Josh Walet

Geen gewenningsperiode avondklok: handhavers en politie schrijven direct bekeuring uit

Vanaf zaterdag 23 januari gaat de avondklok in. Handhaven op deze maatregel is een opgave voor handhavers en politie. Burgemeester Liesbeth Spies laat weten dat er dan ook direct beboet zal worden als Alphenaren zonder geldige reden op straat zijn.

De avondklok geldt tussen 21:00 uur ’s avonds en 04:30 uur ’s ochtends. “Het is een heftige maatregel”, vindt burgemeester Liesbeth Spies. “Het is een maatregel waar niemand – ook ikzelf niet – op zit te wachten.” Toch zullen ook Alphenaren zich aan de avondklok moeten houden vanaf zaterdag 23 januari. Er is namelijk slechts een beperkte lijst met uitzonderingen. In veel gevallen heb je ook nog een eigen verklaring nodig om aan te tonen waarom je op straat bent tijdens de avondklok.

Spies heeft begrip voor de maatregel, ondanks dat ze het graag anders had gezien. “Volgens deskundigen helpt de avondklok in het terugdringen van het aantal besmettingen. Bovendien wijzen zij er ook op dat nieuwe varianten veel besmettelijker zijn. Vanuit die overwegingen heeft de Tweede Kamer gisteren ingestemd en doe ik nu een dringend beroep op iedereen om zich ook aan deze maatregel te houden”, benadrukt Spies.

Maar hoe wordt dat gehandhaafd, die avondklok? Er wordt in Alphen voor gekozen om streng te handhaven. “Voor handhavers en politie zorgt deze maatregel voor extra werkdruk. Wij werken daarom aan een strategie waarbij politie en boa’s elkaar kunnen versterken bij het handhaven van de avondklok”, zegt Spies. En eerst waarschuwen? Dat gaat niet gebeuren. “Omdat het niemand kan zijn ontgaan dat de avondklok wordt ingevoerd, is er geen gewenningsperiode en wordt bij overtreding van de maatregel direct beboet.”

Wanneer je je tijdens de avondklok toch buiten begeeft, zonder dat je daar een geldige verklaring voor hebt, ben je in overtreding en krijg je een boete van € 95. Je krijgt geen aantekening op je strafblad.


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Winactie Eten en drinken vandaag 12:31

Winnen: € 25 die je vrij kunt besteden bij Kabalt’s Drive-In

Vanaf vandaag, vrijdag 26 februari, kun je weer terecht bij Kabalt’s Drive-In aan de J.A. Leeghwaterweg 1 in Alphen aan den Rijn. Nieuw is dat je terecht kunt voor zoete én hartige versnaperingen. Om te vieren dat ze weer open zijn, mogen wij € 25 aan tegoed weggeven die je vrij kunt besteden!

Wonen en bouwen vandaag 11:49

Bouwen in de Noordrand van Alphen? Werkgroep vraagt mening van bewoners

De haalbaarheid om te bouwen in de Noordrand en de Gnephoek wordt onderzocht. De werkgroep Leefbare Omgeving Heimanswetering (LOHW) behartigt daarbij de belangen van bewoners uit de omgeving van de Noordrand. Om hun visie en wensen te peilen, hebben ze een vragenlijst opgesteld.

Advertorial Overige vandaag 10:58

Nieuw bij Grip op je eetgedrag: Niet goed? Geld terug!

Succesvol afvallen kun je vergelijken met autorijden; het succes zit ‘m in de combinatie van vaardigheden. “Net als autorijden is succesvol afvallen geen rocket science”, legt Annouschka van Grip op je eetgedrag uit. “Je moet alleen wel weten waar je mee bezig bent.”

Cultuur vandaag 10:03

Textielafval van Alphenaren vormt basis voor blikvanger nieuwe bibliotheek

Op de eerste verdieping in de nieuwe bibliotheek is kunstenaar Femke van Gemert momenteel druk bezig met het installeren van een kunstwerk. Met zo’n 200 tot 300 kilo textielafval van Alphenaren erin verwerkt, moet Het Nest straks dé blikvanger van de nieuwe bibliotheek worden.