Josh Walet

Geld voor onderzoeken polder Gnephoek

De Alphense gemeenteraad zal eind van deze maand 750.000 euro beschikbaar stellen voor een aantal onderzoeken naar de polder Gnephoek. Uit de onderzoeken moet blijken hoe geschikt de polder is voor een nieuwbouwwijk. "We moeten ons huiswerk doen", aldus wethouder Van As.

Tijdens de raadscommissievergadering van donderdag 2 september vergaderden de politieke partijen over het verzoek van wethouder Gerard van As om een budget van 750.000 euro ter beschikking te stellen. Het geld is nodig voor een aantal onderzoeken naar de polder Gnephoek. De uitkomsten moeten antwoorden geven op vragen van de provincie Zuid-Holland en de rijksoverheid.

Concreet gaat het om:

  • Bodemonderzoek
  • Compensatie weidevogelgebied
  • Gesloten watersysteem
  • Mobiliteit
  • Stikstofdepositie
  • Woningbouwbehoefte
  • Duurzame energie
  • Varianten kleine bypass (ontsluitingsweg)

Verzet provincie
De stand van zaken is als volgt: politieke besluitvorming door de gemeente Alphen aand en Rijn om de Gnephoekpolder als ontwikkellocatie aan te wijzen is al langer geleden genomen. De provincie Zuid-Holland is al jaren tegen. De Rijksoverheid zal eind dit jaar een besluit nemen.

Omdat er een hele grote woningbouwopgave ligt bij alle provincies, maar zeker bij Zuid-Holland met de Randstad, is de druk op Zuid-Holland behoorlijk toegenomen. "Waarom zegt de provincie niet gewoon: bouwen in de Gnephoek?", vraagt Winfried Ponsioen (CDA) zich dan ook af.

Verkeersafwikkeling
Verschillende partijen willen niet alleen onderzoek naar de kleine bypass tussen de Maximabrug en de Burgemeester Bruins Slotsingel, maar ook naar een ruimere rondweg rond de beoogde woningbouw. De verkeersafwikkeling is heel belangrijk, die les is geleerd bij de ontwikkeling van de wijk Kerk & Zanen.

Wethouder Van As neemt de uitdaging in ieder geval heel serieus: "Het gaat om acht- tot tienduizend woningen, dus inderdaad belangrijk." De wethouder wijst er wel op dat woningbouw sowieso gefaseerd zal gaan en dat een grote bypass nog lang niet aan de orde is.

Besluit Raad
De Alphense politiek is enigszins verdeeld. Drie partijen (PvdA, SP, GroenLinks) neigen naar een ‘nee’ en twee partijen (RGL en FvD) twijfelen. Desondanks wordt het budget van 750.000 euro vrijwel zeker beschikbaar gesteld, omdat de andere partijen over een ruime meerderheid van 25 van de 39 zetels in de gemeenteraad beschikken. Op 22 september valt het besluit tijdens de raadsvergadering.


Stuur een nieuwsbericht in
Stuur een nieuwsbericht in
Adverteer op Alphens.nl
Adverteer op Alphens.nl

Meer nieuws

Werken vandaag 11:56

Vacatureoverzicht week 16: nieuwste vacatures

Op zoek naar een nieuwe uitdaging? Hier kan Alphens.nl jou bij helpen! Op onze vacaturepagina vind je vacatures in allerlei branches. Een overzicht van het aanbod dat er de afgelopen week bij is gekomen, check je hier.

Advertorial Werken vandaag 09:29

Heftruck certificaat halen via Apics Flexjobs

Ontdek de sleutel tot een bloeiende carrière in de logistiek! Het behalen van een heftruck certificaat opent niet alleen deuren naar talloze mogelijkheden, maar verhoogt ook de veiligheid op de werkvloer aanzienlijk.

Advertorial Actie gisteren 17:02

Grote showroomuitverkoop bij Dutch Dream Slaapcomfort in Alphen aan den Rijn!

Ben jij op zoek naar een nieuwe boxspring van hoogwaardige kwaliteit? Dan heeft Dutch Dream iets speciaals voor jou in petto! De winkel in Alphen aan den Rijn heeft nu een grote showroomuitverkoop, waarbij je kunt profiteren van uitzonderlijke kortingen op een breed scala aan slaapartikelen.

Markt / Braderie gisteren 15:51

Voorverkoop kinderrommelmarkt op Koningsdag al volgeboekt

Bijna overal is er op Koningsdag een vrijmarkt, zo ook in Alphen aan den Rijn. Dit jaar vindt de traditionele kinderrommelmarkt plaats in het Burgemeester Visserpark. Op zaterdag 6 april kregen mensen de kans om een plekje te bemachtigen; in de voorverkoop zijn alle plaatsen inmiddels verkocht.

Overige gisteren 12:19

Samen sterk tegen pesten op de Landelijke Dag tegen pesten

Vandaag vieren we de 'Landelijke Dag tegen Pesten', een dag gewijd aan het bestrijden van pestgedrag en het vergroten van bewustzijn, ongeacht de doelgroep. Pesten blijft een actueel en belangrijk onderwerp waar we gezamenlijk tegen optreden om positieve groepsvorming te stimuleren.