Ingezonden

Foto’s van Alphense Marieke te zien in straattentoonstelling over Seksuele straatintimidatie

De Alphense Marieke Haverkamp is één van de initiatiefnemers van de tentoonstelling Seksuele straatintimidatie die in Rotterdam op straat te zien is. “Veel vrouwen hebben te maken met seksuele straatintimidatie. Aandacht hiervoor is dan ook erg belangrijk. Met deze tentoonstelling hopen we het gesprek te openen.”

De tentoonstelling werd woensdagmiddag geopend in Rotterdam door locoburgemeester Bert Wijbenga. Op straat zijn zeven foto’s van meiden te zien die te maken hebben gehad met seksuele straatintimidatie. Een curator heeft deze selectie gemaakt. Vier van deze foto’s komen van Marieke. “Heel gaaf”, glundert ze. “Ik ben er heel trots op.”

Seksuele straatintimidatie

De tentoonstelling is voortgekomen uit een project dat Marieke samen met studiegenoten moest doen als onderdeel van haar studie aan de Fotovakschool Rotterdam. “De opdracht was om een project op te zetten met een maatschappelijke boodschap. Een vriendin van mij kwam op het idee om het project over seksuele straatintimidatie te houden. Dat hebben we vervolgens met zijn vijven opgezet”, vertelt Marieke.

Dat het nodig is om seksuele straatintimidatie bespreekbaar te maken, bleek toen ze een pitch gaven over het idee. “De jongens uit onze klas waren een beetje verbaasd over het thema. ‘Is dat echt zo’n groot probleem dan?’, werd er gezegd. Toen kwamen eigenlijk alle meiden uit onze klas met een verhaal dat ze wel eens te maken hebben gehad met seksuele straatintimidatie”, vertelt Marieke. “Zelf heb ik er ook mee te maken gehad, maar dat eigenlijk alle meiden zo’n ervaring hadden wist ik eigenlijk niet. Dat geeft wel aan dat het een belangrijk onderwerp is om te bespreken.”

Omarmd door gemeente

Het project werd vervolgens omarmd door de gemeente Rotterdam. “Onderdeel van het project was om een opdrachtgever te hebben. Dat besloten we gelijk goed aan te pakken door de gemeente Rotterdam te vragen. Zij vonden het een heel leuk initiatief en gaven aan graag mee te werken. Dat zelf de locoburgemeester langskwam om de tentoonstelling te openen is echt een eer.”

Maar dat het uiteindelijk de vorm van een tentoonstelling op straat aan zou nemen, had Marieke niet verwacht. “Het idee was eerst om een kleine tentoonstelling binnen te doen, maar vanwege de coronamaatregelen werd besloten om de tentoonstelling op straat plaats te laten vinden. Aangezien het om straatintimidatie gaat, was dit eigenlijk wel mooi meegenomen.”

Gesprek openen

Nu staan er in Rotterdam dus zeven grote billboards op straat met zwartwit foto’s van meiden die te maken hebben gehad met seksuele straatintimidatie. Marieke en haar studiegenoten hopen dat de tentoonstelling ervoor zorgt dat seksuele straatintimidatie meer bespreekbaar wordt. “Eerst waren we vooral bezig om een goed cijfer voor het project te halen, maar nu kijken we verder”, vertelt ze.

“We willen met deze tentoonstelling echt iets betekenen, het gesprek openen en een discussie op gang brengen. Daarom is het eigenlijk ook heel tof dat het op straat te zien is. Hopelijk merken meiden hierdoor dat ze niet alleen zijn. Het zou geweldig zijn als degenen die zich schuldig maken aan seksuele straatintimidatie zich ervan bewust worden dat het niet oké is wat ze doen. Als we dat kunnen bereiken, zijn we erg tevreden.”


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Evenement vandaag 09:42

Mis het niet: Scoor nu je tickets voor het ultieme Lekker Hollands feest!

Op zaterdag 22 juni is het tijd voor een fantastisch Hollands feest met topartiesten! Kom langs en geniet van een dag vol Nederlandse gezelligheid en muziek. Tickets zijn nu beschikbaar, maar wees er snel bij, want de pre-order tickets zijn al uitverkocht! Voor vroege vogels is er een speciale Hollandse deal voor slechts €19,95!

Sport gisteren 16:11

Opening buurtsportvereniging Kerk en Zanen

Op 3 juli vindt van 14:00 – 16:00 uur de opening van de buurtsportvereniging in Kerk en Zanen plaats. Een buurtsportvereniging is een plek waar inwoners elkaar kunnen ontmoeten en samen kunnen bewegen. De vereniging wordt georganiseerd door en met inwoners in de wijk.

Werken gisteren 12:59

Vacatureoverzicht week 24: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.