WIJdezorg
Advertorial Gezondheid en welzijn

Ga mee op zorgexpeditie: "Jouw avontuur in de zorg"

In de regio Zuid-Holland Noord groeit de vraag om naar nieuwe opleidingsmogelijkheden te kijken en hoe we de zorg voor onze ouderen kunnen blijven bieden. Een van de projecten binnen Avant is gericht op het opleiden van (nieuwe) zorgprofessionals door middel van landelijk erkende mbo-certificaten. Begin 2024 zijn nieuwe collega’s welkom in de zorg waarbij vooral rekening wordt gehouden met het welzijn van onze ouderen in de regio. Door een beroepsgericht onderdeel van een mbo-opleiding te volgen, kunnen werkenden en werkzoekenden met een mbo-certificaat direct aan de slag in een van de zorgorganisaties.

Zij-instromers maar ook huidige medewerkers van AVANT die willen doorscholen, worden binnen twee tot negen maanden omgeschoold op verschillende zorgniveaus, waarmee niet alleen snel kan worden voorzien in een capaciteitsbehoefte, maar waarmee ook een ander profiel zorgmedewerker wordt geworven. Tien ouderenzorgorganisaties, van de samenwerkingsorganisatie AVANT, hebben hiervoor de handen ineengeslagen.

Binnen het project staat een regionaal team klaar om de zij-instromers op te leiden en te begeleiden. Men neemt namelijk een hele stap om naar een andere baan in de zorg over te stappen, daarvoor is begeleiding en het inwerken in het nieuwe beroep belangrijk. Ook als men zin heeft om verder te studeren dan worden daar mogelijkheden voor geboden. Met dit certificaat kan men ook werken binnen andere zorgsectoren zoals bijvoorbeeld de gehandicaptenzorg. Op die manier leiden ze regionaal op.

Het opleiden voor een diploma blijft ook belangrijk maar zo een eerste stap in de zorg kan stimuleren om verder te leren. Zij-instromers worden op die manier geïnspireerd om in de zorg te komen werken en de zorgorganisaties geven hierover uitleg waarbij zij mensen uitnodigen om een kop koffie te komen drinken en vragen te kunnen stellen.

Naast de regionale zorgorganisaties is Menskracht, de bedrijfsopleidingen en volwassenonderwijs van ROC Mondriaan, betrokken bij het opleiden van de nieuwe collega’s. Hierbij staat de praktijk in de ouderenzorg centraal en is er een nauwe band tussen de leercoach en de begeleiders in de praktijk. Via een waarderende manier van begeleiden en een oordeelvrije benadering van de nieuwe collega’s in opleiding, wordt ook het inwerken onder andere gefaciliteerd met de onboardings-app van Primio. De begeleiders in de praktijk worden ondersteund met een Blended Leerlijn van RMMBR, wat speciaal doorontwikkeld is voor dit traject. Zo is er niet alleen aandacht voor de nieuwe collega’s maar ook voor de betrokken begeleiders.

Hoe mooi is het als een nieuwe collega kan doorgroeien en op avontuur kan gaan, want er valt veel te ontdekken in de zorg! Op maandag 27 november is de gezamenlijke aanpak getekend. Er is een jaar van voorbereiding aan vooraf gegaan om de nieuwe collega’s te verwelkomen en ruimte te geven om te ontwikkelen.


Meer nieuws

Advertorial Verzorging vandaag 17:24

Woensdag 28 februari opening informatiepunt Zorg en Welzijn in de Aarhof

Op woensdag 28 februari is het zover: het Informatiepunt Zorg en Welzijn opent haar deuren in winkelcentrum de Aarhof. Ze nodigen alle inwoners van Alphen aan den Rijn van harte uit om deel te nemen aan deze feestelijke gelegenheid, waarbij ze een nieuwe fase van ondersteuning en samenwerking markeren.

Advertorial Film vandaag 14:21

Parkvilla Filmhuis trekt steeds meer bezoekers

Het Parkvilla filmhuis heeft maar liefst 46% bezoekers meer ontvangen in 2023 dan het jaar daarvoor. Het hoogste bezoekersaantal ooit. Ook 2024 heeft een goede start. Een speciale programmacommissie samen met programmeur Cindy van der Hoorn bepalen de titels. En met succes. Steeds meer mensen weten Parkvilla te vinden.  

20 van Alphen vandaag 13:02

Bereid je voor op de 20 van Alphen met deze tips!

Ben jij al klaar voor de 20 van Alphen? Wij zijn er om je te helpen! Met het evenement om de hoek, delen we graag essentiële tips om je optimaal voor te bereiden op deze dag. Lees verder hoe je jezelf kunt klaarstomen voor deze hardloopwedstrijd!

Overige vandaag 11:50

Haal de lente in huis: verse Paastakken van het Kroondomein!

Het voorjaar staat voor de deur en dat betekent dat het ook weer bijna Pasen is. De jaarlijkse Paastakken-actie op het Kroondomein begint inmiddels een traditie te worden, want ook dit jaar kun je weer langskomen voor Paastakken die vers van het land afkomen.

Advertorial Overige vandaag 10:34

Kinderkledingbeurs zomer editie op vrijdag 8 maart!

Ook zin in de zomer? Vrijdagavond 8 maart kan je weer de leukste zomeroutfits scoren voor de kids. Zoals altijd gaat het om leuke en kwalitatief goede (merk)kleding voor klassieke kledingbeurs-prijzen.

Advertorial Verkeer en vervoer vandaag 09:16

Rijschool Toppie zoekt rij-instructeurs om hun team te versterken

Het behalen van je rijbewijs is een fantastisch moment. Eindelijk mag je dat felbegeerde document gaan halen en mag je de weg op. Om ervoor te zorgen dat je goed begeleid wordt naar je examen, werkt Rijschool Toppie met de meest ervaren instructeurs. Maar om al hun leden te kunnen helpen, is Rijschool Toppie op zoek naar enthousiaste rij-instructeurs. Rijschool Toppie is zelfs bereid de opleiding tot rij-instructeur te betalen indien iemand deze nog niet heeft behaald.