Blog Opinie

Geen valse beloftes meer voor de Molukse gemeenschap

Op 10 oktober jl. vond op het Gemeentehuis Alphen aan den Rijn de commissiebehandeling met betrekking tot het sociaal en maatschappelijk domein plaats inzake het voorstel van het college aan de raad over de 2e fase van de herijking dorps- en buurthuizen.  

Hetgeen daar is besproken heeft veel kwaad bloed gezet in de Molukse gemeenschap van Alphen aan den Rijn, met name veroorzaakt door de antwoorden van wethouder Kees van Velzen naar aanleiding van de terechte vragen vanuit de raadsleden van GroenLinks, PVDA en RijnGouweLokaal.

De opmerkelijke houding van Kees van Velzen schenden de gemaakte afspraken rondom de naamgeving van het nieuwe gebouw. Hierover zijn afspraken gemaakt dat de naam ‘Kaju Putih’ behouden zal blijven. Ook over het beheer van het gebouw zijn naar aanleiding van de ingebrachte stukken twijfels geopperd. Dit tegen de afspraken die in een reeds ondertekende samenwerkingsovereenkomst zijn omsloten.

De Molukse gemeenschap heeft na een ‘valse’ belofte van de gemeente gewacht op een stenen gebouw. Dat proces heeft jarenlang geduurd en na protest vanuit de Molukse gemeenschap heeft het gelukkig toch zijn doorgang kunnen vinden.

Het nieuwe gebouw zal wel een breder sociaal-maatschappelijke functie voor de buurt krijgen dan voorheen, waarmee de Molukse gemeenschap heeft ingestemd. Hoffelijkheid staat hoog in het vaandel van de normen en waarden van de Molukse cultuur. Een ieder zal dan ook welkom zijn. Echter wilt de Molukse gemeenschap wel graag zijn eigen identiteit behouden, omdat de functie van de stichting cultureel gezien een belangrijke positie inneemt samen met het kerkgebouw en de Molukse wijk an sich. Dat is een drie-eenheid bij belangrijke momenten in de gemeenschap.

De Molukse wijk heeft altijd een status aparte gehad omwille van de reden dat het ooit is opgezet. Door het land bestaan ruim 60 soortgelijke Molukse wijken die de Nederlandse overheid in de jaren 70 heeft opgezet. Het overgrote deel van de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen zijn in 1951 op dienstbevel van regering overgehaald naar Nederland voor een tijdelijk verblijf voor 6 maanden. Met belofte tot terugkeer. Maar zijn uiteindelijk nooit meer naar teruggebracht en op gruwelijke wijze geschoffeerd door de Nederlandse regering met alle trauma tot gevolg. En dit na jarenlang actief in oorlog te hebben gevochten voor de Nederlandse vlag.

De Molukse gezinnen die in 1965 intrek namen in de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn hadden daarvoor 15 jaar lang gedwongen onder bizarre condities in oud-concentratiekampen en joodse doorgangskampen gewoond verspreid in Nederland. De Molukse wijk kan daarom gezien worden als zowel Moluks en Nederlands Erfgoed uit de tweede wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië. Ook is het een spoor van de koloniale geschiedenis van Nederland. Net zoals op de Molukken nog diverse Nederlandse kolossale forten zijn te zien zoals ‘Benteng Amsterdam’ op het eiland Ambon. Maar bovenal is de Molukse wijk het ultieme symbool voor de gebroken beloftes van Nederland.

De Molukse gemeenschap vindt de ontwikkeling van nieuw stichtingsgebouw een mooi gebaar, maar het valt wel in schril contrast met de openstaande ereschulden richting de Molukse gemeenschap. Nooit hebben de Molukse ex-KNIL militairen hun wachtgelden/pensioenen ontvangen of genoegdoening gekregen voor de serieuze schade dat dit stukje Nederlandse geschiedenis op diverse vlakken bij deze Molukse families heeft aangericht.

De tien geboden zijn een leidraad voor het leven. Valse beloftes vanuit de Nederlandse overheid werken niet bij de Molukse gemeenschap en dat had Kees van Velzen, die de naam ‘Kaju Putih’ foutief uitspreekt, moeten weten. Hopelijk zal hij met een nieuw besef en in het licht van ‘75 jaar bevrijding’ de Molukse drie-eenheid op juiste wijze herwaarderen en net zoals andere gemeentes in Nederland een gemeentelijke bijdrage leveren aan het Molukse Monument dat in 2020 onthuld zal worden in Alphen aan den Rijn.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Sport gisteren 17:43

D.O.S. viert groot succes met Clubkampioenschap

Op zondag 21 april kwamen de schijnwerpers te staan op de turntalenten van Gymnastiekvereniging D.O.S. Alphen aan den Rijn tijdens het Clubkampioenschap voor recreatieve turners en turnsters. Met een deelname van 155 enthousiaste leden, waarvan velen voor het eerst deelnamen aan een wedstrijd, was het een sportieve en gezellige dag.

Politiek gisteren 16:22

Gemeentelijke erepenning voor Museumpark Archeon

Tijdens een feestelijke Limesbijeenkomst is woensdag 24 april de gemeentelijke erepenning door burgemeester Liesbeth Spies uitgereikt aan Museumpark Archeon. Het museum krijgt de penning voor verdiensten voor gemeente Alphen aan den Rijn op het gebied van educatie, cultuurbehoud, toerisme, sociale betrokkenheid en werkgelegenheid.

Advertorial Theater gisteren 15:09

Het boek Rust en Vreugd van Hendrik Groen in het theater!

Iedereen kent ze wel, de succesvolle dagboeken van Hendrik Groen waarin hij het dagelijks leven in zijn verzorgingshuis beschrijft. De schrijver heeft in een van zijn meest recente werken, Rust en Vreugd, zijn verzorgingshuis verruilt voor een volkstuin, waarvan de voorstelling binnenkort in Castellum te zien is!

Politiek gisteren 13:51

Subsidie voor 2000 jaar geschiedenis en 10 jaar eenheid

Gemeente Alphen aan den Rijn viert dit jaar dat tien jaar geleden uit drie gemeenten één gemeente is ontstaan. In de hele gemeente worden kleinschalige feestjes gevierd. Organisatoren kunnen hiervoor subsidie aanvragen. In de pot zit in totaal € 75.000,- voor inwonersactiviteiten.

Politiek gisteren 12:17

Plan voor sportcomplex De Bijlen nog niet klaar

De Rijnstreekhal wordt opnieuw voor een half miljoen euro opgeknapt. De hal is dan voor de komende vijf jaar geschikt voor gebruik. De reden is dat het plan voor een nieuw sportcomplex in De Bijlen nog niet klaar is. Dit plan kan pas worden afgemaakt na de komende bezuinigingsronde door de Alphense gemeenteraad.

Politiek gisteren 10:46

Subsidie voor isolatie goedkope koopwoningen

Eigenaar-bewoners van goedkope slecht geïsoleerde koopwoningen in gemeente Alphen aan den Rijn kunnen subsidie aanvragen voor het isoleren van hun woning. Het gaat om vloerisolatie, dubbel glas en dakisolatie. Het maximale subsidiebedrag is € 1.460,- per woning.