Archieffoto

Even opfrissen: hoe, waar en wanneer mag je vuurwerk afsteken?

De jaarwisseling is in zicht. Om het nieuwe jaar in te luiden wordt door veel mensen vuurwerk afgestoken. Maar wanneer mag dat eigenlijk en wat zijn de vuurwerkvrije zones in Alphen aan den Rijn?

Categorie 1 vuurwerk mag het hele jaar door afgestoken worden. Denk aan bijvoorbeeld sterretjes, knalerwtjes, en mini fonteinen. Dit vuurwerk mag vanaf 12 jaar gekocht worden. Het afsteken van categorie 2 vuurwerk mag enkel tussen 31 december 18:00 uur en 1 januari 02:00 uur. Buiten deze tijden is het verboden op het vuurwerk af te steken. Dit zijn onder andere fonteinen, cakes, en batterijen. Dit vuurwerk mag gekocht worden vanaf 16 jaar.

Categorie 3 vuurwerk mag niet worden afgestoken. Hieronder vallen onder andere knalvuurwerk, zoals rotjes, knalstrengen, zoals Chinese matten, enkelschotbuizen, vuurpijlen en romeinse kaarsen. Ook mag je dit soort vuurwerk niet in bezit hebben.

Carbidschieten

Carbidschieten is alleen toegestaan op 31 december tussen 13:00 en 17:00 uur. Hier moest je je voor inschrijven. Heb je dit niet gedaan? Dan mag je helaas niet zelf carbidschieten. Meer lezen? Klik hier.

Vuurwerkvrije zones

Sinds 2019 kent Alphen aan den Rijn enkele vuurwerkvrije zones. Dit om overlast op plekken met dieren te beperken. Op de volgende plekken mag geen vuurwerk afgestoken worden:

 • Bij alle losloopgebieden voor honden
 • Vogelpark Avifauna, bij de grasparkeerplaats en aan de kant van de Stuyvesantlaan en het Heempad.
 • Kinderboerderij Bospark 
 • Kinderboerderij Zegersloot

Tips voor veilig vuurwerk afsteken

 • Draag een vuurwerkbril
 • Steek vuurwerk af met een aansteeklont. Gebruik nooit lucifers of een aansteker!
 • Zorg dat siervuurwerk stevig en stabiel staat. Zet pijlen in een fles, half gevuld met zand of water. Sla voor grote vuurpijlen een pvc-buis in de grond
 • Steek een pijl altijd vanaf de zijkant aan
 • Let op de windrichting
 • Neem voldoende afstand, minstens 8 tot 15 meter
 • Steek geen vuurwerk af vanuit je hand
 • Steek altijd maximaal 1 stuk vuurwerk tegelijk af
 • Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan
 • Wees matig met alcohol voordat je gaat afsteken, dan blijf je scherp
 • Let op omstanders (mens en dier).

Om de straten netjes te houden is het ook de bedoeling dat je jvuurwerk opruimt zodra je klaar bent met het afsteken. Het vuurwerkafval kan in een vuilniszak gestopt worden. Deze zal op dinsdag 2 januari huis-aan-huis opgehaald worden.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.