Parkvilla
Advertorial Cultuur

Film White Cube onderzoekt schijnheiligheid westerse kunstwereld

Deze week gaat de nieuwe, langverwachte film White Cube van kunstenaar en regisseur Renzo Martens in première. White Cube is een aanklacht tegen de uitbuiting van Congolese arbeiders op plantages van Unilever en onderzoekt de schijnheiligheid van de westerse kunstwereld.

Martens roept museumdirecteuren en Unilever, die de kunstwereld sponsort, op om hun verantwoordelijkheid te nemen. Deze première is ook te zien bij Parkvilla vanaf 27 november. Kijk voor alle data, meer informatie en tickets: www.parkvilla.nl.

The White Cube

Als Martens door Tate Modern in Londen loopt, ziet hij er overal Unilever logo’s. Veel musea zijn gebouwd met winst onttrokken aan plantages. Deze film vertelt het verhaal van een onwaarschijnlijke poging de waardeketen van kunst te herstructureren. Een groep plantagearbeiders besluit kunst te gaan maken. Ze verenigen zich en maken zelfportretten van rivierklei. Als plantagearbeider Kasiama naar New York reist om daar de eerste expositie te openen, roept de New York Times de expositie uit tot ‘best art of the year’.

Eigen museum

Met de opbrengsten van hun kunst kopen de plantagearbeiders hun eigen land terug. Het land waar Unilever in 1911 zijn eerste plantage vestigde en dat na honderd jaar monocultuur volledig vernietigd is. Samen met hun leider, milieuactivist René Ngongo, ontwikkelen ze er een bloeiende, inclusieve en ecologische postplantage. Op hun land bouwen ze een eigen, door OMA ontworpen museum, een white cube, om hun toekomst veilig te stellen.

IDFA

De film is ook te zien bij IDFA International Documentary Film Festival Amsterdam, het jaarlijkse en grootste documentaire filmfestival ter wereld en waar de beste documentaires worden vertoond.


Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:10

Inwoners van deze Alphense buurten krijgen een warmtescan

In het kader van energiebesparing stimuleert de gemeente woningeigenaren om hun energierekening terug te dringen. Zo’n 3000 koopwoningen in de wijk Ridderveld krijgen een gratis warmtescan met bijbehorend advies over de isolatie. Welke buurten hiervoor in aanmerking komen, lees je hier. 

Advertorial Sport vandaag 15:22

Ontdekkingsreis golf bij golfclub Liemeer

Fred Schröder, bestuurslid, zegt: “Wij vragen ons regelmatig af: wat willen potentiële golfers en wat kunnen wij vanuit onze club bieden om hen eens goed met golf kennis te laten maken en zo voor lessen en eventueel een passend lidmaatschap te interesseren?’’

Coronavirus in Alphen vandaag 14:27

Prikken in Alphen begint vermoedelijk pas vanaf 1 maart

De verwachting was eerst dat op 1 februari de eerste vaccins toegediend konden worden in Alphen, maar de startdatum is nu opgeschoven naar 1 maart. Een woordvoerder van de GGD laat weten dat dit allemaal afhangt van de beschikbaarheid van de vaccins.