Gemeente Alphen aan den Rijn

Geen huis en toch niet dakloos

Hoe kan het dat je geen huis hebt, maar toch niet dakloos bent? Deze en andere vragen zijn donderdag 14 maart door de Alphense politiek besproken tijdens een raadscommissievergadering Sociaal Domein.

Er blijken strenge regels te gelden waaraan inwoners moeten voldoen voordat zij als dakloos of thuisloos worden erkend. Het criterium van ‘geen huis’ hebben is namelijk niet de enige regel. Daarnaast moet er geen inkomen zijn en je hebt ook geen netwerk. En dan pas ben je officieel dakloos en wordt je opgevangen in het regionale centrum De Binnenvest in Leiden.

Een uitdaging hierbij is dat 90 procent van de mensen die zich aanmelden als dakloos, volgens de regelgeving helemaal niet dakloos zijn. Wethouder Anouk Noordermeer meldt dat het niet de bedoeling is dat deze mensen op straat terechtkomen. “Het gaat wel om 90 procent van de aanvragen. Deze mensen kunnen niet naar de regionale opvang. Wij vangen hen lokaal op. Dat is sinds januari 2023 zo geregeld.”

Geen huis is niet dakloos

Er is een kennelijk verschil tussen daklozen, thuislozen en bankslapers. Daklozen gaan naar een regionale opvang. Thuislozen en bankslapers hebben weliswaar geen woning meer, maar kunnen nog ergens terecht in hun netwerk. In theorie althans. “Er is een groep economisch daklozen, bijvoorbeeld na een scheiding, en dat zijn mensen die geen zorg nodig hebben, maar gewoon een thuis. We zijn bezig om deze lokale groep op te vangen, maar we hebben dat nog niet op de rit.”

Oplossing zoeken

Veel van deze mensen melden zich bij Nieuwe Energie, de opvangorganisatie in de regio Leiden. “Vaak melden zij zich daar omdat zij een oplossing zoeken. Dat is begrijpelijk, als je nergens kunt wonen en geen huis hebt dat zoek je toch naar hulp. Maar de regionale daklozenopvang is daar niet voor. Dat moeten we lokaal dus regelen. TOM helpt inwoners vanuit Open Venster om in hun eigen netwerk een plek te vinden en helpt hen ook verder.”

Huisvestingsverordening

Via de huisvestingsverordening is binnen Holland Rijnland een bepaald aantal woningen voor noodopvang geregeld. Daar is echter een mismatch. In Alphen aan den Rijn loopt een pilot om de mensen zonder huis toch snel aan een geschikte woning te helpen.

Ondersteuning met wonen en Opvang

De voortgang van ondersteuning voor wonen en maatschappelijke opvang is een nieuwe regeling, sinds januari 2023, waarbij Alphen aan den Rijn samenwerkt met Nieuwkoop en Kaag en Braassem. Het gaat om inwoners met een psychische stoornis die niet of nog niet zelfstandig kunnen wonen. TOM in de Buurt regelt de ondersteuning, maar probeert ook te voorkomen dat inwoners hiervan gebruik moeten maken.

Daarnaast is het uitvoeren van Opvang besproken. TOM werkt hiervoor samen met Stichting De Binnenvest die regionale opvang voor daklozen en thuislozen organiseert via Nieuwe Energie. Het gaat daarbij om mensen zonder huis, zonder inkomen en zonder netwerk. Andere mensen zonder huis moeten lokaal worden opgevangen. Een uitdaging is correct doorverwijzen tussen regionale opvang en lokale opvang in Open Venster in Alphen aan den Rijn.

 


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Politie en handhaving vandaag 12:30

Kordate actie van 7-jarig meisje redt haar vader

Zondag 26 mei omstreeks 09:30 uur ontving de politie een melding van een onwelwording in een woning. Een 7-jarig meisje zag dat haar vader onwel werd en twijfelde geen moment. Ze belde direct haar moeder, die vervolgens de hulpdiensten inschakelde.

Jubileum vandaag 11:59

Geslaagd jubileumfeest bij Winkelcentrum de Baronie

Op zaterdag 25 mei was het feest in winkelcentrum de Baronie, want ze vierden hun 10-jarig jubileum! Alle bezoekers van het winkelcentrum waren uitgenodigd om dit bijzondere moment samen te vieren. Tussen 11:00 en 16:00 uur was jong en oud welkom om te genieten van een gevarieerd programma vol optredens en leuke activiteiten.

Politie en handhaving vandaag 10:33

Ruzie in speeltuin escaleert: Politie Alphen aan den Rijn grijpt in

Op zaterdag 25 mei omstreeks 16:00 uur ontving de politie Alphen aan den Rijn een melding van een ruzie in de speeltuin aan de kruising van de Hugo de Grootstraat en de Jan Nieuwenhuijzenstraat. Wat aanvankelijk leek op een alledaagse jeugdruzie, escaleerde snel toen ouders zich ermee gingen bemoeien.

Advertorial Theater vandaag 09:45

Avondvullend programma bij Parkvilla met expositie, filmklassieker en muziek

Parkvilla organiseert op 12 juni een avondvullend programma rondom de indrukwekkende expositie LEF - Let’s Embrace Freedom - van fotograaf Henk Veldhuizen. Met deze tentoonstelling wil Henk laten zien hoe mooi het is als je vrijheid hebt om jezelf te zijn. Op deze avond is er de mogelijkheid om met elkaar in gesprek te gaan. 

Advertorial Onderwijs gisteren 17:09

25 jaar sportklassen bij het Scala College

In 1999 is het Scala College gestart met de sportklassen. Dit betekent dat dit schooljaar het 25-jarig jubileum wordt gevierd en dat was afgelopen week goed te merken op het Scala College. Het docententeam van Lichamelijke Opvoeding (LO) heeft zich keihard ingezet om deze sportieve feestweek tot een succes te maken!

Politiek gisteren 16:17

Geen hulp in de huishouding meer voor 19 euro per maand

Het afschaffen van het abonnementstarief van 19 euro per maand voor hulp in de huishouding levert 1,5 miljoen per jaar op vanaf 2027. Tot nu toe betaalt gemeente Alphen aan den Rijn deze kosten. De Wmo-regeling huishoudelijke hulp wordt inkomensafhankelijk.