Julia Hortensius
Advertorial Politiek plein

Floris Out van CDA Alphen had als jongste raadslid gehoopt op ‘sexyer’ onderwerp

Floris Out had donderdag in de raadsvergadering zijn maidenspeech (eerste speech voor de raad) over de busconcessies in de provincie Zuid-Holland. De raad sprak over de voorwaarden waaronder openbaar vervoerpakketten aan een vervoerder worden gegund. Out maakte gelijk van de gelegenheid gebruik om alle jongeren die geslaagd zijn te feliciteren en het belang van goed OV voor jong en oud te benadrukken.

Voor Floris Out (25 jaar jong), en zijn partij het CDA, zijn rentmeesterschap erg belangrijk. In zijn speech legde hij uit dat het gaat om bezig zijn met je omgeving, jouw impact daarop en onze leefomgeving te waarborgen en verbeteren voor toekomstige generaties. Het CDA ondersteunt de oproep om zo snel mogelijk elektrische bussen te laten rijden in onze gemeente.

Als hiervoor de concessieduur verlengd moet worden, om zo een garantie te bieden voor investeringen in elektrische bussen, is dat voor de CDA-fractie geen probleem. Hij riep de gemeente op om na te denken hoe het aantal gebruikers kan toenemen, want tijdens de coronacrisis is het aantal mensen die het openbaar vervoer gebruiken teruggelopen en het neemt maar mondjesmaat weer toe.

Voor een gemeente die we door willen geven

Out wil zich de komende vier jaar inzetten voor een gemeente waar wij allemaal meewerken om een nog mooiere gemeente achter te laten voor volgende generaties. In zijn pleidooi benoemde hij dat “wij de aarde hebben geërfd van onze voorouders en we lenen hem van toekomstige generaties. Dus hebben wij de verantwoordelijkheid om naar voren te kijken en er nu goed mee om te gaan.”

Alternatief voor vervuilende auto’s, bussen en schepen

De CDA-fractie is voor de inzet van elektrische bussen en wil graag dat de gemeente zich sterk maakt voor het stimuleren van duurzame alternatieven voor de emissie uitstotende (vracht)auto’s, bussen en schepen. Belangrijk is dat hierbij ook rekening wordt gehouden met voldoende hoogwaardige openbaar vervoersmogelijkheden en goede ontsluiting (transferium) bijvoorbeeld met Schiphol.

Actieve rol van de gemeente om vrijwilligers te stimuleren

Out roept de portefeuillehouder op om het stuk over de ‘vlinderbussen’ of buurtbussen minder vrijblijvend te maken. “Het is belangrijk dat initiatieven met vrijwilligers niet alleen van draagvlak afhangt. Maar dat de gemeente het ook aantrekkelijk maakt voor inwoners om zich in te zetten als vrijwilliger voor onder ander dit mooie initiatief van de buurtbus.”

Daarom vraagt het CDA een actievere rol van de gemeente om het onderste uit de kan te halen en te zorgen dat dit initiatief van oud wethouder van Velzen een succes wordt. “We zouden graag zien dat het aantrekkelijker wordt in het algemeen om vrijwilliger te worden, dus minder met papierwerk en protocollen bezig zijn en meer met wat de mensen leuk vinden, en in dit geval gaat het dan om de chauffeurs van buurt bussen.”

Buslijn 187 van Boskoop, via Hazerswoude naar Leiden, moet vaker gaan rijden

“Er komen veel reacties uit deze dorpen dat buslijn 187 te weinig rijdt en dat er een grote behoefte is dat de frequentie van deze lijn wordt verhoogd. Out hoopt dat het in de nabije toekomst mogelijk gaat worden om met een directe busverbinding van Hazerswoude naar Alphen-Stad te reizen om te zorgen dat er meer verbinding is tussen de verschillende kernen van onze prachtige gemeente.”


Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.