Josh Walet

Geen langere openingstijden voor terrassen tijdens coronacrisis

Tot ’s avonds laat een drankje drinken op het terras. Met deze warme temperaturen klinkt dat heel aantrekkelijk, maar op het terras zitten is in Alphen in veel gevallen na 23:00 uur helaas niet toegestaan. En daar komt voorlopig ook geen verandering in.

Op 1 juni konden horecagelegenheden hun deuren weer openen, maar veel ondernemers moeten alle zeilen bijzetten om hun zaak draaiende te houden. Hier zou de gemeente bij kunnen helpen volgens Helma van der Louw (CDA).

In de Algemene Plaatselijke Verordening (APV) is vastgelegd dat terrassen tot 23:00 uur geopend mogen zijn. Een uitzondering hierop geldt voor een gedeelte van het centrum van Alphen (rond de Julianastraat en het Rijnplein). Daar hoeven horecagelegenheden hun terrassen pas om 00:30 uur te sluiten. Door de openingstijden van de terrassen in alle delen van de gemeente te verruimen naar 00:30 uur, zou de gemeente horecaondernemers kunnen helpen, zo stelt Van der Louw in een brief aan de gemeente. “Zeker in de zomertijd.”

Geen langere openingstijden voor terrassen

Maar daar geeft de gemeente geen gehoor aan. De belangrijkste reden om dit niet toe te staan is de overlast die zal ontstaan voor omwonenden. “Het toestaan van latere sluitingstijden voor terrassen is een grote beleidswijziging. Omwonenden kunnen flink overlast ervaren van het (stem)geluid van terrassen. Het stemgeluid van personen op een onoverdekt en onverwarmd terrein mag namelijk niet meegenomen worden tijdens een geluidsmeting door de Omgevingsdienst. Hierop kan dus niet gehandhaafd worden als er overlast ontstaat. Als de tijden worden verruimd kunnen omwonenden worden gestoord in hun nachtrust.”

De reden dat er in een deel van het centrum wel langere openingstijden van het terras zijn toegestaan, is omdat het gedeelte rond de Julianastraat en het Rijnplein een uitgaansgebied betreft. “Ten tijde van het vaststellen van de nadere regels was het niet wenselijk om op meerdere locaties in gebieden waar restaurants zijn gevestigd latere sluitingstijden voor terrassen toe te staan. Vanwege het dominerende horeca karakter is, na een positief bevonden proef destijds, het aangewezen gebied tot stand gekomen.”

De coronacrisis moet volgens de gemeente niet gezien worden als een uitzondering. Door de versoepeling van de coronamaatregelen op 1 juli heeft de gemeente namelijk besloten dat er geen aanpassingen meer zullen worden gedaan op het beleid. “Om die reden zullen latere sluitingstijden wegens de coronamaatregelen niet worden vergund. Daarnaast heeft de gemeente, nadat de horeca onder beperkingen weer open mocht, meegewerkt aan de wens van de horeca voor ruimere tijdelijke terrassen.”


Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Heb je een nieuwtje? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 14:43

Feestelijke uitreiking Anglia-certificaten op het Leerpark

Afgelopen schooljaar hebben zeventien leerlingen van het Groene Hart Leerpark voor het eerst Anglia-examen gedaan, en alle leerlingen zijn geslaagd. Dinsdag 22 september werden de officiële certificaten feestelijk uitgereikt.

Wonen en bouwen vandaag 13:14

Laatste grote gevelelement woningen Akkerwinde geplaatst

Momenteel worden 199 woningen in de Akkerwinde en de Boterbloemweg in Alphen energiezuinig gemaakt. Woonforte laat nu weten dat het laatste grote gevelelement van de laatste woning op zijn plek zit.

Overige vandaag 11:31

Thomas Berge doet mee aan hashtag #ikdoenietmeermee

Artiesten uit heel Nederland komen in actie tegen de coronamaatregelen van het kabinet. Dit doen ze onder de hashtag #ikdoenietmeermee. Ook Thomas Berge uit Alphen doet mee aan de actie. “Wij willen duidelijkheid. Wij zijn niet gek.”

Advertorial Winkels vandaag 11:08

Handige services bij Primera Jacobs

Ondanks alle problemen die de detailhandel ondervindt in het huidige coronatijdperk, zijn er toch ook winkels die, crisis of niet, ongekend populair zijn en succesvol door blijven draaien. Primera Jacobs is daar een mooi voorbeeld van. De winkelketen blijkt continu in staat om relevant te blijven en in te spelen op de behoeftes van hun lokale klanten.

Overige vandaag 10:25

Foutief gestalde fietsen bij station worden binnenkort verwijderd

Gevaarlijk of hinderlijk geparkeerde fietsen in de omgeving van het station, het is al een tijdje een probleem in Alphen. Vanwege de grote overlast gaan de handhavers van de gemeente daar nu extra op letten. Onder het motto ‘Fiets fout = fiets weg’, worden binnenkort alle fout gestalde fietsen verwijderd.