Josh Walet

Ethan is gezegend met een groot muzikaal talent: pianospelen

Hij is 14 jaar en bezoekt dagelijks het Scala College, waar hij tweetalig Havo doet. Daarnaast mag hij graag tafeltennissen, klimmen en skaten. Maar zijn grote passie? Dat is pianospelen. In de woonkamer van de familie Van der Velden staat een prachtige vleugel van het merk KAWAI, waar de hoofdpersoon van dit verhaal dagelijks minimaal een uur zijn kunsten vertoont. Maak kennis met Ethan van der Velden.

Een app op de iPad

Het begon allemaal een jaar of 7 geleden. Net als heel veel kinderen was Ethan al vroeg bedreven met de iPad. Ethan: “Ik zag op de iPad een advertentie voorbijkomen van de app ‘Smule-piano’ en dat leek me leuk. Ik ben dol op muziek en met die app kun je alle soorten liedjes leren spelen. Ik oefende alles. Ik heb niet echt een favoriet muziekgenre. Elk genre heeft wel wat. Dat spelen op ‘Smule-piano’ ging mij heel goed af en toen zeiden mijn ouders dat het misschien leuk was om eens een piano proefles te nemen. Ik dacht toen ‘waarom ook niet?’ en kwam bij Diana terecht, een ervaren pianodocent in Alphen. Vanaf de eerste les vond ik het meteen leuk. Ik speelde allerlei makkelijke stukken. Nu speel ik graag werken van Haydn, Chopin, Mozart en Bach. Eigenlijk gaat het steeds beter en ik leer steeds weer nieuwe dingen. Op school vinden ze het ook wel leuk dat ik dit doe.”

Zaterdag = Conservatoriumdag

Het pianospelen gaat steeds beter. Ethan heeft talent en zo’n 4 jaar geleden werd hij toegelaten aan de Sweelinck Academie van het Amsterdamse Conservatorium. “Op zaterdag ga ik met het ov naar Amsterdam. We beginnen dan de dag met kamermuziek en koorles. ’s Middags is er ‘musicianship’ en pianoles van een pianoprofessor. Best een drukke dag, maar wel heel leuk. Af en toe speel ik ook wel eens op een zondag in Amsterdam. Dan wordt er voor ouders en studenten van het Conservatorium gespeeld. Helaas is er door corona de laatste jaren weinig van concerten gekomen. Binnenkort hoop ik wel een keer te spelen. Wat ik speel maakt mij niet uit. Alles is prima. Ik ben nu druk bezig met het stuk May from The Seasons van Tsjaikovski te leren. Dat is best pittig. Als je het hoort, klinkt het niet zo moeilijk, maar dat is het wel. Je moet er veel techniekoefeningen voor doen. Ik leer ook steeds meer qua dynamiek en vingerzettingen.”

Prinses Christina Concours

Ethan heeft ook al een keer in Theater Castellum gespeeld. “Dat was toen de Vrienden van Castellum een vleugel schonken aan het theater. Ik werd gevraagd om die in te wijden. Ook heb ik al 2 maal meegedaan aan het Prinses Christina Concours (PCC). De 2e keer dat ik deelnam heb ik de regiofinale gehaald. Toen ben ik 2e geworden. Onlangs ben ik winnaar geworden aan het Archipel Concours in Eindhoven. Maar voordat ik weer meedoe wil ik eerst groeien in mijn spel. Ik speel in principe elke dag. Binnenkort is er weer Scala on Stage, daar ga ik wel optreden. Mijn pianoprofessor wil dat ik dan May speel, maar ik heb auditie gedaan met Fantaisie-Impromptu van Chopin. Ik zie wel welk stuk het gaat worden.”

Muzikant en acteur

Op het Scala heeft Ethan een vrijstelling voor vakken als drama en beeldende vorming. Dit omdat hij op het conservatorium zit. En al heeft hij, zoals hij zelf zegt, geen droom, hij heeft wel een idee waarmee hij later zijn brood wil verdienen. “Pianospelen is geweldig. Als ik een stuk goed ken kan ik het zelfs uit mijn hoofd spelen. Ook improviseren is leuk. Na het Scala wil ik graag naar het conservatorium. Nog meer leren en natuurlijk veel concerten geven. Maar ook acteren lijkt me erg leuk. Misschien doe ik het allebei wel. Ik geniet nu van wat ik doe en zie wel wat de toekomst gaat brengen.”

Ethan van der Velden: een relaxte 14-jarige knul die nuchter blijft en geniet van muziek maken. Misschien zien we deze jonge Alphenaar ooit in het Concertgebouw.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Horeca gisteren 17:09

Vier de liefde bij McDonald's Alphen aan den Rijn

Valentijnsdag. De dag van de liefde. Om die dag te vieren organiseert McDonald's op 14 februari diverse leuke acties. Wil jij weten wat je kan verwachten die dag? Lees dan snel verder.

Politie en handhaving gisteren 16:18

Sorteerbedrijf treft mogelijk explosief aan

Op vrijdagochtend 27 januari werd de politie naar een bedrijf, gespecialiseerd in het sorteren van metalen, aan de Tankval in Alphen aan den Rijn gestuurd. Medewerkers van het sorteerbedrijf hadden hier tijdens werkzaamheden mogelijk een explosief aangetroffen.

Werkzaamheden gisteren 15:24

Dit gaat er gebeuren tijdens de onderhoudswerkzaamheden aan Rijndijk-Oost

Op dinsdag 7 februari starten de werkzaamheden voor het onderhoud aan de Rijndijk-Oost. Tijdens de werkzaamheden zal het gedeelte tussen De Hoorn en het Oostvaartpad afgesloten zijn voor alle gemotoriseerd doorgaand verkeer. Maar wat voor werkzaamheden zullen er uitgevoerd worden?

Politie en handhaving gisteren 14:33

Politie gaat meer controleren op sluipverkeer bij de Oudshoornseweg

Dat je met de auto niet meer vanaf het begin van de Oudshoornseweg naar het eind kan wordt door sommige inwoners als vervelend ervaren. Je moet dan namelijk ‘helemaal omrijden’. Sommige weggebruikers kiezen daarom alsnog voor de korte route over de Oudshoornseweg, wat verboden is.

Advertorial Werken gisteren 13:39

Danny groeit bij Duijvelaar, van stagiair naar productmanager

Danny: “In 1995 deed ik mijn afstudeerproject van de Amsterdamse Scheepvaartschool bij Duijvelaar Pompen. Nu nog een baan; de behulpzame dames van de marketingafdeling van Duijvelaar hebben mij destijds geholpen met het schrijven van mijn sollicitatiebrief. Ik werd aangenomen en ik ben nu productmanager bij Duijvelaar. Maar ik ben daar ooit begónnen als servicemonteur.”

Politie en handhaving gisteren 12:46

Auto-inbraak Kerk en Zanen: dashboard van een BMW verwijderd

In de nacht van maandag 30 op dinsdag 31 januari heeft er een auto-inbraak plaatsgevonden in Kerk en Zanen. De daders gingen niet met lege handen naar huis. Zij hebben het dashboard van de BMW meegenomen.