Bibliotheek Alphen aan den Rijn
Advertorial Kunst en Cultuur

Expositie De Franse Tirannie in Holland (1672) – 350 jaar Rampjaarherdenking

Tot 1 juli is boven in de Bibliotheek van Alphen aan den Rijn de expositie 'De Franse Tirannie in Holland (1672) – 350 jaar Rampjaarherdenking' van Stichting Platform Rampjaarherdenking 1672-2022 te bezichtigen.

In 1672 werd Nederland overvallen door het Franse leger, twee Duitse vorsten en de Engelse gevolgen. Dit had grote consequenties voor ons land, met name ook voor Midden-Holland. Dit gebied lag midden in de frontlinie en had zwaar te lijden onder inundaties, plunderingen en verwoestingen. Een deel van het gebied werd door de Franse troepen bezet en kreeg te maken met hoge belastingen, plunderingen en inkwartiering. Middels 8 banners en diverse attributen, waaronder een vitrine met replica’s en andere rekwisieten, wordt dit verhaal verteld.

Banners 3, 4 en 5 gaan over de strooptocht van generaal Luxembourg in december 1672. Hij trok over het ijs van Woerden naar Nieuwkoop en van daaruit richting Alphen aan den Rijn, maar moest zich terugtrekken door invallende dooi. Op de terugtocht werden Zwammerdam en Bodegraven verwoest. Historici en tekenaars - zoals Romeyn de Hooghe - brachten de verschrikkingen van de oorlog in beeld. Er verscheen zelfs een schoolboek - Franse Tirannie, of de Nieuwe Spiegel der Jeugd - met verhalen over Franse wreedheden.

Hebben de Franse wreedheden, waarover bericht werd, nu echt plaatsgevonden of was het (deels) gruwelpropaganda? Op banners 6 en 7 worden de Franse plundertochten, de rol van Luxembourg en het verhaal van Leuntie Chielen aan een fact-check onderworpen.

De laatste banner gaat over het gebruik en misbruik van propaganda, niet alleen in de tijd van het Rampjaar maar ook nog vandaag de dag. In tijden van oorlog is de waarheid het eerste slachtoffer…

Voor meer informatie en een overzicht van de expositietournee, zie https://rampjaarherdenking.nl/expositie-rampjaar-in-bibliotheken/.


Meer nieuws

Markt / Braderie vandaag 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.