Cultuur

Fada Theatre speelt Bye Bye in theater Parkvilla

Maakt een verblijfsvergunning gelukkig? Dat is de vraag tijdens de nieuwe voorstelling van Fada Theatre. Fada heeft als thuisbasis Parkvilla en daar is de première op 22 september. Daarna gaat Fada het land in met de voorstelling die in het Engels, Arabisch en Nederlands wordt gespeeld.

Fada Theatre is ontstaan in de Alphense noodopvang voor asielzoekers. Daar begonnen Ahmad al Harfi en Ramez Basheer, die beiden uit Syrië zijn gevlucht, in 2015 met het maken van theater samen met amateurs uit de noodopvang. Theater maken was tenslotte ook hun beroep in hun land van oorsprong. Talent op de Vlucht is inmiddels meer dan tachtig keer in het hele land gespeeld. Nu is Fada Theatre een professioneel gezelschap met als nieuwste project de voorstelling Bye Bye over de psychische problematiek die kan ontstaan als je voorgoed als voormalig vluchteling in een ander land woont.

In Bye Bye heeft een vluchteling zijn verblijfsvergunning gekregen. Vanaf dat moment wordt alles anders. Hoopt hij. Is dat felbegeerde document inderdaad een ticket naar geluk?
In juli van dit jaar bracht het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) naar buiten dat 41 procent van de Syriërs, die in ons land asiel hebben gekregen, met psychische problemen kampt. SCP doet samen met andere instellingen onderzoek naar Syriërs die tussen 1 januari 2014 en 1 juli 2016 een tijdelijke verblijfsvergunning hebben gekregen. Theatermakers Ahmad al Harfi en Ramez Basheer van Fada Theatre horen ook bij deze groep. Dat zoveel nieuwkomers last van psychische problemen hebben, was voor hen reden om de voorstelling Bye Bye te maken. In de voorstelling wordt Engels en soms Arabisch of Nederlands gesproken.

In Parkvilla
Bye Bye wordt 22, 23 en 27 september als eerste in Parkvilla, Park Rijnstroom in Alphen aan den Rijn gespeeld. Er volgen voorstellingen elders in het land. Kaartverkoop: www.parkvilla.nl/theater

Over Fada
Naast Bye Bye werkt Fada aan een voorstelling met als thema integratie. De titel luidt: O, mijn goed. Daarnaast heeft Fada een Arabische kindervoorstelling ontwikkeld met de bedoeling kinderen in asielzoekerscentra in hun eigen taal aan te spreken. Fada speelt ook besloten voorstellingen die op maat en naar wens van de opdrachtgever worden gemaakt. Fada Theatre is het vaste huisgezelschap van Parkvilla in Alphen aan den Rijn. Meer over Fada is te vinden op www.fadatheatre.com.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

MINERVA Polderen
Blog Opinie gisteren 19:55

MINERVA Polderen

De provincie Zuid-Holland heeft dan eindelijk ook een nieuwe coalitie. Als een van de laatste in Nederland. Net als elders zijn hier een paar kunststukjes uitgehaald om Forum voor Democratie eruit te houden.