Fractievoorzitters evenals Spies verrast over regel neveninkomsten

Burgemeester Liesbeth Spies heeft haar neveninkomsten afgedragen zoals dat in de Gemeentewet staat. Zowel de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn als de burgemeester zijn verrast dat er een Alphense regel bestaat die anders luidt.

Volgens de landelijke Gemeentewet mag een burgemeester maximaal 14 procent van haar jaarsalaris bijverdienen. Krijgt een burgemeester meer dan dit bedrag, dan moet dit surplus afgedragen worden aan de betreffende gemeente. Dat heeft burgemeester Liesbeth Spies ook netjes gedaan. Dit wordt overigens gecontroleerd via de Rijksoverheid.

Direct na de fusie van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude zijn ongeveer 150 nieuwe lokale regels getekend door de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn. Naar nu blijkt zat hier een gedragscode tussen waarin staat dat de burgemeester alle neveninkomsten moet afdragen. Noch Spies nog de gemeenteraad was hiervan op de hoogte.

Woordvoerder namens de fractievoorzitters André de Jeu meldt dat de gemeenteraad unaniem achter de burgemeester staat, die heeft verklaard niet op de hoogte te zijn van deze code. Ook wordt niet van Spies gevraagd om alsnog meer af te dragen aan de gemeente. Bovendien wordt maandag getoetst of de lokale gedragscode juridisch wel klopt. De Jeu meldt dat in principe de Gemeentewet boven een lokale regel gaat.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Advertorial Overige gisteren 18:59

‘Dit is sport voor de huid’

Wanneer de huid ouder wordt, neemt de veerkracht af. Dan kun je natuurlijk je toevlucht nemen tot botox of fillers, maar er zijn ook natuurlijke middelen om het verouderingsproces tegen te gaan. Een bindweefselmassage, bijvoorbeeld. Beauty Boutique Josien heeft zich al in een vroeg stadium gespecialiseerd in deze innovatieve massagetechnieken en boekt daarmee mooie resultaten.

Sport gisteren 17:01

Dove voetballers klaar voor Barcelona

Van 10 tot en met 12 april 2020 vindt het internationaal zaalvoetbaltoernooi plaats in Barcelona. Dit is niet zomaar een toernooi, het is namelijk een toernooi voor dove voetballers. Alphenaar Goran Trajanov (30) is een crowdfundingsactie gestart om het voor zijn team mogelijk te maken om hieraan deel te nemen.

Algemeen gisteren 16:11

Lachgas wordt een softdrug

Het kabinet plaatst het verdovende middel lachgas onder de Opiumwet, waardoor het bezit, de handel, de verkoop, het vervoer en de productie van lachgas wordt verboden. De gemeente Alphen aan den Rijn kondigde eerder al aan dit te wijzigen in de Algemene Plaatselijke Verordening (APV).

Economie gisteren 15:06

Bekendmaking genomineerden VOAWARDS 2020

Donderdag 19 december worden de genomineerden bekendgemaakt voor de VOAWARDS 2020 tijdens de VOA-netwerkborrel. Dit jaar is de verkiezing in een nieuw jasje gestoken, waarbij ondernemingen worden onderverdeeld in 5 categorieën.

Rechtszaak gisteren 14:23

Strafzaak geseponeerd door omgekomen verdachte

De rechtszaak tegen een Alphenaar is geseponeerd door het Openbaar Ministerie (OM). De reden? De verdachte is onlangs om het leven gekomen bij een ongeluk.

Politiek gisteren 13:29

Verbouwing Theater Castellum definitief in zomer 2020

De geplande verbouwing van Theater Castellum in Alphen aan den Rijn gaat door. De entree wordt ruimer en logischer ingedeeld, de horecafuncties worden vernieuwd en verbeterd, achterstallig onderhoud wordt verholpen. Kortom: het theater kan er weer een paar jaar tegenaan.