Meike Kemerink

Geen Zomerspektakel zonder videoproductie: “Het is het geheim van een geweldige festivalervaring”

Je hebt je favoriete artiest vast al eens bewonderd op de schermen van het Zomerspektakel. Of misschien heb je jezelf wel mogen aanschouwen in de aftermovie. Maar hoe komen die spectaculaire videobeelden tot stand? Eindproducent Michèl Leseman geeft een kijkje in de wereld van videoproductie bij het Zomerspektakel aan het Meer.

Al sinds 2015 is Michèl betrokken bij het Alphense festival. Toen hij begon, bestond zijn crew nog uit een team van twaalf mensen. Inmiddels kan hij zich dat niet meer indenken: “Het Zomerspektakel is door de jaren heen steeds uitgebreider en uitgebreider geworden, dan moet je zelf ook mee. Denk aan een groter podium en een catwalk voor artiesten. Zulke veranderingen vroegen ook om meer camera’s.” Inmiddels draait Michèl de negende editie van het Zomerspektakel met een crew van dertig teamleden en negen verschillende camera’s.

Je droom(baan) waarmaken

Een deel van de crew van Michèl bestaat uit studenten. Zij mogen op het Zomerspektakel ontdekken hoe de wereld van mediaproductie werkt. Ze bedienen de camera’s bij het podium, helpen bij de techniek en schieten de beelden voor de aftermovie. Samen met een team van professionals strijden zij drie dagen lang voor de optimale publieksbeleving.

Michèl: “Je ligt die dagen pas rond een uur of twee ’s nachts in je bed, maar slapen doe je niet meteen. De ideeën blijven dan maar doormalen in je hoofd en ’s ochtends vroeg sta je er weer. Dan heb je maar een paar uurtjes geslapen. Maar dat deert niet, want je gaat er samen voor. Het is dat échte teamgevoel, waarbij je samen naar één doel toewerkt.”

Ook de professionals waar Michèl mee werkt, blijven terugkeren naar het Zomerspektakel aan het Meer. “Het is gewoon ons passieproject, waar heel veel tijd en liefde in gaat zitten.” Zo heeft Michèl zelf één van zijn dromen waar mogen maken op het Zomerspektakel: het regelen van de eindshow. Zijn volgende droom? “Dit nog jarenlang met mijn crew mogen doen.”

Tekst loopt door onder de foto

Zomerspektakel2019-18.jpg

Op zijn minst een beetje gek

Dat video steeds belangrijker wordt in de snel veranderende online wereld, wordt ieder jaar duidelijker. Volgens Michèl is video niet alleen een belangrijk communicatiemiddel, maar ook ontzettend belangrijk voor de beleving van de bezoeker. “Ga maar eens na hoe vaak je tijdens een concert op de schermen kijkt. Dan moet het beeld daarop ook aansluiten bij de totale vibe.”

Michèl maakt gebruik van een negencameraregistratie, waarbij hij continu de beelden moet selecteren die het beste de sfeer van het festival weergeven. “Je bent continu aan het inspelen op wat er gebeurt op het terrein. Het feestende publiek heeft dat niet door, maar aan de achterkant wordt er echt keihard gewerkt. Met heel veel passie om de boel draaiende te houden, drie dagen lang.”

Op het Zomerspektakel experimenteert Michèl regelmatig met nieuwe technieken: “We hadden een keer een 360 graden-camera aan een cablecam gehangen. Dat was super kicken! Eén van de artiesten ging ook een keer het podium rond met een 360 graden-camera. Dat was echt tof.” Maar het is niet alleen maar plezier maken. “Er zit zoveel techniek achter, dit moet je wel doen als je een beetje gek bent. Of toch op zijn minst gek bent op het vak. Anders red je het niet.” Lachend zegt hij: “Gelukkig ben ik gek op het vak.”

Tekst loopt door onder de foto

Zomerspektakel2019-21.jpg

Vriendschappen en herinneringen

In zijn dertien jaar als hoofdproducent, regisseur, scriptschrijver, editor én cameraman, heeft Michèl al een hoop mooie herinneringen mogen maken. Eén van zijn favoriete herinneringen speelt zich af achter de schermen van het Zomerspektakel. “Eén van mijn studenten, Daniël, wilde ontzettend graag producent worden. Voor een schoolproject mocht hij dit al eens proberen en hij runde daar de complete show. Toen ik dat zag, wist ik dat ik een fenomenaal productietalent te pakken had. Later vroeg ik hem om mij te assisteren. Hij was toen pas 18, maar het was alsof hij dit al jaren deed. Ik nam hem mee naar het Zomerspektakel en daar is ook een échte vriendschap ontstaan.” Tegenwoordig draait oud-student en vriend Daniël niet alleen mee op het Zomerspektakel, maar ook bij grote internationale mediaproducties.

Een passieproject voor alle betrokkenen

Voor Michèl is het heel duidelijk waarom hij dit doet: “Het Zomerspektakel draait op vrijwilligers en heeft een beperkt budget. Voor alle betrokkenen is het dan ook echt een passieproject. We maken samen iets mogelijk, wat er anders niet had kunnen staan.” Dat hij zo goed bij het festival past is dan ook geen verrassing. “Ik weet hoe hard de organisatie ervoor werkt, dus ik wil ze ook graag helpen. De organisatie durft groots te dromen, te experimenteren en te kijken naar wat er wél kan. Daarom maak ik ook een diepe buiging voor hen, ieder jaar opnieuw.”

Ook dit jaar kijkt Michèl enorm uit naar het moment dat het Zomerspektakel weer begint. Het aftellen is inmiddels al begonnen. “Nog maar acht weekjes en dan mag ik weer”, glundert hij. “Het is altijd superhard werken, maar ik heb er ook weer zo veel zin in. En dat geldt ook voor de studenten. Toen ik vroeg wie er dit jaar weer bij was, vlogen de handen de lucht in. Iedereen wil erbij zijn!”

Koop hier je tickets voor het Zomerspektakel >


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Beauty en verzorging vandaag 16:43

Stralend van binnen en van buiten? Ontdek Transformational Cupping bij Chi & Zo

Wil je van je cellulite af en wil je die plattere buik? Of heb je genoeg van die aanhoudende hoofdpijn? Voel je je belemmerd door rugpijn, zware benen of pijnlijke knieën? Zoek niet verder, want de oplossing is er: Transformational Cupping. Deze fantastische methode kan je van al deze klachten af helpen of doen verminderen.

Milieu en duurzaamheid vandaag 15:21

Starten met duurzaamheid en voedselvoorziening

Nu vandaag de dag veel producten in de supermarkt duurder worden en vaak ook van ver komen, loont het om zelf voedsel te verbouwen en lokale producten te kopen. Dit draagt bij aan betaalbaar, duurzaam en lekker leven! Om hier meer over te leren ben je zaterdag 20 april welkom bij de Groene Inspiratiemarkt van het Huis van Duurzaamheid.

Advertorial Politiek plein vandaag 14:10

GroenLinks blij met sluiting Ziendeweg voor doorgaand verkeer

GroenLinks is blij, want de Ziendeweg wordt autovrij. Volgens de partij betekent dit een enorme verbetering voor natuur, dieren en mensen die in dit gebied willen fietsen en wandelen. GroenLinks heeft hiervoor druk uitgeoefend in de raad, via acties, en door steun aan bezorgde omwonenden.

Maatschappelijk vandaag 12:59

Goede doelen ontvangen cheque van Stichting Kringloop Alphen

Goede doelen in Alphen aan den Rijn ontvingen deze week een hartverwarmende verrassing van Stichting Kringloop Alphen. Elk jaar streeft de stichting ernaar een bedrag aan goede doelen te schenken. Na een oproep aan klanten, personeel en andere geïnteresseerden werden tien organisaties geselecteerd om een cheque te ontvangen, variërend van 500 tot 1500 euro, afhankelijk van hun verzamelde punten.

Politie en handhaving vandaag 11:45

Insluiper betrapt en gearresteerd met pepperspray op zak

Afgelopen weekend werd de rust van een bewoner aan de Blijenbergstraat in Alphen aan den Rijn ruw verstoord toen er plotseling een ongewenste gast in de woning stond. De bewoner zag tot zijn verbazing een vreemde man in zijn huis staan, met zijn portemonnee in zijn hand.

Maatschappelijk vandaag 10:32

Inzamelingsactie sportkleding bij Scala College voor SPORT JE OOK MEE?!

Deze week start op alle vestigingen van het Scala College een bijzondere inzamelingsactie van sportkleding voor het initiatief SPORT JE OOK MEE?! Leerlingen en medewerkers worden aangemoedigd om gebruikte sportkleding te doneren door deze tot en met dinsdag 23 april in te leveren bij speciale containers in de hal. Gisteren stonden de eerste docenten en leerlingen al klaar om hun bijdrage te leveren.