Alphens EV

Fietsknelpunten Top 10 wordt vervangen door Programma Fiets

Gemeente Alphen aan den Rijn wil veel meer voorrang geven aan fietsers. Daarom is een visie gemaakt met een Fietsprogramma. Het gemeentelijke fietsbeleid vervangt de nu toe gebruikt Top 10 Fietsknelpunten van de Fietsersbond.

Het nieuwe Programma Fiets wordt aangeboden aan de gemeenteraad. Zodra de raad akkoord is wordt het beleidsplan 2019-2022 uitgevoerd. De rode draad is dat de fiets voortaan als volwaardig vervoermiddel wordt beschouwd.

"De fiets is nu en straks het uitgangspunt bij de aanleg van wegen", meldt wethouder Kees van Velzen. "Fietssnelwegen zijn inmiddels aardig serieus te nemen. In de centrumgebieden van de dorpen zou de fiets verkeersproblemen kunnen oplossen in combinatie met weren van auto’s, zoals nu ook in Alphen-Stad gebeurt."

Om de fiets de gewenste stevige plek te geven, zijn er nog wel obstakels uit de weg te ruimen. Er moeten bijvoorbeeld meer fietsparkeerplaatsen komen. Ook moeten fietspaden breder worden gemaakt en vindt de wethouder dat fietssnelwegen met een andere kleur duidelijker moeten worden aangegeven. "In het ontwerp moet een fietspad een route zonder gedoe zijn. Dus geen stoplichten en geen harde kruisingen. En, de fiets moet worden gepromoot als volwaardig vervoermiddel."

Bij het opstellen van het Programma Fiets is samengewerkt met onder meer Veilig Verkeer Nederland, de Fietsersbond en verschillende dorpsoverleggen.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 20:01

Kinderalimentatie – hoe gaat het in zijn werk?

Scheiden brengt financiële onzekerheid met zich mee. Kun je straks na de scheiding nog wel alles betalen? Heb je recht op kinderalimentatie en/of partneralimentatie? Vragen en zorgen rondom de kinderalimentatie spelen vaak een grote rol als de beslissing is genomen om te gaan scheiden. Zo ook bij mensen die Roosmarijn Groenendijk laatst aan tafel had.

Coronavirus in Alphen gisteren 19:29

Toerisme in eigen land en binnen Europa wordt mogelijk vanaf 15 juni

Basisscholen mogen vanaf 8 juni weer volledig open. Maar dat was niet de belangrijkste mededeling die premier Rutte op woensdagavond te melden had tijdens de persconferentie. Dat was het nieuws dat we deze zomer weer op vakantie kunnen. Maar: ga wel 'wijs op reis'. 

Overige gisteren 17:18

Eigenaresse van ring uit 1928 gevonden

Het was een bijzondere vondst, de ring uit 1928 die op dinsdag 2 juni bij de politie werd binnengebracht. Dankzij een eerlijke vinder heeft de politie nu de ring kunnen overhandigen aan de rechtmatige eigenaresse.

Algemeen gisteren 16:28

Oproep: laat afval niet op straat slingeren

We kunnen en mogen steeds meer de straat op nu de maatregelen stapsgewijs worden versoepeld. Dit nodigt uit om samen te komen, zeker als het buiten lekker weer is. Maar dit brengt ook meer zwerfafval met zich mee, wat kan zorgen voor levensbedreigende situaties bij dieren.

Calamiteiten gisteren 15:39

Meerdere inbraken in Kerk en Zanen

In de nacht van dinsdag 2 op woensdag 3 juni zijn er meerdere inbraken geweest in Kerk en Zanen. Het betreft inbraken bij woningen in de Vuurlaan en de Braziliëstraat.

Coronavirus in Alphen gisteren 14:41

'Architectonische kijkdoos' in de Raadhuisstraat

Tijdens de coronacrisis werken veel mensen thuis. Om het kantoor er toch wat leuker uit te laten zien in deze tijden, heeft B3D Architectuur iets creatiefs bedacht. In de Raadhuisstraat in Alphen hebben zij namelijk architecten van karton op hun stoelen geplaatst, zodat ze toch nog een beetje aanwezig zijn op kantoor.