Pixabay

Geen WK wedstrijden bij Hendrick’s Pub Alphen: “Te veel bloed aan de paal”

Vanaf 20 november is het weer zover: het wereldkampioenschap voetbal gaat dan van start. Het Nederlands elftal reist af naar Qatar om te strijden voor de wereldtitel. Vanwege schendig van mensenrechten staat echter niet iedereen achter het WK. Zo ook Hendrick’s Pub Alphen.

“Al is het wel met een beetje pijn in het hart zullen we het aankomende WK voetbal in Qatar niet uitzenden in the Pub”, begint Hendrick’s Pub. “Afgaande op alle informatie rondom de erbarmelijke schending van de mensenrechten en de handelswijze van een walgelijk corrupte organisatie als de FIFA kleeft er te veel bloed aan de paal.”

Schending van mensenrechten

Het gaat om verschillende mensenrechten die worden geschonden, stelt Amnesty International. De arbeidsmigranten die in Qatar werken aan de stadions kunnen elk moment het land uitgezet worden en zijn dus niet zeker van een verblijfsvergunning. Dit komt door het zogeheten kafala-systeem. "Bij onenigheid kan de kafeel besluiten zich als sponsor terug te trekken en vervallen alle wettelijke rechten van de arbeidsmigrant", aldus Amnesty International.

Ook worden lonen niet of te laat betaald, worden arbeiders mishandeld zonder gevolg voor de werkgevers die misbruik van hen maken, mogen de werknemers geen vakbond oprichten of zich aansluiten bij een vakbond en worden wetten die arbeiders zouden moeten beschermen niet nageleefd. Verder zijn er volgens een onderzoek van The Guardian (2021) ruim 6.500 arbeidsmigranten overleden tijdens de werkzaamheden.

Moreel kompas

De eigenaar van Hendrick's Pub laat weten het heel jammer te vinden voor de voetballiefhebbers, waaronder hij ook, maar dat het voor hem om het principe gaat. Wel willen ze duidelijk maken dat dit alleen geldt voor hun eigen moreel kompas. “We willen dan ook met klem benadrukken dat iedereen haar eigen keuzes ontrent dit WK mag maken en we dus ook niemand veroordelen die wel gaat kijken”, aldus de Pub.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Politiek vandaag 17:32

Oranje Nassausingel wordt helemaal 50 km/u straat

De Oranje Nassausingel die vanaf de N207 Alphen-Stad invoert, wordt over de hele lengte een 50 km/u toegangsweg. De weg wordt opnieuw ingericht "Het blijft natuurlijk niet alleen bij een nieuw bord met 50", zegt wethouder Relus Breeuwsma.

Wonen en bouwen vandaag 14:52

Gemeente laat video maken over toekomst Gnephoek

Wel of niet bouwen in de Gnephoek? Deze vraag klinkt al jaren in de gemeente. Inmiddels is ook de provincie én de minister voor Volkshuisvesting en Ruimtelijke Ordening betrokken. Gemeente Alphen aan den Rijn heeft een video laten maken die laat zien hoe zij aankijken tegen de woningbouw.

Wonen en bouwen vandaag 13:45

Beschermde waterspitsmuis zorgt voor uitstel bouw Van der Valk hotel

In oktober vorig jaar heeft de raad ingestemd met de bouw van het Van der Valk hotel. Dit hotel zal langs de N11 gebouwd worden en zal dienen als ‘landmark’ in de entreeport van Alphen aan den Rijn. Waarom de bouw nog niet begonnen is? De boosdoener is een beschermde diersoort.