Alexander Schippers

Feestelijk Orgelweekend in Adventskerk aangepast, ingekort en alleen online gevierd

De restauratie aan het grote Steinmeyer-orgel in de Adventskerk is succesvol afgerond. Dit zou met een orgelweekend van 30 oktober tot en met 1 november feestelijk gevierd worden. De nieuwe maatregelen rondom corona dwingen de organisatie echter om het feestweekend aan te passen, in te korten en alleen online te vieren.

“Na negen maanden stilte, zijn klank en kleur weer terug in het orgel. Het orgel verkeert in topconditie. Dit willen we toch delen met liefhebbers van het orgel in Alphen aan den Rijn en daarbuiten,” zegt Jan de Kruijf, voorzitter van Stichting Vrienden van de Adventskerk, die dit samen met de orgelcommissie organiseert. “We hebben het maximaal aantal gasten eerder al drastisch naar beneden moeten bijstellen. Daardoor kwamen veel mensen op de wachtlijst te staan. Nu mogen we nog slechts met 30 personen bij elkaar komen. Het is voor ons ondoenlijk om mensen in- en uit te loten. Bovendien weten we niet hoe lang de situatie met het virus duurt. Daarom hebben we besloten het weekend te beperken tot alleen een feestelijk openingsconcert op vrijdagavond en deze online uit te zenden. Muziek bemoedigt, dus we gaan door.”

Digitaal openingsconcert

Op vrijdagavond 30 oktober zal het feestelijk openingsconcert in zijn geheel digitaal worden uitgezonden. Gastheer die avond is orgelliefhebber en NPO Radio 4 radiopresentator bij Omroep Max, Sander Zwiep. Hij zal in opmaat van het openingsconcert een aantal gasten ontvangen en interviewen. Een spectaculaire lichtshow zet het orgel die avond in kleur. Daarna zullen de klanken weer uit het orgel komen met een orgelconcert.

In tegenstelling tot eerdere berichten, zal de beroemde organist van de Saint Sulpice in Parijs, Daniel Roth, niet naar Alphen aan den Rijn komen. “We willen zo voorzichtig mogelijk zijn en vinden het belangrijk dat we reisbewegingen waar mogelijk beperken.” Gelukkig speelt stadsorganist en vaste organist in de Adventskerk, Simon Stelling, deze avond op het orgel, zodat we alsnog een mooi programma kunnen uitzenden.

Geen Escape Room en orgel-jukebox

De unieke Escape Room die op zaterdag 31 oktober georganiseerd zou worden voor deelnemers vanaf 12 jaar is geannuleerd. Ook al is het spel coronaproof opgezet, de organisatie is van mening dat deze tijd vraagt om zoveel mogelijk contact met anderen te vermijden. “Dit spel wordt op een later tijdstip alsnog gespeeld. En eerlijk gezegd is het leuker je vrijwillig en in spelvorm op te laten sluiten, dan wat we nu meemaken.” Tenslotte zullen de orgel-jukebox concerten op zondag 1 november ook worden geschrapt. "Met een volle kerk heeft dit veel meer impact."

“We gaan niet bij de pakken neerzitten, maar proberen het beste ervan te maken. Natuurlijk vinden we het enorm jammer dat veel voorbereiding voor niets is geweest. Maar gezondheid staat voorop. We zijn enorm trots op de rekbaarheid en saamhorigheid van eenieder die hierbij betrokken is; of het nu gaat om donateurs, sponsors, orgelliefhebbers, vrienden van de stichting, kerkgangers, inwoners van Alphen aan den Rijn en meer. We hopen van harte dat, zodra de tijd het weer toelaat, we dit orgelweekend met onder andere Escape Room en Jukebox concerten alsnog groots kunnen organiseren. En Daniel Roth zullen we zeker weer uitnodigen!”

De restauratie van het orgel is financieel mede mogelijk gemaakt door Fonds Alphen en Omstreken, Erfgoedfonds Gemeente Alphen aan den Rijn, Prins Bernhard Cultuurfonds, Rabobank Groene Hart Noord, J.E. Jurriaanse Stichting, Stichting I te A., Meindersma Sybenga Stichting, Lions Club Alphen aan den Rijn, Stichting Vrienden van de Adventskerk, Dinamofonds, Orgelcommissie Adventskerk, Kattendijk Drucker Stichting en alle deelnemers van de orgelactie.

Meer informatie over het onlineconcert* in de Adventskerk op vrijdagavond 30 oktober en de link naar de uitzending op YouTube is te vinden op: www.vriendenvandeadventskerk.info/orgelweekend.

*Gezien de ontwikkelingen en maatregelen rondom corona is het aan te raden de website met regelmaat te raadplegen.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 15:11

Geen straatfeest? Wat is er te doen deze Koningsnacht

Jarenlang werd traditiegetrouw twee keer per jaar een straatfeest georganiseerd in de Julianastraat: één op de avond voor Koningsdag en één op de avond van de Alphense Jaarmarkt. Echter, dit jaar hebben de horecagelegenheden in de Julianastraat besloten om tijdens koningsnacht geen straatfeest te organiseren.

Advertorial Economie vandaag 14:22

Een nieuw bedrijf beginnen in Alphen? Met deze tips wordt dit zeker een succes!

Alphen staat niet alleen bekend om haar vriendelijke inwoners, maar ook om hoe ondernemend mensen zijn. Begin jij ook een nieuw bedrijf hier? Dan is het tijd om deze blog aandachtig door te nemen! Hier vind je wat tips die ervoor zorgen dat je onderneming een succesverhaal wordt.

Maatschappelijk vandaag 12:45

Groot succes voor inzamelingsactie sportkleding op Scala College

Vorige week lanceerde het Scala College een bijzondere inzamelingsactie voor gebruikte sportkleding, in samenwerking met het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers werden aangemoedigd om hun oude sportkleding te doneren door deze af te geven bij speciale containers in de schoolhal. Het resultaat van deze actie is indrukwekkend: maar liefst vier containers zijn gevuld met sportkleding en sportschoenen!

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 11:49

Rijschool Toppie zoekt gedreven rij-instructeurs voor hun team

Rijschool Toppie, een rijschool in Alphen aan den Rijn, is op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs om hun team te versterken. Het behalen van een rijbewijs is een belangrijke mijlpaal in het leven van velen, en Rijschool Toppie streeft ernaar om dit moment voor hun leerlingen onvergetelijk te maken door hoogwaardige begeleiding te bieden.