Josh Walet

Gebrekkige controle leidde tot ontsnappingspoging in PI Alphen

In oktober vorig jaar deed ‘speciekuipmoordenaar’ Nicky S. een poging om te ontsnappen uit de Alphense gevangenis. Uit onderzoek blijkt dat de ontsnappingspoging veel eerder gestopt had kunnen worden.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Onderzoekers van het Bureau Veiligheid en Integriteit (BV&I) van de Dienst Justitiële Inrichtingen (DJI). Na uitvoerig onderzoek trekken zij de conclusie dat de uitbraakpoging ‘in een veel vroeger stadium gestopt had kunnen worden’. Zo was de gevangene in de nacht van de gepoogde ontsnapping zeker een uur op het dak van de penitentiaire inrichting. Verder werd zijn cel in de dagen voorafgaand aan de uitbraak niet gecontroleerd.

Nicky S. stelt zelf dat het raam waardoor hij ontsnapte al dagen openstond. Dit verborg hij door een wit laken voor het open raam te hangen. Vanaf de buitenkant was ook niets zichtbaar, vanwege de witte tralies. In zijn cel lagen delen van het losgewrikte raam, maar omdat S. zich ziekgemeld had werd hij met rust gelaten de dagen voor de uitbraak.

Hoge werkdruk

De PI laat weten dat de administratie op de dag van het incident inderdaad niet op orde was en dat ze de protocollen en werkinstructies daarop aangescherpt hebben. Ook belooft de penitentiaire inrichting extra controles uit te voeren, zelfs als gedetineerden ziek zijn.

Volgens vakbond FNV heest er een hoge werkdruk bij de DJI. Hierdoor worden zaken over het hoofd gezien. Volgens de PI Alphen wordt er voldoende tijd ingeland om werkzaamheden uit te voeren en is er geen sprake van een hoge werkdruk.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werkzaamheden Raadhuisstraat vandaag 17:12

Bij MijnTafel in de mooie Raadhuisstraat is het ‘elke dag anders’

In januari 2016 vestigde MijnTafel zich in de Raadhuisstraat. Acht en een half jaar later bloeit de zaak als nooit tevoren. In de vierde aflevering van reportages over de vernieuwde Raadhuisstraat het verhaal van MijnTafel, opgetekend door initiatiefneemster Janneke Vorenkamp.  

Evenement gisteren 16:59

Doe mee aan het Alphens Kampioenschap Blindproeven!

Heb je zin in een leuke uitdaging met familie, vrienden of collega’s? Schrijf je dan in voor het Alphens Kampioenschap Blindproeven op zaterdag 24 augustus tijdens het Alphens Wijn Event!

Politiek gisteren 14:28

Versoepeling van alcoholverbod in Gemeente Alphen aan den Rijn

Tot voor kort gold er een streng alcoholverbod in de openbare ruimte van de hele gemeente Alphen aan den Rijn. Recentelijk heeft het college van burgemeester en wethouders echter besloten om deze regels te versoepelen. Het algehele alcoholverbod wordt niet langer proportioneel geacht, en daarom is er nu een gerichter beleid van kracht.