BK-Coaching
Blog Overige

Financiële stress en voetbal? Het hoeft niet te verlammen

Op het moment van het verschijnen van dit artikel, april 2021, zitten wij als mensheid nog midden in de globale onzekerheid die ons overkomen is, namelijk die veroorzaakt door 'corona' en de ingeslagen, mondiale weg van remedies. De vooruitzichten zijn uiterst onzeker. Gaan wij nog terug naar het ‘oude normaal’? Of zijn wij al beland in een nieuwe werkelijkheid, die nog in moet dalen bij de meesten?

Als wij de aankondigingen en acties van onder andere de IMF en vele regeringen interpreteren, dan lijkt het steeds evidenter dat er geen weg terug zal zijn naar het ‘oude normaal’. Veel zaken zijn al veranderd en nog veel meer zaken gaan er veranderen. Of wij het er nu wel of niet mee eens zijn. Deze aan ons opgelegde veranderingen snijden diep in ons bestaan en hebben een aantal verstrekkende gevolgen. Eén van onderlinge polarisatie en één van financiële onzekerheid, om er maar eens twee te noemen. De tegenstellingen onderling verscherpen zich en snijden door gemeenschappen en zelfs door gezinnen en huwelijken/relaties, heen. De onderlinge tolerantie staat onder zware druk en het einde hiervan is nog lang niet in zicht.

De financiële onzekerheid veroorzaakt een bepaald type, intensieve, verlammende stress en is veelal in eerste aanleg, verborgen. Aanvankelijk is er allereerst veelal ontkenning en passen wij graag enige tijd de struisvogeltechniek toe. Daarna is er vaak schaamte; ook naar de eigen partner toe, of naar gezinsleden, familie, vrienden en collega’s. De verwachting om ons heen dat alles nog maakbaar is, is diepgeworteld. De generatie die het tegenovergestelde heeft meegemaakt (WO II), is langzaam maar zeker uitgestorven. En met hen, de harde maar soms zo noodzakelijke levenslessen. Steeds meer komt er anno 2021 craquelé in het maakbaarheidsgevoel. Het blijkt immers een schijnwerkelijkheid te zijn.

Vaak leg ik de arena van ons bestaan uit met een metafoor naar een soort voetbalwedstrijd. Eén waarin je een speler op het veld bent, tegen wil en dank soms. En daar sta je dan. Misschien wat minder hard getraind dan de ander of minder getalenteerd? Wellicht niet goed opgelet tijdens de tactische voorbesprekingen? Maar je moet meedoen! In deze wedstrijd kun je het soms flink om de oren krijgen. Je kunt smerig getackeld worden, zonder dat de scheidsrechter ingrijpt of je teamgenoten jou eigenlijk goed positioneren. Je kunt je aardig alleen voelen, zo op dat grote veld. Mijn advies naar iedereen op dit veld is om jezelf te positioneren als speler-trainer, zoals Ruud Gullit dat vroeger deed bij Chelsea. Of misschien zelfs als speler-toeschouwer. Zorg ervoor dat je overzicht krijgt over het spel dat gespeeld wordt en stijg als het ware boven het spel uit.

Kijk eens met een helicopterview naar de spelsituatie, jouw situatie en hoe jij jezelf als speler beweegt over dit speelveld. Hoe je reageert op situaties. Kijk zo ook met dit filter eens naar je medespelers; gezinsleden, familie, vrienden, collega’s etcetera. Met deze helicopterview en het bewustzijn dat er vele wedstrijden nog kunnen volgen, kun je misschien wel deze wedstrijd verliezen, maar met de juiste instelling, soms jezelf ondergeschikt maken, voortdurende training, doorzettingsvermogen en de juiste, positieve inspiratie kun je misschien uiteindelijk toch de competitie wel winnen.

Vanuit mijn eigen levenservaring, zou ik je willen aanmoedigen om met een helicopterview naar je leven te kijken en door het overzicht dat je hieruit krijgt, actie te ondernemen. De heftige levenslessen die wij meegemaakt hebben, hebben ons er nimmer definitief onder gekregen en hierdoor kunnen wij nu onze ‘wedstrijdtactiek’ en inspiratie doorgeven aan diegene die hier behoefte aan hebben. Oplossingsgericht denken leidt tot zelfredzaamheid. Vanuit deze denkwijze hebben wij een luisterend oor en stellen we samen met jou een plan van aanpak op. Wij hopen in volgende columns verder in te kunnen gaan op een aantal actuele thema’s zoals: Het effect van ‘struisvogelpolitiek’, De grote WW-fabel, ‘Sociale uitsluiting’, Stille armoede, Gedwongen sanering, karakterontwikkeling, etcetera.

Wie is Berti Korsten? Eigenaar van BK-Consultancy en BK-Coaching, entrepreneur die veel hoogte- en dieptepunten heeft gekend en vanuit deze ervaringen tot de kernconclusie gekomen is dat oplossingsgericht denken leidt tot een grotere zelfredzaamheid. www.bk-coaching.nl


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Romeinen vandaag 11:59

ROMEINEN Zadel

De Romeinse cavalerie was niet in het minst zo succesvol, omdat de berijders van de pony’s uitstekende goed getrainde ruiters waren. Daarnaast werd een Romeins cavaleriepaard vakkundig opgezadeld met een stevig zadel en een degelijk hoofdstel.

Verkeer en vervoer gisteren 17:23

Bewoners in actie voor omstreden Ziendeweg

Is het kunst? Is het wetenschap? Is het activisme? Bewoners uit Zwammerdam en omgeving hebben zaterdag 642 witte kruisen langs de Ziendeweg tussen Alphen en Nieuwkoop geplaatst. Op poëtische wijze vragen ze hiermee aandacht voor de vele verkeerslachtoffers langs deze weg.