Archieffoto

Food4Fifty? De kassabonnen!

Achteraf kijk je een koe in z'n kont. Maar dat ga ik toch even doen aan de hand van mijn twee kassabonnen met mijn uitgaven voor eten en drinken van deze week. De week waarin ik gezond eet voor maximaal 50 euro.

Als ik mijn twee bonnen bij elkaar optel dan heb ik 51 euro en 7 cent uitgegeven. Daarvan is ongeveer 6 euro gaan zitten in de warme maaltijd voor het eenoudergezin met de drie pubers. Dan heb ik voor mezelf ongeveer 45 euro uitgegeven.
Ik heb ook producten 'over'. Dat zijn: de helft van de koffiepads, de helft van de geitenkaas, de helft van de aardappels, een paar zoete uien en voor de rest van het jaar zonnebloemolie. Dat is bij elkaar opgeteld ook voor een bedrag van ongeveer 6 euro. Dat is op zichzelf niet relevant omdat je elke week wel iets over hebt én gebruik maakt van wat je de voorgaande week over had.
Het lijstje met prijzen staat onderaan deze blog. Dan hoef je dat niet te lezen als je daar geen zin in hebt.

De boodschappen zijn gedaan aan de hand van de Schijf van 5 van het Voedingscentrum én de adviezen van voedingsdeskundige Ingeborg van Leeuwen van Kundig in Voeding. Al laverend tussen overeenkomende en tegenstrijdige adviezen ben ik afgeweken van de Schijf van 5 op een aantal punten.
Ik eet geen 5 sneetjes brood per dag en al helemaal niet besmeerd met halvarine. Daarvoor in de plaats eet ik 2, soms 3, sneetjes roggebrood met kaas of worst. Plus een 'ongezonde' krentenbol als ontbijt.
Noten moeten van de voedingsdeskundige, dus staat er een doosje amandelen op de bon. Goed voor bepaalde mineralen én goed voor de stoelgang. Maar prijzig.
De schenkel heeft voldoende vlees aan het bot voor de minimale hoeveelheid op 3 dagen. Minimaal is 40 gram per dag. Daarom kost de schenkel meer dan wanneer ik een kleiner exemplaar had gepakt.
Ik eet altijd meer groenten dan de 200 gram volgens de Schijf van 5. Ik kom aan 300-400 gram en soms nog meer, zoals de voedingsdeskundige aanraadt. Dat zie je terug als je alle groenten bij elkaar optelt. Die kosten ongeveer 8 euro. Het enige relatief dure product is de courgette.
De 150 gram aan koolhydraten bij de warme maaltijd (aardappelen, rijst of pasta) haal ik niet. Ik eet gewoon meer groenvoer. Daarom koop ik biologische aardappelen van een lokale boer. Dat is een duurzaam product én het gaat helemaal op. Van een 5 kg voordeelverpakking met holadijee aardappelen loopt de helft vanzelf richting vuilnisbak. Dat is zonde én weggegooid geld.
Per week drink ik 2 liter melk. Dat is minder dan het Voedingscentrum wil - dat zou 3,5 liter zijn - en meer dan de voedingsdeskundige vindt.

Discussiepunten kunnen zijn: de dure zalm, de dure koffiepads en de twee flessen Spa Reine.
Er zijn inderdaad goedkopere vissoorten, maar dit was de enige betaalbare vette vissoort (voor 2 dagen) die ik kon vinden.
Koffiepads zou ik waarschijnlijk inderdaad niet kopen als ik 'voor het echie' maar 50 euro kan besteden. Deze week wel, want voor een experiment schaf ik geen koffiepot en koffiefilter aan.
Ik vond bij mijn tweede rondje supermarkt roggebrood voor 39 eurocent, dat is wel even goedkoper dan de 1.59 euro van het eerste rondje. Ander merk en andere samenstelling.
Tenslotte de Spa, die vind ik lekker. Als je hier in Alphen je badkuip vol laat lopen, is het water groen. En zo smaakt het ook.

Dus er is best iets af te dingen op mijn boodschappenlijstje. Dat geef ik meteen toe. Maar het was het beste wat ik er deze week van kon maken. Een volgende keer ben ik zeker goedkoper uit, maar niet meer dan een tientje. Dat tientje is echter genoeg voor een flesje wijn in het weekend en lekkere rosbief op mijn brood. Of om koffie met iets lekkers bij Barista te scoren...

De kassabonnen
2 liter Halfvolle melk 1.49
4 liter Spa Reine 2.26
1 kg Zoete uien 1.99
1 kg Ekologische uien 1.19
1 Rode paprika 0.79
1 kg Ekologische winterwortels 1.59
1 Prei 0.55
2 Courgettes 2.58
5 blikjes Tomatenblokjes 1.75
2 blikjes Tomatenpuree 0.14
500 gr Rundergehakt 1.91
500 gr Volkoren pasta (penne) 1.22
Schenkel 1.80
Leverworst fijn 0.93
Roggebrood speltkoren 1.59
6 Krentenbollen 1.00
6 Scharreleieren 1.29
Munt thee doosje 1.35
Amandelen 2.99
1,5 kg Biologische aardappels 2.69
Zonnebloemolie 1.29
36 st Koffiepads 3.20
3 ons Geitenkaas 5.12
Roggebrood 0.39
10 st Mandarijnen 1.99
4 Bananen 0.52
2 zakken IJsbergsla 2.58
2 st Zalm 3.79
1 flesje Dressing 1.09

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Evenementen vandaag 17:06

Doe mee! Win twee tickets voor de Alphense Oktoberfeesten

Eén groot feest! Op 6 en 7 oktober vinden de Alphense Oktoberfeesten plaats. Heb jij nog geen kaartjes bemachtigd? Niet getreurd. Alphens.nl mag twee tickets weggeven voor de vrijdagavond van de Oktoberfeesten.

Film vandaag 16:14

Alphense Kylian de Pagter (17) te zien in bioscoopfilm

Kylian (17) uit Alphen aan den Rijn heeft al jong zijn passie gevonden: toneelspelen. Heel Nederland heeft hem al kunnen zien in de televisieserie De verschrikkelijke jaren tachtig. Vanaf 21 september is de Alphenaar ook te zien in de bioscoopfilm Toen we van de Duitsers verloren.

Blog Sport vandaag 15:23

Iedereen gaat weer voetballen

Ook de clubs in de lagere klassen beginnen komend weekeinde aan de competitie 2023 / 2024. Alphia ontvangt zaterdag SVC’08 en Alphen gaat in Sassenheim voetballen tegen Teylingen, een club die wel eens tot de titelfavorieten kan gaan behoren.