Bibliotheek Rijn en Venen
Advertorial Overige

Fashion swappen is gratis kleding shoppen!

Op zaterdag 9 maart van 12:15 tot 15:15 uur organiseert het Huis van Duurzaamheid van Bibliotheek Rijn en Venen hun vierjaarlijkse Fashion swap. De tweedehands kledingruil is deze keer in de Groene Hart Praktijkschool aan de Anna van Burenlaan 15 in Alphen aan den Rijn. Daar vindt dan ook het Internationale Vrouwendag-event van Stichting SAVA plaats.

Waarom kleding ruilen?

Het is geen geheim dat de kledingindustrie een van de meest vervuilende industrieën ter wereld is. De grote hoeveelheden fast fashion die veel kledingwinkels verkopen, wordt geproduceerd onder ongezonde omstandigheden voor het milieu en de arbeiders die de kleding maken. Daarnaast wordt kleding vrij snel afgedankt en belandt het in veel gevallen op een vuilnisberg of in de verbrandingsoven, buiten het zicht van de Nederlandse consument.

Patricia Lärche, programmamaker duurzaamheid en organisator van de Fashion swap: ‘Met onze kledingruil willen we vrouwen van alle leeftijden bewust(er) maken van de waarde van hun kleding. Naast de voordelen voor mens en milieu is kleding ruilen ook heel gezellig en fijn voor je portemonnee! Tweedehands kleding wordt daarom steeds populairder, ook onder jongeren.’

Penelope Groenen, vrijwilliger voor het Huis van Duurzaamheid, over de kledingruil: ‘We maken er elke keer een feestje van. Er is een hapje en drankje, de sfeer is hartelijk en de vrouwen geven elkaar  tips en complimentjes. Het is erg leuk als een ander blij wordt van een kledingstuk dat je nooit draagt. En het is steeds een verrassing met wat voor leuke items je zelf naar huis gaat.’ 

Steun meteen een goed doel

De kleding die na de Fashion swap overblijft, wordt gedoneerd aan Kledingbank Groene Hart. Zij kunnen de dameskleding, maar ook kinder- en herenkleding goed gebruiken. De kleding gaat naar een groeiende groep inwoners met een uitkering of een laag inkomen.

Het aankomende voorjaar is een mooi moment om je kledingkast weer eens op te ruimen en aan te vullen met nieuwe items. Op de website van de Bibliotheek kun je de spelregels voor de Fashion swap vinden en je gratis aanmelden. 


Meer nieuws

Advertorial Thuiszorg vandaag 16:26

Je kunt het Mantelzorgcompliment weer aanvragen!

Mantelzorg is zorgen voor een naaste, vaak uit liefde voor een partner, kind, familielid, vriend of buur. Deze zorg lijkt vanzelfsprekend, maar dat is het zeker niet. Zonder deze onbetaalde hulp zou het leven voor veel mensen er heel anders uitzien. Daarom willen de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop en Kaag en Braassem alle mantelzorgers die langdurig en intensief voor hun dierbare zorgen, met het Mantelzorgcompliment bedanken voor hun enorme inzet.

Sport vandaag 14:50

Tempo C1 uit Alphen aan den Rijn wint NK Korfbal

De C1 van Korfbalvereniging Tempo uit Alphen aan den Rijn heeft de afgelopen weken op het veld een ongeëvenaarde reeks neergezet door alle wedstrijden te winnen. Afgelopen zaterdag stonden ze op het Nederlands Kampioenschap en wisten ze de felbegeerde titel mee naar huis te nemen.

Dieren vandaag 13:53

Dierenambulance redt hanen uit benarde situatie in Aarkanaal

Vorige week dinsdag deden zich bijzonder trieste omstandigheden voor langs het Aarkanaal achter ARC, waar twee jonge hanen in een schrijnende situatie werden aangetroffen. De dierenambulance deelde op Facebook het volgende: "Vaak denken we dat we alles wel gezien hebben, totdat het tegendeel weer bewezen wordt."

Evenement vandaag 11:28

Bereid je voor op de Alphense Bruggenrun

Op donderdag 20 juni vindt de 14e editie van de Alphense Bruggenrun plaats. Deze unieke hardlooptocht voert dwars door het oude centrum van Alphen aan den Rijn, met twee afstanden om uit te kiezen en talloze bruggen om te trotseren: de 10 km (33 bruggen) en de 5 km (21 bruggen). De 5 km route is ook uitstekend geschikt om op eigen tempo te wandelen. Het thema van dit jaar is "Oranje Boven", dus deelnemers worden aangemoedigd om in het oranje te verschijnen!

Sport vandaag 10:32

De eerste halve week van de Sportontmoeting zit erop

Woensdag 12 juni begon de Sportontmoeting van dit jaar met dertien deelnemende Alphense sportverenigingen, twee meer dan in 2023. De commissie Sportontmoeting hoopt dat er volgend jaar nog meer verenigingen zullen deelnemen.