Josh Walet

Geld voor onderzoeken polder Gnephoek

De Alphense gemeenteraad zal eind van deze maand 750.000 euro beschikbaar stellen voor een aantal onderzoeken naar de polder Gnephoek. Uit de onderzoeken moet blijken hoe geschikt de polder is voor een nieuwbouwwijk. "We moeten ons huiswerk doen", aldus wethouder Van As.

Tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 2 september vergaderden de politieke partijen over het verzoek van wethouder Gerard van As om een budget van 750.000 euro ter beschikking te stellen. Het geld is nodig voor een aantal onderzoeken naar de polder Gnephoek. De uitkomsten moeten antwoorden geven op vragen van de provincie Zuid-Holland en de rijksoverheid.

Concreet gaat het om:

  • Bodemonderzoek
  • Compensatie weidevogelgebied
  • Gesloten watersysteem
  • Mobiliteit
  • Stikstofdepositie
  • Woningbouwbehoefte
  • Duurzame energie
  • Varianten kleine bypass (ontsluitingsweg)

Verzet provincie
De stand van zaken is als volgt: politieke besluitvorming door de gemeente Alphen aand en Rijn om de Gnephoekpolder als ontwikkellocatie aan te wijzen is al langer geleden genomen. De provincie Zuid-Holland is al jaren tegen. De Rijksoverheid zal eind dit jaar een besluit nemen.

Omdat er een hele grote woningbouwopgave ligt bij alle provincies, maar zeker bij Zuid-Holland met de Randstad, is de druk op Zuid-Holland behoorlijk toegenomen. "Waarom zegt de provincie niet gewoon: bouwen in de Gnephoek?", vraagt Winfried Ponsioen (CDA) zich dan ook af.

Verkeersafwikkeling
Verschillende partijen willen niet alleen onderzoek naar de kleine bypass tussen de Maximabrug en de Burgemeester Bruins Slotsingel, maar ook naar een ruimere rondweg rond de beoogde woningbouw. De verkeersafwikkeling is heel belangrijk, die les is geleerd bij de ontwikkeling van de wijk Kerk & Zanen.

Wethouder Van As neemt de uitdaging in ieder geval heel serieus: "Het gaat om acht- tot tienduizend woningen, dus inderdaad belangrijk." De wethouder wijst er wel op dat woningbouw sowieso gefaseerd zal gaan en dat een grote bypass nog lang niet aan de orde is.

Besluit Raad
De Alphense politiek is enigszins verdeeld. Drie partijen (PvdA, SP, GroenLinks) neigen naar een ‘nee’ en twee partijen (RGL en FvD) twijfelen. Desondanks wordt het budget van 750.000 euro vrijwel zeker beschikbaar gesteld, omdat de andere partijen over een ruime meerderheid van 25 van de 39 zetels in de gemeenteraad beschikken. Op 22 september valt het besluit tijdens de raadsvergadering.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in

Meer nieuws

Wonen en bouwen vandaag 16:45

Zoveel nieuwbouwwoningen kreeg Alphen erbij in 2022

Nederland bevindt zich in een woningcrisis. Ook Alphenaren merken dat er hoge nood is voor woningen. Om uit de crisis te komen zullen veel woningen gebouwd moeten worden. In 2022 werd landelijk daarom het hoogste aantal nieuwbouwwoningen opgeleverd in het afgelopen decennium.

Sport vandaag 15:38

Ajax: "Heitinga maakt seizoen af als hoofdtrainer Ajax"

Vorige week werd de 39-jarige Alphenaar en oud-voetballer John Heitinga naar voren geschoven als interim-trainer bij Ajax na het ontslag van Schreuder. Ajax maakt nu bekend dat Heitinga het seizoen als hoofdtrainer af zal maken.

Gemeente vandaag 13:12

Gemeente stelt groot geldbedrag beschikbaar voor kadevervanging Aarkade

Al zo’n vijftien jaar is de gemeente Alphen aan den Rijn bezig met het ontwikkelen van Stadshart Lage Zijde. Naast het bouwen en vernieuwen van woningen op meerdere locaties zal ook de openbare ruimte aangepakt worden. Daarvoor heeft de gemeente ruim een miljoen opzij gezet.

Advertorial Sport vandaag 12:01

Lodge Alphen Après-ski Feest

Jetzt Gehts Los! Over enkele weken vindt de eerste editie van het Lodge Alphen Après-ski Feest plaats. Trek je skipak maar uit de kast want op 18 februari gaan ze weer los in de Biergarten. Samen met de DJ en La Chouffe wordt er een spetterend feest van gemaakt. Bestel snel je ticket want vol = vol.

Rechtszaak vandaag 11:08

Alphense ambtenaren omgekocht door aannemer

Wat doe je als aannemer als je extra klussen wil in de gemeente en wil kunnen winnen van je concurrenten? Een 67-jarige aannemer uit Bodegraven wordt verdacht van het omkopen van ambtenaren om zo een streepje voor te hebben.