Blog Opinie

Geen valse beloftes meer voor de Molukse gemeenschap

Op 10 oktober jl. vond op het Gemeentehuis Alphen aan den Rijn de commissiebehandeling met betrekking tot het sociaal en maatschappelijk domein plaats inzake het voorstel van het college aan de raad over de 2e fase van de herijking dorps- en buurthuizen.  

Hetgeen daar is besproken heeft veel kwaad bloed gezet in de Molukse gemeenschap van Alphen aan den Rijn, met name veroorzaakt door de antwoorden van wethouder Kees van Velzen naar aanleiding van de terechte vragen vanuit de raadsleden van GroenLinks, PVDA en RijnGouweLokaal.

De opmerkelijke houding van Kees van Velzen schenden de gemaakte afspraken rondom de naamgeving van het nieuwe gebouw. Hierover zijn afspraken gemaakt dat de naam ‘Kaju Putih’ behouden zal blijven. Ook over het beheer van het gebouw zijn naar aanleiding van de ingebrachte stukken twijfels geopperd. Dit tegen de afspraken die in een reeds ondertekende samenwerkingsovereenkomst zijn omsloten.

De Molukse gemeenschap heeft na een ‘valse’ belofte van de gemeente gewacht op een stenen gebouw. Dat proces heeft jarenlang geduurd en na protest vanuit de Molukse gemeenschap heeft het gelukkig toch zijn doorgang kunnen vinden.

Het nieuwe gebouw zal wel een breder sociaal-maatschappelijke functie voor de buurt krijgen dan voorheen, waarmee de Molukse gemeenschap heeft ingestemd. Hoffelijkheid staat hoog in het vaandel van de normen en waarden van de Molukse cultuur. Een ieder zal dan ook welkom zijn. Echter wilt de Molukse gemeenschap wel graag zijn eigen identiteit behouden, omdat de functie van de stichting cultureel gezien een belangrijke positie inneemt samen met het kerkgebouw en de Molukse wijk an sich. Dat is een drie-eenheid bij belangrijke momenten in de gemeenschap.

De Molukse wijk heeft altijd een status aparte gehad omwille van de reden dat het ooit is opgezet. Door het land bestaan ruim 60 soortgelijke Molukse wijken die de Nederlandse overheid in de jaren 70 heeft opgezet. Het overgrote deel van de Molukse KNIL-militairen en hun gezinnen zijn in 1951 op dienstbevel van regering overgehaald naar Nederland voor een tijdelijk verblijf voor 6 maanden. Met belofte tot terugkeer. Maar zijn uiteindelijk nooit meer naar teruggebracht en op gruwelijke wijze geschoffeerd door de Nederlandse regering met alle trauma tot gevolg. En dit na jarenlang actief in oorlog te hebben gevochten voor de Nederlandse vlag.

De Molukse gezinnen die in 1965 intrek namen in de Molukse wijk in Alphen aan den Rijn hadden daarvoor 15 jaar lang gedwongen onder bizarre condities in oud-concentratiekampen en joodse doorgangskampen gewoond verspreid in Nederland. De Molukse wijk kan daarom gezien worden als zowel Moluks en Nederlands Erfgoed uit de tweede wereldoorlog en de dekolonisatieoorlog in Nederlands-Indië. Ook is het een spoor van de koloniale geschiedenis van Nederland. Net zoals op de Molukken nog diverse Nederlandse kolossale forten zijn te zien zoals ‘Benteng Amsterdam’ op het eiland Ambon. Maar bovenal is de Molukse wijk het ultieme symbool voor de gebroken beloftes van Nederland.

De Molukse gemeenschap vindt de ontwikkeling van nieuw stichtingsgebouw een mooi gebaar, maar het valt wel in schril contrast met de openstaande ereschulden richting de Molukse gemeenschap. Nooit hebben de Molukse ex-KNIL militairen hun wachtgelden/pensioenen ontvangen of genoegdoening gekregen voor de serieuze schade dat dit stukje Nederlandse geschiedenis op diverse vlakken bij deze Molukse families heeft aangericht.

De tien geboden zijn een leidraad voor het leven. Valse beloftes vanuit de Nederlandse overheid werken niet bij de Molukse gemeenschap en dat had Kees van Velzen, die de naam ‘Kaju Putih’ foutief uitspreekt, moeten weten. Hopelijk zal hij met een nieuw besef en in het licht van ‘75 jaar bevrijding’ de Molukse drie-eenheid op juiste wijze herwaarderen en net zoals andere gemeentes in Nederland een gemeentelijke bijdrage leveren aan het Molukse Monument dat in 2020 onthuld zal worden in Alphen aan den Rijn.


Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Zelf een leuk nieuwsbericht? Whatsapp ons!
Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Onderwijs vandaag 16:18

Een bijzondere diploma-uitreiking voor examenleerlingen van het Scala College

Een diploma-uitreiking zoals andere jaren zat er door de coronacrisis niet in, maar het Scala College wist er toch een feestje van te maken. Met bloemen, champagne, slingers en een muziekinstallatie ging een groep docenten op dinsdag 7 juli op pad om examenleerlingen hun diploma te overhandigen.

Economie vandaag 15:33

Vraag het de Helpdesk Geldzaken

Behalve dat de coronacrisis zorgen over de gezondheid geeft, kunnen de gevolgen ook voelbaar zijn in jouw portemonnee. Misschien komt er op dit moment minder geld binnen, maar blijven jouw uitgaven gelijk? Krijg je minder opdrachten of werk je minder uren? Het is belangrijk dat je niet in geldproblemen komt.

Gemeente vandaag 14:47

Kinderen worden wel gecontroleerd op het hebben van een vispas in onze gemeente

Zowel de gemeente Nieuwkoop als de gemeente Kaag en Braassem hebben laten weten niet te zullen handhaven op kinderen onder de 14 jaar die hun hengel uitgooien zonder in bezit te zijn van een vispas. Maar de gemeente Alphen aan den Rijn volgt dit besluit niet: “Wij volgen de landelijke regels.”

Heel Alphen Beweegt vandaag 13:58

Vereniging in het zonnetje met #HeelAlphenBeweegt: TeHaDo

Verenigingen hebben in deze tijden te maken met veel uitdagingen en zoeken naar manieren om toekomstbestendig te blijven. Om de verenigingen extra te steunen zet Alphen Beweegt regelmatig een willekeurige vereniging in het zonnetje. Deze keer: TeHaDo.

Politiek vandaag 13:09

Woningen bij Bospark pilot voor woonzorgcomplex

De gemeente Alphen aan den Rijn wil voor senioren een woonomgeving scheppen waardoor zij veilig langdurig zelfstandig kunnen wonen. In zo’n woonzorgcomplex zijn voorzieningen voor zorg, welzijn, ontmoeting en ondersteuning aanwezig. Hiervoor wordt locatie Bospark als pilot ingericht.

Calamiteiten vandaag 12:24

Nieuwe balkonplaat uit hijskraan bij Lauwers gevallen

Momenteel zijn de werkzaamheden voor het renoveren van 56 woningen aan de Lauwers druk aan de gang. Maar tijdens deze werkzaamheden ging het aanbrengen van een nieuw balkon niet helemaal goed. Vlak voor plaatsing is namelijk een nieuwe balkonplaat uit de hijskraan gevallen. “Er is niemand gewond en de materiële schade is beperkt”, aldus Woonforte.