Pixabay

Geen 5 miljoen euro op voorhand bezuinigen

Een voorstel van de oppositiepartijen in Alphen aan den Rijn om voor het einde van het jaar met 5 miljoen euro bezuinigingen te komen, heeft het net niet gehaald. De coalitiepartijen stemden tegen deze motie in de raadsvergadering van donderdag 29 oktober.

Oppositie en coalitie staan op het oog lijnrecht tegenover elkaar over een motie om 5 miljoen te bezuinigen. De tekst van de motie van D66 luidt: 'vóór het einde van 2020 een pakket aan structurele maatregelen, ter grootte van minimaal 5 miljoen euro voor te leggen die, na besluitvorming in de raad, reeds in 2021 een positief effect sorteren t.a.v. de gemeentelijke uitgaven en/of inkomsten'.

Op zichzelf zien alle politieke partijen in dat er iets moet gebeuren om de coronacrisis het hoofd te bieden. Ook wethouder financiën, Kees van Velzen, wil absoluut maatregelen nemen. De discussie gaat over de hoogte van het bedrag en over het dwingende tijdstip.
"We kunnen ook 7 miljoen moeten bezuinigen of misschien maar 3", aldus André de Jeu (Nieuw Elan). Samen met CDA en GroenLinks heeft Nieuw Elan dan ook een motie ingediend zonder getallen waarin om een onderzoek wordt gevraagd naar de mogelijkheden.

Eerst onderzoek
Dat onderzoek is al volop bezig, zo zegt wethouder Van Velzen. Hij raadt de motie dan ook af: "Eerst wil het College een plan van aanpak presenteren vanuit werkgroepen van verschillende afdelingen binnen het gemeentehuis. En, we moeten het proces van heroriëntatie nog afronden waarbij we als gemeentebestuur vaststellen wat onze kerntaken zijn en wat niet."
Ook Van Velzen meldt dat het uiteindelijk dan om een hoger of lager bedrag zou kunnen gaan dan de geëiste 5 miljoen.

Stemming
De voltallige coalitie, Nieuw Elan, CDA en GroenLinks, stemt tegen de motie. "Het is te vroeg en te onbekend wat het juiste bedrag moet zijn. Eerst moeten we het proces afronden", zegt De Jeu in zijn stemverklaring die wordt gesteund door de beide coalitiepartners.
De VVD meldt dat zij iets op korte termijn wil. Peter Bontekoe (WKB), Ank de Groot (RGL) en Caroline Blom (ChristenUnie) zeggen dat het om het signaal gaat.
De stemming is 20 tegen (coalitie) en 18 voor (oppositie).


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Alphens Sinterklaas Journaal Voor Kinderen vandaag 07:29

Het Alphens Sinterklaas Journaal 2020 - Aflevering 18

Ook dit jaar beleven de Sint en zijn pieten weer de leukste avonturen. De achttiende aflevering van het Alphens Sinterklaas Journaal kun je nu zien op Alphens.nl! Tot en met 4 december iedere schooldag een nieuwe aflevering.

Wonen en bouwen gisteren 17:48

De sloop bij het Rode Dorp gezien van bovenaf

Vorige week is de sloop van het Rode Dorp in Alphen van start gegaan. De eerste woningen zijn inmiddels gesloopt, de komende weken volgt de rest. Op deze dronebeelden krijg je een indruk van hoe het Rode Dorp er nu uitziet.

Advertorial Verkeer en vervoer gisteren 16:56

Dubbel jubileum bij Toyota Van Ekris

De Toyota dealer voor Nieuwkoop en Mijdrecht viert met volle trots het 12,5 jaar jubileum van Monique en Reinier. Beiden begonnen in hetzelfde jaar bij Van Ekris. Monique kwam het team van de administratie versterken en Reinier de receptie van de werkplaats.

Sport gisteren 16:17

Zes sportvelden bij ARC voorzien van LED verlichting

De nieuwe, energiezuinige LED verlichting van ARC is afgelopen donderdag door leverancier Sportverlichting.com opgeleverd. Deze LED verlichting vervangt op zes sportvelden van ARC de bestaande conventionele verlichting.

Politie gisteren 15:33

Oeps, foutje: ‘gestolen’ snorfiets blijkt toch niet gestolen

Op vrijdag zagen politieagenten een persoon op een snorfiets bij de Gnephoek rijden. Bij controle bleek de snorfiets als gestolen gesignaleerd te staan. Later bleek echter dat de aangever van de diefstal een verkeerd kenteken had doorgegeven.