Josh Walet

Ethan is gezegend met een groot muzikaal talent: pianospelen

Hij is 14 jaar en bezoekt dagelijks het Scala College, waar hij tweetalig Havo doet. Daarnaast mag hij graag tafeltennissen, klimmen en skaten. Maar zijn grote passie? Dat is pianospelen. In de woonkamer van de familie Van der Velden staat een prachtige vleugel van het merk KAWAI, waar de hoofdpersoon van dit verhaal dagelijks minimaal een uur zijn kunsten vertoont. Maak kennis met Ethan van der Velden.

Een app op de iPad

Het begon allemaal een jaar of 7 geleden. Net als heel veel kinderen was Ethan al vroeg bedreven met de iPad. Ethan: “Ik zag op de iPad een advertentie voorbijkomen van de app ‘Smule-piano’ en dat leek me leuk. Ik ben dol op muziek en met die app kun je alle soorten liedjes leren spelen. Ik oefende alles. Ik heb niet echt een favoriet muziekgenre. Elk genre heeft wel wat. Dat spelen op ‘Smule-piano’ ging mij heel goed af en toen zeiden mijn ouders dat het misschien leuk was om eens een piano proefles te nemen. Ik dacht toen ‘waarom ook niet?’ en kwam bij Diana terecht, een ervaren pianodocent in Alphen. Vanaf de eerste les vond ik het meteen leuk. Ik speelde allerlei makkelijke stukken. Nu speel ik graag werken van Haydn, Chopin, Mozart en Bach. Eigenlijk gaat het steeds beter en ik leer steeds weer nieuwe dingen. Op school vinden ze het ook wel leuk dat ik dit doe.”

Zaterdag = Conservatoriumdag

Het pianospelen gaat steeds beter. Ethan heeft talent en zo’n 4 jaar geleden werd hij toegelaten aan de Sweelinck Academie van het Amsterdamse Conservatorium. “Op zaterdag ga ik met het ov naar Amsterdam. We beginnen dan de dag met kamermuziek en koorles. ’s Middags is er ‘musicianship’ en pianoles van een pianoprofessor. Best een drukke dag, maar wel heel leuk. Af en toe speel ik ook wel eens op een zondag in Amsterdam. Dan wordt er voor ouders en studenten van het Conservatorium gespeeld. Helaas is er door corona de laatste jaren weinig van concerten gekomen. Binnenkort hoop ik wel een keer te spelen. Wat ik speel maakt mij niet uit. Alles is prima. Ik ben nu druk bezig met het stuk May from The Seasons van Tsjaikovski te leren. Dat is best pittig. Als je het hoort, klinkt het niet zo moeilijk, maar dat is het wel. Je moet er veel techniekoefeningen voor doen. Ik leer ook steeds meer qua dynamiek en vingerzettingen.”

Prinses Christina Concours

Ethan heeft ook al een keer in Theater Castellum gespeeld. “Dat was toen de Vrienden van Castellum een vleugel schonken aan het theater. Ik werd gevraagd om die in te wijden. Ook heb ik al 2 maal meegedaan aan het Prinses Christina Concours (PCC). De 2e keer dat ik deelnam heb ik de regiofinale gehaald. Toen ben ik 2e geworden. Onlangs ben ik winnaar geworden aan het Archipel Concours in Eindhoven. Maar voordat ik weer meedoe wil ik eerst groeien in mijn spel. Ik speel in principe elke dag. Binnenkort is er weer Scala on Stage, daar ga ik wel optreden. Mijn pianoprofessor wil dat ik dan May speel, maar ik heb auditie gedaan met Fantaisie-Impromptu van Chopin. Ik zie wel welk stuk het gaat worden.”

Muzikant en acteur

Op het Scala heeft Ethan een vrijstelling voor vakken als drama en beeldende vorming. Dit omdat hij op het conservatorium zit. En al heeft hij, zoals hij zelf zegt, geen droom, hij heeft wel een idee waarmee hij later zijn brood wil verdienen. “Pianospelen is geweldig. Als ik een stuk goed ken kan ik het zelfs uit mijn hoofd spelen. Ook improviseren is leuk. Na het Scala wil ik graag naar het conservatorium. Nog meer leren en natuurlijk veel concerten geven. Maar ook acteren lijkt me erg leuk. Misschien doe ik het allebei wel. Ik geniet nu van wat ik doe en zie wel wat de toekomst gaat brengen.”

Ethan van der Velden: een relaxte 14-jarige knul die nuchter blijft en geniet van muziek maken. Misschien zien we deze jonge Alphenaar ooit in het Concertgebouw.

Dit artikel is eerder verschenen in de elfde editie (december 2022) van het Alphens.nl Magazine. Heb je het magazine niet ontvangen? Je kunt een exemplaar ophalen op ons kantoor aan de Raadhuisstraat 211.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Natuur, recreatie en reizen vandaag 15:14

De ijzige dromen van Alphen: komt de langverwachte ijsbaan dan toch?

In de winter van 2024 staat eindelijk de realisatie van de langverwachte ijsbaan in Alphen op het programma. Het verlangen naar een eigen schaatslocatie was opgenomen in het huidige coalitieakkoord, maar sindsdien is er weinig vooruitgang geboekt op dit gebied. Nu lijkt er eindelijk beweging in te komen.

Advertorial Maatschappelijk vandaag 14:03

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober

Buurthuis AquaRijn bruist in oktober. Naast de reguliere activiteiten zoals inloop koffiemorgens, de donderdagmiddaglunch en de schildermiddag zijn er in oktober een aantal bijzondere activiteiten voor de bewoners van Alphen Noord.

Sport vandaag 11:35

Meld je aan voor de jongtalenten selectietest van DOS

Vind jij turnen ook het leukste wat er is? Dan is dit echt iets voor jou. Op zondag 1 oktober van 12:30 tot 14:30 uur organiseert DOS een jongtalenten selectietest. Ben jij geboren in 2016, 2017 of 2018 en ben jij altijd aan het klimmen en klauteren? Dan is dit misschien iets voor jou. Ben je iets ouder en heb je al wat turnervaring? Ook dan ben je van harte welkom!