Gebiedsagenda’s voor alle Alphense kernen en wijken

Voor alle kernen en een aantal wijken in de stad zijn samen met inwoners gebiedsagenda’s gemaakt. De Alphense politieke partijen zijn blij met de goede participatie, maar willen wel de voortgang kunnen volgen. Zij constateren ook dat in de hele gemeente vooral de onderwerpen wonen, verkeersveiligheid en groenonderhoud belangrijk zijn.

In de gemeenteraad van 28 maart worden de gebiedsagenda's over de eigen leefomgeving tot en met 2027 vastgesteld. De agenda's zijn in de raadscommissievergadering van donderdag 14 maart uitgebreid besproken door de politieke fracties. Het wordt een hamerstuk en er wordt dus niet verder over gepraat.

De gebiedsagenda's gelden voor:

 • Aarlanderveen
 • Alphen Centrum en Park Zegersloot
 • Alphen Noord
 • Alphen West (Hoorn)
 • Alphen West (Kerk en Zanen)
 • Benthuizen
 • Boskoop
 • Hazerswoude-Dorp
 • Hazerswoude-Rijndijk Oost
 • Hazerswoude-Rijndijk West
 • Koudekerk aan den Rijn
 • Zwammerdam

Aarlanderveen krijgt (ook) een Dorpsvisie 2024-2035.

Leefomgeving

Er zijn drie belangrijke onderwerpen die in alle lokale bijeenkomsten zijn ingebracht door inwoners: aandacht voor de buitenruimte zoals groen en speelplaatsen, aandacht voor veel buurtgerichte ontmoetingsplekken voor iedereen en vooral een goede en duidelijke communicatie over alle besproken onderwerpen.

Participatie

Over de hele linie is de Alphense politiek het erover eens dat voor het opstellen van de gebiedsagenda's een goede participatie is geweest. "Het was echt van buiten naar binnen werken met bijdragen van inwoners", zegt een tevreden Clemens Boere (Nieuw Elan). Desondanks ziet Erik van Zuylen (GroenLinks) geen participatievisie en dat wil hij bij de volgende ronde als verbeterpunt.

Rol inwoners

De participatie bestaat uit verschillende lokale bijeenkomsten waar inwoners in het algemeen voor zijn uitgenodigd. Daarnaast kregen mensen die aangaven belangstellend te zijn ook een brief. Verschillende raadsleden hebben bijeenkomsten bijgewoond en zelf geconstateerd dat de bijeenkomsten steeds beter zijn bezocht, dat inwoners erg geïnteresseerd zijn en dat veel van hun inbreng ook is opgenomen. Gedurende de looptijd van de gebiedsagenda's tot en met 2027 zal in ieder geval telkens opnieuw tijdens lokale bijeenkomsten met de inwoners worden gesproken.

Kritische punten

Natuurlijk is er ook kritiek. "Wij zagen veel ouderen bij de bijeenkomsten. Hoe zit het met de rest van de gemeenschap?", wil Vanessa Scholtens (VVD) weten. Rebecca Sterk (PvdA) vraagt zich af wat de meerwaarde is van twaalf agenda's: "Wat zijn de extra’s?" RGL wil weten hoe het zit met de kosten en hoe de keuzes zijn gemaakt wat wel en wat niet op te nemen.

Papieren tijger

Van verschillende partijen komt het verzoek aan wethouder Gert-Jan Schotanus om goed op de hoogte te worden gehouden. Helma van der Louw (CDA) wil ook een goed verwachtingsmanagement, zodat bewoners weten wat wel en wat niet kan en waarom. Ook zegt zij: "De agenda's mogen geen papieren tijgers worden!" En, de lat ligt nu heel hoog.

Waarmaken

Wethouder Schotanus wil zeker de verwachtingen waarmaken. "Het doel is om te doen wat we nu hebben opgeschreven." Daar komt een belofte overheen: "We gaan dit echt doortrekken en er komen meer bijeenkomsten in de gebieden." Ook meldt de wethouder dat de onderwerpen zijn besproken in de Alphense Kinderraad en met de jongerenraad.

Speciale aandacht

Een aantal speciale punten springen er in de agenda's uit. Zo wil de wethouder nogmaals met de provincie Zuid-Holland overleggen over zwemmen in de Alphense Rijnhaven. Zelf denkt Schotanus dat het wel kan, bijvoorbeeld door te werken met openingstijden. Ook probeert de gemeente in overleg met afvalverwerker Cyclus iets te doen voor inwoners, zoals in Benthuizen, die ver van het afvalbrengstation aan de Steekterweg in Alphen-Stad wonen.

De gebiedsagenda's staan op de gemeentelijke website bij de vergaderstukken van de gemeenteraadsvergadering op 28 maart. De communicatie naar inwoners loopt via uwdorpofwijk.alphenaandenrijn.nl

Op de foto: Alphens grootste wijk Ridderveld met 30.000 inwoners


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.

Overige gisteren 15:26

Dag van de Vluchteling gevierd met speciale bijeenkomst

Op 20 juni 2024, de Dag van de Vluchteling, bundelen Kwadraad, Participe, Friends for Friends, Mix Support en de Gemeente Alphen aan den Rijn hun krachten voor een bijzondere bijeenkomst. In Buurthuis De Mozaïek nodigen zij eenieder uit om samen de Dag van de Vluchteling te vieren. Een warme, multiculturele ontmoeting staat centraal, waarbij de nadruk ligt op het delen van verhalen, dromen, en het groeien als gemeenschap.