European Conservation Center

European Conservation Center realiseert ‘Albaniana Collectie Centrum’ in Alphen

Alphen aan den Rijn krijgt een centrum voor het conditioneren, bewaren en conserveren van (erfgoed)collecties. Van particuliere kunst, museale collecties en archieven tot archeologische collecties, diverse waardevolle stukken zullen daar worden bewaard.

Hier in Alphen aan den Rijn, midden in het Groene Hart, realiseert het European Conservation Center (ECC) het Albaniana Collectie Centrum. Dat keuze voor de naam Albaniana is een bewuste, dit verwijst namelijk naar de Romeinse nederzetting, waar tegenwoordig Alphen ligt. “Met Alphen aan den Rijn kiezen we voor een historische plek die al duizenden jaren geleden werd aangewezen als centrale plaats. Met een gemakkelijke bereikbaarheid en symbolische waarde is dat voor het ECC niet anders”, laat ECC weten.

Tekst loopt door onder de afbeelding

ecc Albaniana Collectie Centrum 4.PNG

Het Albaniana Collectie Centrum wordt een centrum waar erfgoedcollecties worden bewaard en behouden voor de toekomst. “Albaniana wordt een plek waar mooie depots, persoonlijke zorg en aandacht, kennisdeling én innovatief onderzoek samenkomen. Zo streven we gezamenlijk hetzelfde doel na: duurzaam en doelmatig beheer en behoud van cultureel erfgoed om nu te gebruiken én veilig te stellen voor toekomstige generaties.”

In het nieuwe gebouw aan de Gouwelandenlaan, dat naar verwachting eind 2022 klaar is voor gebruik, staat de juiste zorg voor erfgoed centraal. “Dit gebouw is zo slim ontworpen, dat we met minimale technische en menselijke interventie te allen tijde een stabiele bewaaromgeving creëren”, aldus ECC. “Wat niet verandert, hoeft niet gecorrigeerd te worden. Beheer en behoud van roerend erfgoed wordt daardoor veel duurzamer en bewezen effectiever voor de toekomst.”

De locatie in Alphen zal als vervanging dienen voor de huidige vestiging van ECC in Zoeterwoude.

ecc Albaniana Collectie Centrum 2.PNG

ecc Albaniana Collectie Centrum 5.PNG


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Kunst vandaag 16:16

Alphense kunstenaar VijfB tovert oude silo om tot blikvanger

De Alphense kunstenaar Joost Zwanenburg oprichter van VijfB heeft de oude voersilo van Uilen-dierenpark de Paay in Beesd onherkenbaar omgetoverd tot een waanzinnige blikvanger. Op de silo zijn nu prachtige kamelen weiden te zien.

Overige vandaag 15:32

Gezocht: maatjes voor mensen met dementie

Winnie is dit voorjaar dementiemaatje geworden van dhr. Fraterman. Iedere week fietsen of wandelen ze middag samen. Hoewel hij last heeft van dementie bedenkt dhr. Fraterman altijd zelf de tochten. Onderweg vertelt hij haar over vogels in de polders, waar Winnie veel van leert. 

Advertorial Eten en drinken vandaag 14:55

Verhalen uit Champagne: ontdek de champagnestreek bij La Bodega ’87!

Eigenaar Dennis van Veen reed tijdens zijn vakantie langs de Franse wijngaarden en de champagnestreek, waar hij uiteraard een tussenstop maakte. “Als echte wijnliefhebber en eigenaar van een wijnwinkel, voel je je als een kind in een snoepwinkel bij een champagnehuis in Frankrijk.”

Algemeen vandaag 12:04

Rondleidingen over Zwammerdamschepen weer mogelijk

Je kan je weer aanmelden voor een gratis rondleiding over Romeins Zwammerdam, op dinsdagmiddagen! Dit is de locatie waar het Romeinse vrachtschip, dat in Museumpark Archeon ligt, is gevonden.