Josh Walet

Geld voor onderzoeken polder Gnephoek

De Alphense gemeenteraad zal eind van deze maand 750.000 euro beschikbaar stellen voor een aantal onderzoeken naar de polder Gnephoek. Uit de onderzoeken moet blijken hoe geschikt de polder is voor een nieuwbouwwijk. "We moeten ons huiswerk doen", aldus wethouder Van As.

Tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 2 september vergaderden de politieke partijen over het verzoek van wethouder Gerard van As om een budget van 750.000 euro ter beschikking te stellen. Het geld is nodig voor een aantal onderzoeken naar de polder Gnephoek. De uitkomsten moeten antwoorden geven op vragen van de provincie Zuid-Holland en de rijksoverheid.

Concreet gaat het om:

  • Bodemonderzoek
  • Compensatie weidevogelgebied
  • Gesloten watersysteem
  • Mobiliteit
  • Stikstofdepositie
  • Woningbouwbehoefte
  • Duurzame energie
  • Varianten kleine bypass (ontsluitingsweg)

Verzet provincie
De stand van zaken is als volgt: politieke besluitvorming door de gemeente Alphen aand en Rijn om de Gnephoekpolder als ontwikkellocatie aan te wijzen is al langer geleden genomen. De provincie Zuid-Holland is al jaren tegen. De Rijksoverheid zal eind dit jaar een besluit nemen.

Omdat er een hele grote woningbouwopgave ligt bij alle provincies, maar zeker bij Zuid-Holland met de Randstad, is de druk op Zuid-Holland behoorlijk toegenomen. "Waarom zegt de provincie niet gewoon: bouwen in de Gnephoek?", vraagt Winfried Ponsioen (CDA) zich dan ook af.

Verkeersafwikkeling
Verschillende partijen willen niet alleen onderzoek naar de kleine bypass tussen de Maximabrug en de Burgemeester Bruins Slotsingel, maar ook naar een ruimere rondweg rond de beoogde woningbouw. De verkeersafwikkeling is heel belangrijk, die les is geleerd bij de ontwikkeling van de wijk Kerk & Zanen.

Wethouder Van As neemt de uitdaging in ieder geval heel serieus: "Het gaat om acht- tot tienduizend woningen, dus inderdaad belangrijk." De wethouder wijst er wel op dat woningbouw sowieso gefaseerd zal gaan en dat een grote bypass nog lang niet aan de orde is.

Besluit Raad
De Alphense politiek is enigszins verdeeld. Drie partijen (PvdA, SP, GroenLinks) neigen naar een ‘nee’ en twee partijen (RGL en FvD) twijfelen. Desondanks wordt het budget van 750.000 euro vrijwel zeker beschikbaar gesteld, omdat de andere partijen over een ruime meerderheid van 25 van de 39 zetels in de gemeenteraad beschikken. Op 22 september valt het besluit tijdens de raadsvergadering.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Advertorial Politiek plein vandaag 12:00

Kamerlid Mohammed Mohandis naar Alphen aan den Rijn

Zaterdag 30 september trappen GroenLinks en PvdA in Alphen aan den Rijn gezamenlijk de campagne af voor de komende Tweede Kamerverkiezingen, samen met Kamerlid Mohammed Mohandis. Onder het genot van een hapje en een drankje wordt er in wijkcentrum Swaenswijk in Alphen aan den Rijn gesproken over de visie, de uitstraling en de uitvoering van de campagne. Alle geïnteresseerden in een groene en sociale toekomst zijn welkom.

Advertorial Theater vandaag 09:22

De Dansers opent het nieuwe dansseizoen in Castellum

Ze staan op de voorkant van de brochure en trappen het dansseizoen van Theater Castellum af: De Dansers. Een gezelschap uit Utrecht dat bekendstaat om hun dansconcerten met energieke moderne dans en livemuziek. Op dinsdag 26 september komt de groep dansers en muzikanten naar Alphen aan den Rijn met hun nieuwste voorstelling ‘Hush’.

Sport vandaag 08:02

Droomstart voor Alphia in de 2e klasse C

Alphia heeft de droomstart van de nieuwe competitie in de 2e klasse C te pakken. De oranjehemden wonnen de eerste wedstrijd met 4-2 van het Wassenaarse SVC'08.