Bibliotheek Rijn en Venen
Advertorial Overige

Feestelijke opening Week van lezen en schrijven in Bibliotheek Rijn en Venen

Van 8 tot en met 15 september is het de Week van lezen en schrijven. Het is een initiatief van Stichting Lezen en Schrijven, gericht op de aanpak van laaggeletterdheid, samen met partners in allerlei werkvelden.

Deze aanpak staat beschreven in het Taalpact Rijn en Venen 2023-2024. Op 8 september, tijdens de feestelijke opening in de Bibliotheek Alphen-Centrum, zet een aantal partijen de handtekening onder dit belangrijke document: de gemeenten Alphen aan den Rijn, Nieuwkoop, Kaag en Braassem en Zoeterwoude-Dorp, Stichting Lezen en Schrijven, leerwerkbedrijf Rijnvicus, taalschool Sagènn, welzijnsorganisaties Participe en de Driemaster en Bibliotheek Rijn en Venen.

Hiermee beloven deze partijen zich in het komende jaar actief en concreet in te zetten voor mensen die moeite hebben met lezen en schrijven. En dat is hard nodig ook: ongeveer 1 op de 6 mensen in onze regio kampt met dit probleem!

Onder de gastsprekers bevindt zich Taalambassadeur Dick Voogd van Stichting Lezen en Schrijven. Ooit was hij zelf laaggeletterd; nu deelt hij zijn verhaal en geeft de aanwezigen een inkijkje in de talrijke problemen waar iemand mee te maken krijgt die niet goed kan lezen en schrijven. Ook komt Hanna, van Syrische afkomst, aan het woord over de moeilijkheden waarmee anderstalige mensen worstelen als ze een achterstand hebben in de Nederlandse taal.

Verder is er aandacht voor het project ‘Prominente Taalmaatjes’, waarbij mensen met een groot netwerk gekoppeld worden aan een taalhulpvrager. Wat dit kan opleveren, vertellen wethouder Anouk Noordermeer en teamleider Rijnvicus Chantal Ekkel en hun taalmaatjes.

Het programma biedt ruimte aan andere organisaties om het Taalpact ook te ondertekenen. Een veelbelovend begin van een jaar vol acties om laaggeletterdheid de wereld uit te helpen.

De Week van lezen en schrijven duurt van 8 tot en met 15 september. Activiteiten zijn te vinden op www.lezenenschrijven.nl.


Meer nieuws

Advertorial Horeca vandaag 09:21

10 Jaar Subway in de Baronie: Jubileum en donatiekansen!

Het is feest in de Baronie, want Subway viert haar tiende jubileum! Een terugblik op tien jaar heerlijke broodjes en gezelligheid markeert niet alleen een mijlpaal voor Nico en Godelieve, maar ook een gelegenheid om iets terug te geven aan de Alphense gemeenschap.

Advertorial Winkels gisteren 17:08

De oplossing tegen koude nachten

Het wordt weer eerder donker en de nachten worden kouder. Hoe fijn is het om deze wintermaanden in een lekker warm bed te kruipen? Bij Dutch Dream Slaapcomfort geniet je ook tijdens deze periode van een fijne temperatuur tijdens je nachtrust.

Sport gisteren 16:02

Dertiende editie van Alphense Bruggenrun gaat komende donderdag van start

Morgenavond is het zover: de dertiende editie van de Alphense Bruggenrun! Loop jij morgen mee tijdens de hardloop- en wandeltocht? De tocht gaat dwars door het centrum van Alphen aan den Rijn. Deelnemers kunnen twee verschillende afstanden lopen: 10 kilometer met 29 bruggen en 5 kilometer met 21 bruggen.  

Overige gisteren 14:56

Bekend gezicht keert terug in de Julianastraat: De Gaper terug van weggeweest

In de Julianastraat van Alphen aan den Rijn is een opvallende verschijning weer teruggekeerd naar zijn vertrouwde plek boven de winkel van Natuurdrogisterij De Hazelaar. Na veel nieuwsgierige vragen van Alphenaren en zoekende blikken van puzzeltochtparticipanten is het goede nieuws bevestigd: De Alphense Gaper is terug!

Politiek gisteren 13:47

Voedsel van Eigen Land, een onderzoek

Gemeente Alphen aan den Rijn heeft in kaart gebracht hoeveel en welk voedsel lokaal wordt geproduceerd. Het rapport is nu de basis voor stimuleren van korte lijnen, dus lokaal maken en opeten. Daarnaast zijn er aanbevelingen om de agrarische sector te helpen in lijn met de landelijke transitie van de landbouw.