Bibliotheek Alphen aan den Rijn
Advertorial Kunst en Cultuur

Expositie De Franse Tirannie in Holland (1672) – 350 jaar Rampjaarherdenking

Tot 1 juli is boven in de Bibliotheek van Alphen aan den Rijn de expositie 'De Franse Tirannie in Holland (1672) – 350 jaar Rampjaarherdenking' van Stichting Platform Rampjaarherdenking 1672-2022 te bezichtigen.

In 1672 werd Nederland overvallen door het Franse leger, twee Duitse vorsten en de Engelse gevolgen. Dit had grote consequenties voor ons land, met name ook voor Midden-Holland. Dit gebied lag midden in de frontlinie en had zwaar te lijden onder inundaties, plunderingen en verwoestingen. Een deel van het gebied werd door de Franse troepen bezet en kreeg te maken met hoge belastingen, plunderingen en inkwartiering. Middels 8 banners en diverse attributen, waaronder een vitrine met replica’s en andere rekwisieten, wordt dit verhaal verteld.

Banners 3, 4 en 5 gaan over de strooptocht van generaal Luxembourg in december 1672. Hij trok over het ijs van Woerden naar Nieuwkoop en van daaruit richting Alphen aan den Rijn, maar moest zich terugtrekken door invallende dooi. Op de terugtocht werden Zwammerdam en Bodegraven verwoest. Historici en tekenaars - zoals Romeyn de Hooghe - brachten de verschrikkingen van de oorlog in beeld. Er verscheen zelfs een schoolboek - Franse Tirannie, of de Nieuwe Spiegel der Jeugd - met verhalen over Franse wreedheden.

Hebben de Franse wreedheden, waarover bericht werd, nu echt plaatsgevonden of was het (deels) gruwelpropaganda? Op banners 6 en 7 worden de Franse plundertochten, de rol van Luxembourg en het verhaal van Leuntie Chielen aan een fact-check onderworpen.

De laatste banner gaat over het gebruik en misbruik van propaganda, niet alleen in de tijd van het Rampjaar maar ook nog vandaag de dag. In tijden van oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer…

Voor meer informatie en een overzicht van de expositietournee, zie https://rampjaarherdenking.nl/expositie-rampjaar-in-bibliotheken/.


Meer nieuws

Eten en drinken gisteren 16:52

Ray’s Barbecue Place deelt recept voor Beef Rib Fingers

De ribs van varkensvlees kennen we allemaal, maar de Beef Rib Fingers zijn nog redelijk onbekend. Zonde want deze ribs zijn niet alleen heerlijk maar ook in relatief korte tijd te bereiden. Daarom heeft Ray van Ray’s Barbecue Place besloten zijn heerlijke recept voor Beef Rib Fingers te delen.

Evenementen gisteren 15:18

Programma VakantieSpel 2022 is bekend!

Het is nu toch echt bijna zover. Het VakantieSpel 2022 gaat maandag 15 augustus van start. De organisatie kijkt ernaar uit om alle deelnemers en vrijwilligers weer te kunnen ontvangen. Het programma voor Het VakantieSpel 2022 is inmiddels ook bekend.

Advertorial Kunst en Cultuur gisteren 12:34

Nieuwe seizoen Royal Opera House bij Parkvilla

Parkvilla brengt live opera en ballet op het grote doek vanuit het wereldberoemde Royal Opera House in Covent Garden, Londen. Voorstellingen die worden ervaren of je er zelf bij bent. Dit seizoen met klassiekers als The Nutcracker, Aida en Madama Butterfly, maar ook twee premières: Mayerling en The Royal Ballet: A Diamond Celebration.

Politie en handhaving gisteren 11:49

Go Sharing scooters blokkeren Van Boetzelaerstraat

In de Van Boetzelaerstraat in Alphen aan den Rijn staan sinds afgelopen weekend een flink aantal scooters van het verhuurbedrijf GO Sharing. Politieagent F. Heijmink maakte daar een melding van.