Gemeente Alphen aan den Rijn

Galloway kalfje overleden na aanrijding met scooter

Een triest bericht over één van de Galloway kalfjes bij het Weteringpad in Alphen aan den Rijn. Het kalfje is zaterdagavond overleden na een aanrijding met een scooter.

In Alphen aan den Rijn hebben we twee kuddes Galloways, één in Park Zegersloot en één bij het Weteringpad. De kuddes zijn onderdeel van het ecologisch natuurbeheer van de gemeente. Ze houden het gras kort, en dragen met hun grazen en mest bij aan een diverser flora en fauna. Elk jaar worden er meerdere kalfjes geboren. Helaas is één van de kalfjes afgelopen zaterdag overleden. In het donker kwam een scooterrijder in botsing met de Galloway. Het kalfje heeft deze aanrijding helaas niet overleefd. 

“Handhaving en de calamiteitenmedewerker zijn ter plaatse geweest en hebben de berijder en een toevallige passant die getuige was gesproken. Toedracht is volgens de getuige en de scooterrijder dat het kalfje vlak voor de aanrijding plots het fietspad opliep, waardoor de scooterrijder het kalfje niet meer kon ontwijken. Het is daarbij ongelukkig ten val gekomen en aan de verwondingen overleden. Dat betreuren we zeer”, laat de gemeente in een reactie weten.

Reden tot maatregelen, zoals lantaarnpalen plaatsen of een (nachtelijk) scooterverbod, ziet de gemeente niet. “Sinds de Galloway koeien aan het Weteringpad lopen, is dit de eerste keer dat er een zo vervelend incident heeft plaatsgevonden. Er is dan ook geen directe aanleiding om andere maatregelen te treffen.” Wel roept de gemeente inwoners op om alert te zijn. "We willen wel aan iedereen vragen die overdag en ’s avonds over het Weteringpad rijdt, goed op te letten omdat de Galloway’s op het fietspad kunnen lopen."

Foto ter illustratie


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Sport gisteren 15:57

Voor de zomer meer duidelijkheid over nieuwe locatie TV Nieuwe Sloot

Eerder deze maand kreeg Tennisvereniging Nieuwe Sloot slecht nieuws: het racketcentrum kon niet vernieuwd worden. Sinds vorige week kan de vereniging weer wat optimistischer naar de toekomst kijken. Voor de zomer komt namelijk meer duidelijkheid over een nieuwe locatie.

Natuur, recreatie en reizen gisteren 13:45

Afronding Klimaatbos uitgesteld vanwege regenval

De afgelopen maanden is langs de N11 hard gewerkt aan het Alphense Klimaatbos. Hoewel de werkzaamheden op 28 maart afgerond hadden moeten zijn, is het Klimaatbos nog niet af. Dit vanwege weeromstandigheden.

Overige gisteren 11:32

Zuid-Holland overweegt centrumlinkse coalitie

Met Fred Teeven als verkenner en de grote winnaar van de verkiezingen, BoerBurgerBeweging, worden de verschillende mogelijke coalities voor een nieuw college in Zuid-Holland onderzocht. Woensdag maakte de verkenner bekend welke partijen als eerst met elkaar om de tafel gaan.