Archieffoto
Advertorial Politiek plein

Geef Oude Raadhuis de culturele en maatschappelijke invulling die het verdient

De fractie van GroenLinks steunt het plan om het Oude Raadhuis om te bouwen tot een multifunctioneel cultureel centrum. Dit initiatiefvoorstel van CDA werd eind oktober besproken in de raadscommissievergadering. Al jaren pleit GroenLinks voor een culturele en maatschappelijke bestemming voor het pand. De partij liet het punt ook opnemen in het coalitieakkoord van 2018 en diende later een motie om dit te bekrachtigen.

Het beeldbepalende Rijksmonument aan het Burgemeester Visserpark staat al jaren voor een groot deel leeg. "Ontzettend zonde," aldus GroenLinks raadslid René Driesen. Hij zet zich al verschillende raadsperiodes in voor de herbestemming van het gebouw. In 2020 presenteerde hij een concreet plan voor de vestiging van het Nationaal Popmuseum, dat niet op voldoende steun in de raad kon rekenen. "Imiddels zijn we weer drie jaar verder, jaren waarin de staat van het gebouw alleen maar is verslechterd. Dit terwijl het een uniek pand is, dat een van de weinige nog relatief ongeschonden voorbeelden is van de traditionalistische stijl."

Driesen juicht het concept dat nu is ontwikkeld onder leiding van CDA raadslid Winfried Ponsioen dan ook van harte toe. "Dit is precies wat wij al die jaren al wensten: een plek voor kunst en muziek, maar daarnaast ook een prachtige locatie waar mensen kunnen blijven trouwen. Bovendien heeft Parkvilla extra ruimte nodig, dus het mooi dat zij ook gebruik kunnen maken van het gebouw. Wij willen wel benadrukken dat dit in geen geval moet betekenen dat het eigen gebouw van Parkvilla zijn functie verliest."

Kritiek dat het plan te veel geld zou kosten snijdt volgens Driesen geen hout. "Door het verduurzamen van het pand zal de gemeente enorm besparen op de energielasten. Ook zal er meer parkeergeld binnen komen. Daarnaast zijn er fondsen voor het renoveren van monumentale panden. Veel van de te maken kosten komen bovendien voort uit achterstallig onderhoud. Dit zijn dus kosten die sowieso gemaakt zouden moeten worden, ongeacht de nieuwe bestemming. Misschien zal het project niet kostendekkend zijn, maar het gaat om een gebouw van publiek belang, voor ons allemaal. Net als het monumentale raadhuis in Boskoop, dat voor 6 miljoen een mooie maatschappelijke functie heeft gekregen. Trouwens: dat was toen een hamerstuk."

 


Meer nieuws

Advertorial Winactie Sport vandaag 16:24

Win je aankoopbedrag terug bij Running & Walkingcenter!

Het voorjaar komt er langzaam aan en iedereen wil onderhand weer eens lekker buiten wandelen of hardlopen. Als extra stimulans heeft Running & Walkingcenter een mooie actie! Je kunt namelijk jouw aankoopbedrag terugwinnen!

Politie en handhaving vandaag 15:17

Jongen mishandeld op de Willemstraat

Gisteren, rond 15:30 uur, kreeg de politie Alphen aan den Rijn een melding van een mishandeling op de Willemstraat. Een jongen wilde daar gaan voetballen met zijn jongere broertje, toen een groep van tien jongens ook interesse toonde om mee te doen. Helaas namen zij echter de bal af en renden ermee weg. Toen de jongen zijn bal terug wilde halen, werd hij door vijf van deze jongens in elkaar geslagen.

Politie en handhaving vandaag 14:20

Politie onderzoekt inbraak op de Watermunt in Alphen aan den Rijn

Op vrijdag 19 april, omstreeks 20:15 uur, ontving de Politie Alphen aan den Rijn een melding van een inbraak op de Watermunt. De inbraak moet hebben plaatsgevonden tussen 15:00 uur en 20:15 uur. Bij aankomst bleek het hele huis overhoop te zijn gehaald, wat het op dat moment nog moeilijk maakte om precies vast te stellen wat er allemaal was weggenomen.

Overige vandaag 13:55

Teken zijn weer actief: verhoogd risico op tekenbeten

Met het stijgen van de temperatuur en de komst van het voorjaar, trekken mensen er weer op uit. Echter, deze tijd van het jaar brengt ook een verhoogd risico op tekenbeten met zich mee. Dit blijkt uit een alarmerende stijging van het aantal tekenbeetmeldingen op Tekenradar.nl.

Advertorial Kinderen vandaag 12:36

Kinderfilms met ontbijtbuffet in meivakantie

Parkvilla heeft drie mooie films op het programma voor verschillende leeftijden. Dieren staan centraal deze vakantie en een aantal zijn gebaseerd op populaire kinderboeken.