Fractievoorzitters evenals Spies verrast over regel neveninkomsten

Burgemeester Liesbeth Spies heeft haar neveninkomsten afgedragen zoals dat in de Gemeentewet staat. Zowel de gemeenteraad van Alphen aan den Rijn als de burgemeester zijn verrast dat er een Alphense regel bestaat die anders luidt.

Volgens de landelijke Gemeentewet mag een burgemeester maximaal 14 procent van haar jaarsalaris bijverdienen. Krijgt een burgemeester meer dan dit bedrag, dan moet dit surplus afgedragen worden aan de betreffende gemeente. Dat heeft burgemeester Liesbeth Spies ook netjes gedaan. Dit wordt overigens gecontroleerd via de Rijksoverheid.

Direct na de fusie van Alphen aan den Rijn, Boskoop en Rijnwoude zijn ongeveer 150 nieuwe lokale regels getekend door de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Alphen aan den Rijn. Naar nu blijkt zat hier een gedragscode tussen waarin staat dat de burgemeester alle neveninkomsten moet afdragen. Noch Spies nog de gemeenteraad was hiervan op de hoogte.

Woordvoerder namens de fractievoorzitters André de Jeu meldt dat de gemeenteraad unaniem achter de burgemeester staat, die heeft verklaard niet op de hoogte te zijn van deze code. Ook wordt niet van Spies gevraagd om alsnog meer af te dragen aan de gemeente. Bovendien wordt maandag getoetst of de lokale gedragscode juridisch wel klopt. De Jeu meldt dat in principe de Gemeentewet boven een lokale regel gaat.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Restaurantweek vandaag 18:42

Alphens Restaurantweek: Bowling Alphen - een culinaire strike

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Bowling Alphen.

Advertorial Winkels vandaag 14:46

Bieronline: een webshop met speciaalbieren

De afgelopen maanden hebben John en Maarten van Bier Online het steeds vaker gehad over het starten van een webshop met speciaalbieren. ‘’Tijdens de coronapandemie hebben wij besloten het risico te nemen en deze webshop te realiseren. Dit kon mede dankzij onze kennis, aangezien wij naast Bier Online allebei een fulltimebaan in de ICT hebben.’’

Overige vandaag 09:31

Ontsnapte pinguïn uit Avifauna gevonden

Eerder deze week is er een pinguïn ontsnapt uit vogelpark Avifauna. Na eerder gesignaleerd te zijn bij Nieuwveen werd het beestje gisteren eindelijk gevonden in Bodegraven.

Alphens Restaurantweek gisteren 17:35

Alphens Restaurantweek: Osteria La Piazza - waan je in ‘la dolce vita’

De Alphens Restaurantweek gaat weer van start. Van donderdag 20 tot en met zondag 30 Augustus kun je genieten van de lekkerste meergangen menu’s speciaal samengesteld voor de restaurantweek. Iedere dag zetten we een restaurant in de schijnwerpers. Vandaag de beurt aan Osteria La piazza!