Fractieflits juni 2012

Programmaverslag 2011

Tijdens de gemeenteraad van 31 mei die om 's middags 16.00 uur al begon, hebben we het Programmaverslag 2011 besproken en vastgesteld. Daarin legt B&W verantwoording af over de prestaties in het voorbije jaar. Een heel roerig jaar (bestuurscrisis, schietincident, fusie, Koningin Julianabrug) met veel onzekerheden en ook een negatief financieel resultaat. Met name de grondopbrengsten waren een stuk minder dan de jaren ervoor en dat heeft gevolgen. We ontkomen niet aan verdere bezuinigingen bij de Voorjaarsnota die we op 28 juni zullen bespreken. Naar verwachting zal er zo'n 5 miljoen euro moeten worden gevonden. Alphen aan den Rijn zal in de toekomst een ander financieel beleid moeten gaan voeren, niet langer gebaseerd op een groeigemeente maar op het zijn van een beheergemeente. Als CDA hebben we een lans gebroken voor beheer en onderhoud van infrastructuur, gebouwen en groen. Te snel en te gemakkelijk wordt daar in tijden van krapte vaak een greep uit gedaan. Ook zullen we terughoudend moeten zijn met nieuwe grote plannen. Naast onze financiële zorgen hebben we de burgemeester opgeroepen nu eindelijk werk te gaan maken van de integriteit van de organisatie, bestuurlijk en ambtelijk. Dat is in 2011 afgesproken maar komt onvoldoende uit de verf. We hebben gewezen op het belang van checks en balances in onze gemeente en in het bestuur: vertrouwen is de basis maar controle moet er zijn, de integriteit van de organisatie moet excellent zijn. Daar worden terecht hoge eisen aan gesteld. Positief is de CDA fractie over wat er is gepresteerd in de fysieke ruimte, onder andere op gebied van verkeer en vervoer. Zeker, vele kruispunten, wegen, bushaltes, fietspaden gingen op de schop. En er was overlast. Maar de resultaten mogen er ook zijn! Zie Oranje Nassausingel! Een thema waar we aandacht voor hebben gevraagd, is de visie op verzelfstandigingen. Denk aan Participe, Sportspectrum maar ook aan het recente gedoe rond Sopora (openbaar onderwijs). We kiezen voor dergelijke verzelfstandigingen totdat het misgaat en dan trekken we de zaak weer naar ons toe, althans dat willen we. Wat is nu onze consequente lijn in deze? Welke verantwoordelijkheid willen we. Moeten wethouders wel/niet in toezichtpositie zitten en welke verantwoordelijkheid hebben ze dan? Wat is de rol van de raad? Wij willen een analyse en zonodig heroverweging van de keuzes. Dit is toegezegd. Afsluitend hebben we als CDA ons verzet tegen het geklaag over Alphen aan den Rijn. Dat terwijl er ook zo geweldig veel goed gaat, denk aan de excellente dienstverlening waar we echt grote stappen hebben gezet: afhandeling post, mail, telefoontjes. En het gaat ook goed met veel inwoners van onze stad en de kleine kernen. Velen zetten zich vrijwillig in voor de stad en de medeburgers. Als CDA geven we graag een heel grote pluim aan de vele vrijwilligers. Zij vormen het kloppend hart van onze stad. Een stad waar we met z'n allen trots op mogen zijn!

Meer informatie bij: René Vrugt, rvrugt@alphenaandenrijn.nl

 

Kadernota WMO

In de commissie van 24 mei is de kadernota WMO behandeld. De CDA fractie kan zich in grote lijnen vinden in deze nota. Het is goed dat er meer aandacht komt voor de ondersteuning van mantelzorgers. Zij zijn immers goud waard. Verder geeft de nota aan dat de gemeente meer verbindingen wil leggen tussen organisaties. De CDA fractie heeft de wethouder opgeroepen daarbij vooral de kerken niet te vergeten. Rondom 9 april 2011 hebben we weer kunnen zien wat een ontzettend belangrijke plaats de kerken nog steeds innemen in onze maatschappij als het gaat om zaken als opvang van slachtoffers en rouwverwerking. Verder zijn we als fractie erg blij dat in de nota is vastgelegd dat de vraag vanuit een wijk of kern leidend is voor de gemeente op het gebied van de WMO. Een punt van kritiek was er op de financiële paragraaf die zeer mager was onderbouwd terwijl duidelijk is dat het beroep op voorzieningen in de toekomst flink zal stijgen.

In dezelfde commissie werd de sociale agenda voor de nieuwe fusiegemeente vastgesteld. Nu het kabinet demissionair is liggen een aantal decentralisaties stil of gaan niet door. Het denken stopt echter niet. De CDA fractie heeft de wethouders opgeroepen bij dat denkproces de partners in het veld te blijven betrekken. De wethouders hebben toegezegd dat er in september een conferentie komt waarop alle partners hun stem kunnen laten horen.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

Visiedocument Openbare ruimte 'De Alphense Lijn'

Dit visiedocument geeft voor een periode van 20 jaar een richting aan de kwaliteit van de openbare ruimte van Alphen a/d Rijn, Zwammerdam en Aarlanderveen. De inrichting, onderhoud en gebruik van de openbare ruimte is het visitekaartje van onze stad. Maar er is grote druk op openbare ruimte en de beschikbare financiële middelen voor inrichting zijn minder. Om te voorkomen dat er verkeerde besluiten genomen worden, helpt deze lange termijn visie bij de invulling van de inrichting op korte termijn, zodat er geen geld verspild wordt.

Zowel in de week van de structuurvisie, als na de infomarkt in oktober 2011 hebben burgers, organisaties en raadsleden hun wensen kunnen inbrengen op het document, dus met brede participatie is het document tot stand gekomen. Vanuit het CDA hebben we diverse punten ingebracht.

'De Alphense lijn' vertelt over de geschiedenis van ons gebied, de huidige structuur en de kernkwaliteiten waaraan Alphen a/d Rijn herkenbaar is; zoals de aanwezigheid van water, de groene uitstraling en omringt door weilanden en centraal in de Randstad. Een interessant en makkelijk leesbaar boekje, zeker een aanrader! ( te downloaden van de gemeentesite)

Er was brede waardering van de partijen voor dit stuk, maar er hing ook nog geen prijskaartje aan. Om toch een aantal van de genoemde plannen te kunnen realiseren, heeft de commissie aan de wethouder gevraagd om uit de top 10 van concrete speerpunten, te komen met een aantal quick wins. Dit zijn aanpassingen die met weinig geld gerealiseerd kunnen worden.

Waarom nu een visie voor alleen Alphen a/d Rijn en niet voor nieuwe gemeente? Men was hier in 2010 al aan begonnen, voor het besluit over de herindeling, maar de wethouder gaf aan dat de visies van Rijnwoude en Boskoop zo kunnen worden toegevoegd.

De 8 acht ambities en de visiekaarten van de 3 kernen zijn in de Raadsvergadering met een hamerslag vastgesteld.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

 

Wijkbezoek raden ABR aan Aarlanderveen

In het kader van de CDA motie over het wijk- en kernenbeleid hebben raadsleden van Boskoop, Rijnwoude en Alphen a/d Rijn op zaterdag 2 juni een bezoek gebracht aan Alphen Noord en Aarlanderveen. De groep is in 2 groepen gesplitst.

Groep 1 ging eerst naar de Ruilwinkel in de Polluxstraat 3, en kregen daar uitleg over dit succesvol initiatief. Vervolgens bracht men een bezoek aan het Pluspunt in de Briljantstraat. Daar werd een toelichting gegeven op gebiedsgerichte aanpak en de functie van een wijkaccommodatie door Henk Engel, manager collectieve WMO-diensten van Participe; Geraldine Hulsbergen, wijkconsulent WonenCentraal; John Niemeijer, Teamchef politie Alphen aan den Rijn; Corianne Bakker, wijkagent; Heleen Steens, gebiedsadviseur en Marco de Goede, gebiedsadviseur van gemeente Alphen aan den Rijn. Na een rondje in de wijk eindigde de groep weer in de Vlinder voor een lunch.

Groep 2 fietste naar Aarlanderveen. Onze partijgenoot Walter Pieterse gaf uitleg over de bouw van zijn nieuwe serrestal en over zijn keuze voor deze stal en ging in op vragen over stalgrootte, passen ze wel in het gebied, komen de koeien nog in de wei, agrarisch natuurbeheer en heeft de boer nog toekomst in dit gebied? Vervolgens fietste de groep naar de Putmolen van de Molenviergang. Omdat de molenaar door een misverstand niet aanwezig was, gaf ik met mijn kennis vanuit het waterschap uitleg over de polder en de werking van de molens.

In het Oude Rechthuis genoten we van onze lunch en vertelde Rob van Haastrecht van de Belangenvereniging Aarlanderveen over de Dorpsvisie, hoe die tot stand is gekomen en de kritieke punten voor de leefbaarheid van het dorp zoals te weinig starters- en seniorenwoningen, de gewenste rondweg naast het dorp en de toekomst voor de basisschool. Vervolgens vertelde Jaap Stapper, voorzitter van de plaatselijke LTO Noord over de mogelijkheden van opwekken van duurzame energie op de boerderij. Jaap Verduijn vertelde over zijn verbreding van de landbouw: recreatie op de boerderij: verhuur van kano's en dag arrangementen. Rond 13.30 uur fietste ieder op eigen gelegenheid weer richting zijn eigen woonplaats. Op de terugweg ben ik met Dieuwke de Boer van de griffie en Danielle v.d. Berg, ambtenaar van het buitengebied, langs het sluisje gefietst om hen te laten zien waar het was en hoe het erbij lag. Het was een geslaagde opzet om nader kennis te maken met de kernen en wijken en hun specifieke kansen en bedreigingen.

Meer informatie bij: Marjon Verkleij, mverkleij@alphenaandenrijn.nl

 

Bij het CDA op de koffie

Zaterdag 16 juni a.s. is het CDA weer aanwezig in een van de Alphense winkelcentra. Dit keer staan vertegenwoordigers van het CDA klaar in het winkelcentrum De Herenhof. Tussen 11.00-13.00 uur bent u van harte welkom voor een kopje koffie en ook vernemen we graag uw mening over de actuele politiek, zowel landelijk als plaatselijk.

Meer informatie bij: Marly de Blaeij, mdeblaeij@alphenaandenrijn.nl

 

SamenLoop voor Hoop Alphen aan den Rijn

Afgelopen weekend werd er in Alphen voor de 3e maal de SamenLoop voor Hoop georganiseerd. En net als bij de voorgaande 2 edities was het CDA Alphen ook nu weer van de partij onder de naam De Groene Loper. Het CDA heeft met deze opeenvolgende deelname zijn sympathie en steun tot uitdrukking gebracht voor de aanwezige survivors en nabestaanden die meededen aan de Samenloop en ook voor de doelstellingen van het KWF. Zaterdag om 14.00 uur werd er gestart met de openingsceremonie waarbij de survivors de eerste ronde voorop mee liepen. Daarachteraan liepen de teamcaptains van de 74 teams die dit jaar mee deden.

De gehele zaterdag was het fantastisch weer en was er naast de lopers aan te moedigen ook genoeg te doen bij alle kramen waar van alles te krijgen was en waarvan natuurlijk de opbrengst voor het goede doel was. ’s Avonds rond 23.00 uur was er de kaarsenceremonie, deze ceremonie was erg mooi, even een moment van bezinning en een fantastisch gezicht met al die kaarsenzakken met persoonlijke teksten en/of creatieve versieringen erop geplaatst. Als je daar dan langs loopt realiseer je dat achter elke kaarsenzak een persoonlijk leed schuilt.

Helaas was zondag wat natter, maar werd de SamenLoop afgesloten om 14.00 uur met een grandioze opbrengst van 127.500 euro. Tijdens dit gehele evenement was de sfeer fantastisch, er heerste een grote saamhorigheid. Een groot compliment aan de organisatie van de SamenLoop Alphen! En wij, het team De Groen Loper doen in 2014 zeker weer mee!

Meer informatie bij: Roeli Hoving, rhoving@alphenaandenrijn.nl

 

Vergadercyclus juni 2012

Donderdag 7 juni is er informatiemarkt en raadscommissie

Op de agenda informatiemarkt staat:
-Ondernemershuis
-Presentatie Rijnland Zorggroep over ontwikkelingen in de zorg en de gevolgen voor beleid
-Voorjaarsnota 2012

Op de agenda van de raadscommissie staat:
-Herontwikkeling locatie Toor
-Bespreken doorlichting begrotingsprogramma’s 7 en 8 en de evaluatie van de doorlichtingen
-Bespreken onderzoeksrapport evaluatie functioneren rekenkamercommissie Alphen a/d Rijn en stand van zaken richting fusie

Dinsdag 12 juni vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 16 juni is er raadscommissie en vergadert de gemeenteraad (hamerstukken)

Dinsdag 26 juni vergadert de CDA fractie om 20.00 uur

Donderdag 28 juni is er gemeenteraad


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Overige vandaag 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:27

Laat jouw auto-olie verversen zonder afspraak bij Auto Service Alphen B.V.!

Om ervoor te zorgen dat de motor van hun auto goed blijft functioneren, moeten automobilisten om de zoveel tijd de motorolie laten verversen. Bij Auto Service Alphen B.V. hebben klanten de mogelijkheid om hun olie te laten verversen zonder vooraf een afspraak te maken.

Onderwijs gisteren 18:26

Leerlingen Groene Hart Topmavo organiseren AVEA-markt

Morgen organiseren de leerlingen van klas 3tl voor de tweede keer de AVEA-markt. Tijdens deze markt kunnen de bezoekers meer dan 35 marktkraampjes bezoeken en bijvoorbeeld smoothies, t-shirts, armbandjes, koeken en nog veel meer andere producten kopen. Ook kan men flessenvoetballen, pullbar hangen, nagels laten lakken en wordt er muziek gemaakt.  

Advertorial Horeca-arrangementen gisteren 17:40

Nieuw bij De Beren: 3-Gangen Puzzel Diner

Sinds kort kun je bij De Beren Alphen aan den Rijn niet alleen terecht voor een heerlijk 3-gangen diner, maar los je ook puzzels op om jouw eten vrij te spelen!

Kinderen gisteren 16:31

De King's Arena gelanceerd door Alphen Vitaal voor Koningsspelen

In aanloop naar de Koningsspelen heeft Alphen Vitaal een baanbrekend nieuw initiatief onthuld: De King's Arena. Dit online platform is speciaal ontworpen voor basisschoolkinderen in onze gemeente, met als doel hen op een speelse manier voor te bereiden op de Koningsspelen en meer te leren over sport, beweging en een gezonde levensstijl.