Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"
In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.
Zij-instromers maar ook huidige medewerkers van AVANT die willen doorscholen, worden binnen twee tot negen maanden omgeschoold op verschillende zorgniveaus, waarmee niet alleen snel kan worden voorzien in een capaciteitsbehoefte, maar waarmee ook een ander profiel zorgmedewerker wordt geworven. Tien ouderenzorgorganisaties, van de samenwerkingsorganisatie AVANT, hebben hiervoor de handen ineengeslagen.
Binnen het project staat een regionaal team klaar om de zij-instromers op te leiden en te begeleiden. Men neemt namelijk een hele stap om naar een andere baan in de zorg over te stappen, daarvoor is begeleiding en het inwerken in het nieuwe beroep belangrijk. Ook als men zin heeft om verder te studeren dan worden daar mogelijkheden voor geboden. Met dit certificaat kan men ook werken binnen andere zorgsectoren zoals bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg. Op die manier leiden ze regionaal op.
Het opleiden voor een diploma blijft ook belangrijk maar zo een eerste stap in de zorg kan stimuleren om verder te leren. Zij-instromers worden op die manier geïnspireerd om in de zorg te komen werken en de zorgorganisaties geven hierover uitleg waarbij zij mensen uitnodigen om een kop koffie te komen drinken en vragen te kunnen stellen.
Naast de regionale zorgorganisaties is Menskracht, de bedrijfsopleidingen en volwassenonderwijs van ROC Mondriaan, betrokken bij het opleiden van de nieuwe collega’s. Hierbij staat de praktijk in de ouderenzorg centraal en is er een nauwe band tussen de leercoach en de begeleiders in de praktijk. Via een waarderende manier van begeleiden en een oordeelvrije benadering van de nieuwe collega’s in opleiding, wordt ook het inwerken onder andere gefaciliteerd met de onboardings-app van Primio. De begeleiders in de praktijk worden ondersteund met een Blended Leerlijn van RMMBR, wat speciaal doorontwikkeld is voor dit traject. Zo is er niet alleen aandacht voor de nieuwe collega’s maar ook voor de betrokken begeleiders.
Hoe mooi is het als een nieuwe collega kan doorgroeien en op avontuur kan gaan, want er valt veel te ontdekken in de zorg! Op maandag 27 november is de gezamenlijke aanpak getekend. Er is een jaar van voorbereiding aan vooraf gegaan om de nieuwe collega’s te verwelkomen en ruimte te geven om te ontwikkelen.