Bibliotheek Rijn en Venen
Advertorial Overige

Feestelijke opening Week van lezen en schrijven in Bibliotheek Rijn en Venen

Van 8 tot en met 15 september is het de Week van lezen en schrijven. Het is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven, gericht op de aanpak van laaggeletterdheid, samen met partners in allerlei werkvelden.

Deze aanpak staat beschreven in het Taalpact Rijn en Venen 2023-2024. Op 8 september, tijdens de feestelijke opening in de Bibliotheek Alphen-Centrum, zet een aantal partijen de handtekening onder dit belangrijke document: de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Zoeterwoude-Dorp, Stichting Lezen en Schrijven, leerwerkbedrijf Rijnvicus, taalschool Sagènn, welzijnsorganisaties Participe en de Driemaster en Bibliotheek Rijn en Venen.

Hiermee beloven deze partijen zich in het komende jaar actief en concreet in te zetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. En dat is hard nodig ook: ongeveer 1 op de 6 mensen in onze regio kampt met dit probleem!

Onder de gastsprekers bevindt zich Taalambassadeur Dick Voogd van Stichting Lezen en Schrijven. Ooit was hij zelf laaggeletterd; nu deelt hij zijn verhaal en geeft de aanwezigen een inkijkje in de talrijke problemen waar iemand mee te maken krijgt die niet goed kan lezen en schrijven. Ook komt Hanna, van Syrische afkomst, aan het woord over de moeilijkheden waarmee anderstalige mensen worstelen als ze een achterstand hebben in de Nederlandse taal.

Verder is er aandacht voor het project ‘Prominente Taalmaatjes’, waarbij mensen met een groot netwerk gekoppeld worden aan een taalhulpvrager. Wat dit kan opleveren, vertellen wethouder Anouk Noordermeer en teamleider Rijnvicus Chantal Ekkel en hun taalmaatjes.

Het programma biedt ruimte aan andere organisaties om het Taalpact ook te ondertekenen. Een veelbelovend begin van een jaar vol acties om laaggeletterdheid de wereld uit te helpen.

De Week van lezen en schrijven duurt van 8 tot en met 15 september. Activiteiten zijn te vinden op www.lezenenschrijven.nl.


Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.