Pixabay

Geen grap: vanaf 1 april statiegeld op blikjes

Lege blikjes van bijvoorbeeld bier of cola is een veel voorkomende vorm van zwerfafval. Daarom zal vanaf 1 april statiegeld worden ingevoerd op blikjes. Eerder werd dit al gedaan met kleine plasticflesjes. Waar je je lege blikjes vanaf 1 april kan inleveren lees je hier.

Vanaf 1 april krijg je 15 cent voor het inleveren van een blikje, net zoals op kleine flesjes. Dit wordt gedaan om zwerfafval te beperken en recyclen te stimuleren. Volgens de Rijksoverheid gaan er jaarlijks twee miljard blikjes over de toonbank, waarvan er 150 miljoen in het milieu belanden. Dit blijft elk jaar toenemen. Aluminium wordt in de natuur niet afgebroken, waardoor het achterlaten van blikjes extra slecht is voor het milieu. Ook kost de productie van aluminium veel energie en zorgt het dus voor veel CO2-uitstoot.

Het Rijk heeft om deze redenen besloten de maatregel in te voeren. Vanaf 1 april betaal je als consument 15 cent meer voor een metalen drankverpakkingen. Dit bedrag krijg je terug als je je blikje inlevert, zónder deuk. Zo kan het apparaat de barcode van het blikje goed scannen. Waar je je blikjes in kan leveren? Dit kan bij supermarkten groter dan 200 vierkante meter en bemande tankstations langs de snelweg. Zij zijn verplicht een innamepunt te plaatsen en het statiegeld uitkeren. Andere locaties, zoals sportverenigingen, mogen zelf bepalen of ze het statiegeld uitkeren of doneren aan een erkend goed doel.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Gemeente gisteren 17:30

Gespannen sfeer bij bijeenkomst tijdelijke huisvesting Steekterweg

Woensdagavond vond een informatiebijeenkomst over tijdelijke opvang voor Oekraïners aan de Steekterweg plaats. Dit omdat er onder bewoners onrust heerst over de locatie en de aantallen die opgevangen zullen worden. Het werd een verhitte avond.

Evenementen gisteren 16:23

Kaartverkoop Zomerspektakel gesloten: vrijdagavond volledig uitverkocht

Nog heel even en dan is het weer zover: het Zomerspektakel aan het Meer. Met elk jaar zo’n 70.000 bezoekers in één weekend belooft het ook dit jaar een knallende editie te worden. Dat Alphenaren er zin in hebben blijkt uit de kaartverkoop; de tickets voor de vrijdagavond zijn volledig uitverkocht.

Advertorial Sport gisteren 14:03

Padellen met jouw sportvereniging bij Sunset Padel

Het sportseizoen zit er voor veel sportclubs (bijna) op. Stilzitten doe je natuurlijk niet, dus probeer eens een andere toffe sport en blijf lekker fit. Kom padellen bij Sunset Padel met je teamgenoten! Sportverenigingen kunnen nu tot 1 juli gebruik maken van een speciale actie. 

Calamiteiten gisteren 12:52

Ambulancedienst waarschuwt voor valse meldingen: “Besef welke gevolgen het heeft”

Afgelopen weekend kreeg de ambulancedienst een melding van een vermeende reanimatie. Eenmaal aangekomen bij de desbetreffende woning bleek het om een valse melding te gaan. De ambulancedienst neemt je mee in hun belevenis van die dag. “Besef jij welke gevolgen het heeft als je denkt een grapje met iemand uit te halen?”

Evenementen gisteren 11:41

Alles wat je moet weten voordat je naar het Zomerspektakel aan het Meer gaat

Het Zomerspektakel aan het Meer staat voor de deur. De laatste 100 kaarten zijn gisteren in de verkoop gegaan en de organisatie verwacht vandaag uit te kopen. Om ervoor te zorgen dat jij goed voorbereid naar het festival kunt gaan, hebben we alle essentiële informatie voor je op een rijtje gezet.