottocht

Op maandag 18 mei waren Arie Vreeken (88) en Nel Vreeken-Wiegman (87) precies 65 jaar getrouwd. Helaas konden ze dat niet groots vieren, maar hun kinderen, kleinkinderen en achterkleinkinderen hadden daar iets op verzonnen. Tijdens een boottochtje door Alphen werden ze verrast met felicitaties.

Cultuur vandaag 14:22

Jury maakt shortlist Thea Beckmanprijs bekend

Ieder jaar reikt Archeon de Thea Beckmanprijs uit aan het beste historische jeugdboek. Nu heeft de jury de shortlist bekendgemaakt, bestaande uit vijf boeken.